Турска подводница е навлязла в гръцки териториални води?

Тя е била засечена от гръцки хеликоптер
15 авг 2020 17:44, Нели Христова
141
Турска подводница е навлязла в гръцки териториални води?
Снимка: БГНЕС

Турска подводница се е приближала до нос Сунион в столичната област Атика, на 70 км от Атина, навлизайки в гръцки териториални води, съобщи днес гръцкият специализиран сайт във военна проблематика armyvoice.gr, предаде ТАСС.

По данни на сайта турска подводница тип 209 е била засечена от гръцки хеликоптер, когато прекосила пролива Кафирефс между островите Евбея и Андрос, и се приближила към област Атика. Фрегатата "Саламис" е засекла турска подводница западно от остров Родос, а друга се намирала в района на остров Карпатос.

Сайтът посочва, че в тази връзка във военноморските сили на Гърция е обявена тревога, а от днес сутринта хеликоптери "претърсват" с хидролокатори за подводници Егейско море.

Гръцкият портал съобщава, че в Егейско и в Средиземно море, далеч от границите на зоната, обявена от Турция с международно навигационно съобщение Навтекс, се намират между 6 и 8 турски подводници, "които участват в операции, опитвайки се да достигнат бреговата линия на Гърция", отбелязва БТА.

Официално потвърждение на тази информация няма, посочва ТАСС.

Според изданието Турция се опитва да създаде условия за военен инцидент с Гърция, за да принуди Атина да преговаря за морските зони при турски условия. "Напрежението в Егейско море става опасно, след като съюзниците (от страните от ЕС) галят слуха на Ердоган", посочва Armyvoice.gr и отбелязва, че под натиск на Германия дори не е било прието решение за осъждане на турските провокации на вчерашния извънреден Съвет на ЕС по външни работи.

Отношенията между Гърция и Турция се обтегнаха заради обявените от Анкара намерения да прави проучвания за газ и петрол в морски район около гръцки острови в Средиземно море, който и двете страни смятат за свой континентален шелф. В понеделник Турция издаде Навтекс /навигационно съобщение за морска безопасност, което се счита за предупредителна нота в морската практика/ за кораба "Оруч Реис". Според съобщението корабът ще извършва сеизмични проучвания в средиземноморската акватория на Турция до 23 август.

Турция се разгневи на споразумение, подписано на 6 август между Гърция и Египет, с което се определят изключителните икономически зони на двете страни. Съдейки по карта, която се появи в гръцките медии, зоните, определени със споразумението за демаркация между Гърция и Египет, се пресичат със зоните, които Турция и Либия обявиха за свои с меморандум за разграничаване миналата година. Атина смята, че този меморандум няма юридическа сила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като падне Гърция, накъде мислите, че ще се насочат наглите турчета? То и сега сме се предали, но турската войска ще нахлуе в България и НАТО няма да си мръдне пръстта. Трябва ни незабавен съюз с Русия.
61
8
 
11
 
! Отговори
Nicht higiene преди 3 години
"Гърците са дали ортодоксалното христианство и кирилицата и на българи и на руснаци."В Етиопия християнството също е силно. Завърнете се обратно там, другарю гръкофил. Тук сте гости и пришълци. Ние белите хора не ви обичаме. Не сте хигиенични просто.
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Йоан Малала никога и никъде не е казвал, че Ахил е българин.'Тия тълкувания ала дяволът евангелието ще ги пробутваш на баба ти. Тука си никой и познанията ти са жалки. Смееешник. И лъжец де.
59
2
 
9
 
! Отговори
Мечо Кух преди 3 години
Натовският адвокат, ще обясниш ли на обикновените хора какво тогава получаваме срещу вноската си в НАТО? Сигурност срещу нападение от Руанда? Айде ходи се скрий някъде льольо
58
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не мога да разбера любителите на еднополови ласки от страната със странното име Пуйка какво толкова търсят при нас"Момент, само да те светна че еднополовите ласки са гръцки патент. Не се гъзирай, че ще изригнеш.
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"а ние нямаме армия и разчитаме единствено на защита от НАТО, какво става при аналогична агресия на натовска страна към нас?"Теб някой те е излъгал, че НАТО има задълженията да те пази от Гърция ли? Няма такова нещо. Тия детски мисли не знам как въобще ти хрумват.
56
4
 
