Северна Македония с ново правителство и старите проблеми

Зоран Заев отново се връща начело на властта
20 авг 2020 21:56, Красимир Ангелов
42
Северна Македония с ново правителство и старите проблеми
Снимка: БГНЕС

Социалдемократите на Зоран Заев се връщат обратно във властта в Северна Македония. Но новата коалиция с партията на албанското малцинство има един сериозен недъг – конфликтите и политическата нестабилност са предварително програмирани, пише в свой материал DW.

Когато през май 2017 година Социалдемократическата партия на Северна Македония (СДСМ) и най-голямата партия на албанското малцинство в страната - Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) - съставиха правителство, това беше лъч на надежда за хората в балканската държава, тъй като по този начин се слагаше край на 10-годишното управление на ВМРО-ДПМНЕ и нейния премиер Никола Груевски. Но три години по-късно ставаме свидетели на новината, че двете партии отново ще управляват заедно, което се възприема с по-скоро с разочарование, отколкото с оптимизъм.

Още по темата
Коалиционното споразумение беше постигнато месец след изборната победа на социалдемократите на премиера Зоран Заев, на когото не му стигнаха гласове за самостоятелно управление. Заедно с петнайсетте мандата на ДСИ новото коалиционно правителство разполага с много крехко мнозинство от само 1 глас в парламента.

Политическа нестабилност

Но това далеч не е единственият признак за очертаващата се политическа нестабилност на Северна Македония. Разочарованието на хората от несправянето с кризата от пандемията, доведе до рекордно ниска избирателна активност. А това доведе до нуждата от съставяне коалиционно правителство.

Двата коалиционни партньора обаче могат да се похвалят с успехи през последните 3 години: под ръководството на премиера Заев бяха подписани исторически споразумения с Гърция и България. Компромисът за името отвори пътя на страната към пълноправно членство в НАТО и предприсъединителни преговори с Брюксел. Освен това бяха проведени и някои вътрешнополитически реформи, но като цяло страната продължава да е твърде далеч от онова, което иска да постигне в правосъдието, превенцията на корупцията и върховенството на закона.

Хваленият в чужбина като реформатор и нова политическа звезда на Балканите премиер Зоран Заев у дома попада под острите удари на критици отдясно, които след смяната на името на страната се чувстват с ограбена национална идентичност, и от страна на либералите, които са недоволни от бавното темпо на реформите на правителството.

Компромисът, постигнат след продължилите няколко седмици преговори за коалиционно управление, гласи: Заев ще остане премиер за пълен мандат - вероятно до 2024 година, чиито последни 100 дни обаче той ще преотстъпи на ДСИ. На теория това може и да звучи добре, но практическото изпълнение крие редица неизвесности.

Удобството и необходимостта родиха новото правителство на Северна Македония. Историята на отношенията между двете партии през последните години показва, че както СДСМ, така и ДСИ рано или късно започват да си търсят нови, по-подходящи партньори в парламента.

Разногласията са програмирани

Социалдемократите смятат, че партията на албанското малцинство не е готова да подкрепи тяхната реформаторска програма, която трябва да отвори пътя на страната към пълноправно членство в ЕС. ДСИ пък оценяват политиката на Заев за "общество за всички" като заплаха за правата на етническите албанци.

Проевропейският път на развитие на страната може и да не е застрашен, но вътрешните противоречия между коалиционните партньори могат да доведат до бърз край на тяхната коалиция. Възможно е той да настъпи още преди местните избори, които трябва да се проведат през есента на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
1912 година България изрина цялата турска армия и беше напът да превземе Цариград.Великобритания, Франция и Русия ви спасиха смешковци!
32
1
 
