Ердоган: Разчитаме, че Гърция ще действа разумно

Оруч Реис ще продължи дейността си до 23 август
15 авг 2020 22:00, Нели Христова
84
Ердоган: Разчитаме, че Гърция ще действа разумно
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Анкара не смята да се откаже от плановете си за проучване на газови находища в оспорвана зона в Източното Средиземноморие, въпреки заплахата от санкции, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Отношенията между Гърция и Турция се обтегнаха заради обявените от Анкара намерения да прави проучвания за газ и петрол в морски район около гръцки острови в Средиземно море, които и двете страни смятат за свой континентален шелф, припомня Ройтерс.

В понеделник Турция изпрати в оспорваната зона сеизмографския кораб "Оруч Реис", придружен от военни кораби, а вчера Ердоган предупреди Гърция, че ще отвърне на всяка атака срещу кораба. Днес той повтори предупреждението си, допълва БТА.

"Оруч Реис ще продължи дейността си до 23 август. Ние незабавно ще отговорим, ако бъде попречено на работата му. Разчитаме, че Гърция ще действа разумно. Ние никога няма да се примирим с бандитизма на нашия континентален шелф и няма да отстъпим пред лицето на заплахите и санкциите", заяви Ердоган по време на посещение в провинция Риза.

По думите му действията на Турция в Средиземно море са "напълно оправдани от гледна точна на международното право".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
4
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 3 години
Егати наглата амуджа дето е Ердоган.
49
11
 
6
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
Що се отнася от държанието им спрямо България! Комшии и приятели били, а? То с такива комшии и приятели, не ти са необходими врагове! След кто по време на Балканските войни получават възможност да навлезат в България, устройват и кланета на мирни жители. След като им е дадена Източна Тракия, веднага подлагат местното българско насление на гонения и асимилация. При условие, че в българия бяхме подложили турците на същото, то днес тук нямаше да има турско малцинство.
48
7
 
11
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
Франчулята като толкова се правят, че са на страната на Гърция, зашо не вземат да си изтеглят заводите на Рено от Турция?Иначе турчилята са си пределно нагли и това са го доказали не веднъж и два пъти. Не им стигна, че взеха Хатай от Сирия, а сега и за идлиб ламтят! Направиха редица язовири на р.Ефрат, че сега и без това безводната Сирия, още по-безводна да е. Отвоювюха от западното крайбрежие на Мала Азия от гърците и прогониха гърците оттам, че сега и за островите почнаха да ламтят!
47
6
 
14
 
! Отговори
EL TURQO преди 3 години
Питам се, дали БГ органичният материал знае за какво става въпрос или просто коментира???
46
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забранете достъпа на турски тирове до европейска територия и тая измееет ще клекни за броени часове.____Абе гладе кююпек като се забрани ти какво ще папаш не знаеш ли, че и гаштите ти идват от Турция.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Черноморския шелф какво казват?
44
3
 
3
 
! Отговори
До 61 преди 3 години
Няма да станем евразийска кочиина :) Почивай си спокойно и недей да хленчиш :)
43
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забранете достъпа на турски тирове до европейска територия и тая измееет ще клекни за броени часове.
42
18
 
18
 
! Отговори
Нали са натовски преди 3 години
държави, ама Турция не признава това, кеф им да ровят в гръцко и го правят. Гърция с право протестират, но никой не ги чува. Да види Боко, на какъв *** се надява!? Оставка докато още не е продал България!
41
27
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция няма място в Европа. Гнусните *** трябва да бъдат заличени от лицето на земята.
40
9
 
18
 
! Отговори
Божидар преди 3 години
Турците да си вземат Кибриса и да се приключва
39
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човека е решил да превзима територияъа на картата от преди пет века !Империята на Турция тогава е спряна от Граф Дракула !Обаче сега с тея меки китки няма да ги спрат в Румъния ако тръгнат на север .Война ще има Въпрос на дни е .
38
16
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
турция винаги винаги се мъчи да погазва Международното право и това никого не изненадва. Помним Кипър. Проблемът на турция днес е, че натрупа твърде много черни точки и с единият крак е вън. Това ще е последната й крачка, след която ще я изритат.И въобще коя е турция, каква е турция?Големите батьовци казват как ще става, а турция слуша и изпълнява.Ако не слуша - шамари и ритници, докато се сети къде й е мястото.Нещо неясно?
37
16
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой няма да воюва с Турция присто ще и наложат такива санкции, че ум ще им зайде. И няма значение колко близо е острова до Турция и колко далече от Гърция важното е какви са демаркационните морски граници в подписаните договори между двете страни. Те са в полза на Гърция и е нормално тя да държи на тях.
36
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция ще прекърши набързо Гърция и никой нищо няма да направи. Ще се повтори ситуацията от 1999 г с Сърбия.Всички ще стоят и ще гледат
35
12
 
13
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
И приключвам с оффтопик:Обожавам Гърция, в колата слушам гръцка музика. Особено понтийската лира е лек за моята душа. Турската понтийска лира има друго звучене. Различават се с гръцката. На мен ми допада гръцката. Седна ли да пия вече си пускам в You tube Babis Kemanetzidis - има си негов канал в сайта. Да не си помислите че мразя гърците. Ако бях французин нямаше да слушам Babis. Но ние сме от тази земя. Комшии сме. И си приличаме.
34
11
 
21
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Ще седнат на масата. Всеки ще си търси там газ, петрол, л..айна или каквото има. Не може заради някакво островче да се правят врътки и онези френски империалисти и колонизатори да си развяват байряка. Те не защитават Гърция защото обичат гръцкия народ. Саркози обичаше Кадафи преди президентските избори после му прати миражи с бомби. Гърция да не се доверява на западните колонизатори и империалисти. Веднъж го стори и сгреши.
33
19
 
21
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
На който му стиска нека се разположи покрай турското крайбрежие. Турция е един огромен самолетоносач. Няма нужда от кораби откъдето да излитат нейни изтребители. Просто това е нейна територия. Островчето е на 2 (ДВА) километра. Гърция е на 500 (ПЕТСТОТИН) километра. Това е почти двойно разстояние София - Варна. Да. Гърците са прекрасни, имат сходна култура и музика с турската. Но всеки ще си пази хляба и няма да се чувства привилегирован над другия. Няма такова нещо.
32
24
 
17
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
При една война в източното Средиземноморие франсетата няма да ги има след 4 часа а гърците след час. Те много добре знаят с кого си имат работа. А онези египетски ци...ни с дебелите джуки изобщо да не се мислят за някакъв фактор. И 200 милиона да станат това не променя факта че са сбирщина от изостанали африкански племена. Нямат нищо общо с древен Египет.
31
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напекло го е лошо слънцето чобанина, пак е слънчасал.Но скоро ще яде шамари.