9
 
! Отговори
DUNAV RUSE преди 3 години
който не харесва Африканци(Гърци) е Анадолец така ли? хаха
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"НАТО е само съюз против Русия."Това не е вярно. Нещо повече, дори дълги години на Русия се позволяваше да има руски представител в НАТО. Ама ти от къде да знаеш...
54
1
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Хахахаха егати натото, ако пази само от извънземни :) :) :) файда нулева
53
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Явно не си особено интелигентен. Ако две натовски държави могат да се сбият без никой да реагира"Напротив, точно защото съм стотици пъти по-интелигентен от теб, затова питам. НАТО няма задължения да бърше дyпета. Местни конфликти се разрешават между враждуващите страни. НАТО има общо командване на силите, при което ако НАТО каже, че страна членка трябва да изпрати войски някъде, то значи трябва да го направи. То и войниците в казармата се бият помежду си, но изпълняват общи заповеди.
52
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците са нашественици на Балканите. Те идват от Африка. Насаждат се като кукувица в чуждо гнездо и крадат местната тракийска култура. Първите гърци генетично са близки до семитcките племена. Идват на Балканите и водят войни с местното балканско население.
51
3
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
"Какво общо има НАТО в случая, не разбирам"Явно не си особено интелигентен. Ако две натовски държави могат да се сбият без никой да реагира, а ние нямаме армия и разчитаме единствено на защита от НАТО, какво става при аналогична агресия на натовска страна към нас? Сега почваш ли да разбираш или да ти го напиша по-бавно
50
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вътре в НАТО войните са разрешени. Гърция и Турция заедно могат да ни нападнат.НАТО е само съюз против Русия.НАТО не става за нищо.
49
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"НАТО уж ще ни пази, пък те ще се избият помежду си. Що така, господа атлантици?"Какво общо има НАТО в случая, не разбирам. НАТО няма задълженията да бърше дyпета на алчни държави, интриганти и провокатори, дори и те да членуват в алианса.
48
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В този форум е толкова пълно с анадолска гмеж, смърди та се не трае. Не мога да разбера любителите на еднополови ласки от страната със странното име Пуйка какво толкова търсят при нас и се мъчат да изразят еднобитовите си разсъждения на чужд за тях език, наричайки ни *** и прочее. След като толкова не можете да траете нито нас, нито гърците (чувствата са взаимни, впочем), запрятайте шалварите и беж към Анадола. Нямаме нужда от твари, които все искат да отнемат или поне разрушат чуждото.
47
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Йоан Малала никога и никъде не е казвал, че Ахил е българин. Казал е, че наемниците му са българи, а не че той е българин. Което обаче е в контраст с идеята българите да са от околностите на черноморския басейн, понеже траките от Балканите воюват в съюз с Троя. Освен това, мирмидонците са наречени хуни, които в онези епохи са южно-азиатски племена. Хуните са уж по-бели, но са силно кръстосани с тюркските племена, даже толкова много, че де факто от един момент нататък стават едно и също почти.
46
3
 
3
 
! Отговори
Орт преди 3 години
Морската миля е 1852мТериториални води са 12 морски мили12*1852= 22224м при 22кмБихте ли ми обяснили как така 70 км са териториални води.
45
2
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
НАТО уж ще ни пази, пък те ще се избият помежду си. Що така, господа атлантици?
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Гърците са дали ортодоксалното христианство и кирилицата и на българи и на руснаци."Византия не е Гърция. Византия е Източна Римска империя. Иначе за християнството да... Което е било голяма грешка на Борис 1-ви, че е клекнал на Византия и им е правил шпaкли да им се хареса. Забележете, не Византия е клекнала на България, а България е клекнала на Византия. За кирилицата - не. Кирил прави Глаголицата, което няма много общо с Кирилицата. Освен името, друго общо няма.
43
3
 
7
 
! Отговори
DUNAV RUSE преди 3 години
до 50:и пак си остават НЕ-БЕЛИ Африкански Етиопци!!!! ако ще и Будизма да са дали все тая...........