2
 
! Отговори
СеверноМакедоноид преди 3 години
Настанало е време за обединение,без албаносите!
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макетата пак наакани.Зайко Заеев и майка си ще предаде за да е на власт.Да управляваш с албанците е все едно да управляваш с дъпъсъ. Но при нас е факт от десетилетие, когато Серьожа се целуваше с Местан по митингите, а Тиквун продължи традицията.
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Като си член на ЕС,та какво?"Ами това, че между мен и Европа няма граници и мога да си ходя където си искам, да работя където си искам.Като минеш Сърбия никой вече и личната ти карта не иска да погледне.Стой си в *** Македония и гледай как другите ходят където си искат.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Албанец министър на външните работи,албанци за министри на земеделието,икономиката,информационното развитие или нещо подобно,на финансите и отделно вицепремиер албанец.Ама не смеят да им шъкнат само на нас ни се репчат защото наш Бойко е ларш,той за е мир и любов,и платноходки.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ги гледам тия нещастници се благодаря, че не живея там.На сърбите не смеят да се репчат че ги познават добрена гърците не смеят същона албанците не смеят, щото вече са по-малко от албанците.Трагедия отвсекъде.
27
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как живеят българите си личи по смъртността на населението в България.
26
0
 
10
 
! Отговори
Смислено преди 3 години
До Прави СрбинПравилното име на тези изумруди, които си вярват, че са с два дни по-стари от патицата, с чието перо е била написана Библията, е Републикански Северняшки Македонец. Синоним на югославянин!
25
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
добре че беше бате бойко да ходи на аудиенция в анкара да целува краката на ердоган иначе досега сто пъти да сме осъмнали с турски танкове по улиците на софия
24
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Додотук на балканите всички сме малки по исторически причини и винаги ще си останем с или без ес и нато.да в сравнение с р.българия р.македония е малка,но пък ако сравним българия и турция...няма смисъл нали?83 млн.турция с 6 млн.българия...
23
4
 
8
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Географският термин "Северна Македония" включва широки теротории от Остатъчна България, вкл. Благоевградско и региона. Името на (не-толкова) Бившата Югославска република е 'Република Северна Македония'. Научете се да го ползвате правилно. Срамота е и е обидно за България да ползвате географският термин "Северна Македония", визирайки държавчето.
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как живеят българите си личи по километричните опашки на гръцката граница.
21
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименне знам дали живеят по-добре от всички в източна европа,но от българите при всички положения живеят по-добре!българите просто са дъното във всяко едно отношение.
20
5
 
3
 
! Отговори
F-16 преди 3 години
То коня на руснаците така се разигра на българска територия, и накара българите да се ръсят няколко милиарда за остарели американски F-16 които никога няма да бъдат доставени.
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белорусия не е член на ЕС и въпреки санкциите които ЕС им налага, живеят по-добре от всички в източна Европа членки на ЕС.
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимени като сте член на ес та какво?това не им пречи на руснаците и турците да си разиграват коня на ваша територия както си искат.вие ако разчитате на нато и ес да ви защитават значи доста сте го закъсали!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТи не си добре,че цялото ВМРО е в управлението на България в момента,да не говорим,че македонците са си българи по произход,преди сърбите да ги помакедончат насилствено след 1945 година
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мисли кой е сърбоман или друг.Ние си имаме държава, член на ЕС и такава си я харесваме и не ни интересува ни скапаната Сърбия нито Македония вече.Ще трябва сами да си сърбате каквото надробихте.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТо пък кой ли ги иска шиптърите,имаше една албанка в Германия,секретарка на един адвокат,която сама казваше да не общуваме по никакъв начин с албанци,че е опасно,а в Европа се страхуват да влязат в мюсулманските гета дори полицаите,защото ги е страх от албанските банди,в някои западни държави ги е страх и от мароканците.
14
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕДИНСТВЕНАТА СЪСЕДНА СТРАНА НА Р.МАКЕДОНИЯ,КОЯТО НЯМА ДЕПУТАТ МАКЕДОНЕЦ В СВОЯ ПАРЛАМЕНТ Е БЪЛГАРИЯ.В СРЪБСКИЯ ИМА,В КОСОВСКИЯ ИМА ДЕПУТАТ МАКЕДОНЕЦ,ДОРИ В ГРЪЦКИЯ ПАРЛАМЕНТ ИМА ДВА ДЕПУТАТИ С МАКЕДОНСКИ ПРОИЗХОД ОТ ПЕЛА И НЕЙНОТО ИМЕ Е ТЕОДОРА ЦАКРИ И ОЩЕ ЕДИН ДЕПУТАТ В ПАРЛАМЕНТА В АТИНА ОТ ЛЕРИН,КОЙТО ДОРИ ГОВОРИ НА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК ПРЕД ЕДНА ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ.