Гърция разширява териториалните си води в Йонийско море

Страната готова да го направи и в бъдеще и в други морски райони
26
Гърция разширява териториалните си води в Йонийско море
Снимка: БГНЕС

„Гърция расте. Разширяваме териториалните води в Йонийско море от 6 до 12 морски мили“, разкри днес премиерът Кириакос Мицотакис. Той обяви това историческо решение по време на пленарния дебат за ратифицирането на морските споразумения с Италия и Египет, съобщи БГНЕС като цитира “Keep talking Greece”.

С израза „нищо не пречи на страната ни да разшири териториалните си води до 12 мили, когато реши да го направи“, министър-председателят изпрати съобщение до Турция, че опасно ескалира напрежението в Беломорието и Източно Средиземно море.

Сред аплодисментите на правителствените депутати Мицотакис обяви, че съответният законопроект скоро ще бъде внесен директно в парламента и че разширяването се основава на член 3 от Международното морско право.

„Гърция расте. Други също твърдят така. Но ние сме тези, които го прилагат на практика. По този начин ние пристъпваме към упражняването на нашето безспорно суверенно право в съответствие с член 3 от Конвенцията за морското право, разширяване на териториалните води в морската зона на Йонийско море и Йонийските острови до нос Тайнаро в Пелопонес“, подчерта Мицотакис.

Той добави, че разширяването е „право, което страната запазва да упражнява в бъдеще и в други морски райони, право, което съседите й вече са упражнили в съответствие с Конвенцията за морското право и прилагането на средна линия, където разстоянието между бреговете е по-малко от 24 мили."

През октомври 2018 г. тогавашният външен министър Никос Кодзиас обяви разширяването на териториалните води по протежение на Западна Гърция, но правителството на СИРИЗА не пристъпи към материализиране, с обясненията, че това е порадило възражения на премиера Алексис Ципрас.

Мицотакис разкри още, че външният министър Никос Дендиас ще замине за Тирана за преговори с колегата му от Албания за демаркацията на морските граници между двете съседни страни - проект, разработен през последните няколко години.

Според “Keep talking Greece”, Гърция изоставя политиките си, касаещи само отбраната и продължава напред с инициативи и действия. Разбира се, ситуацията е в Егейско море е много по-различна, защото през 1995 г. турският парламент обяви подобно разширение от Гърция като „casus belli“ - акт на война.

По-рано днес външният министър Никос Дендиас заяви, по време на срещата с германския си колега Хайко Маас, че Турция трябва да деескалира напрежението в Източното Средиземноморие и Егейско море или да се изправи пред риска от санкции на Европейския съюз. Турция обаче отправи предизвикателство, когато след кратката си среща в Анкара с Маас Чавушоглу заяви, че Турция „ще направи всичко необходимо” и предупреди Гърция да не се „излага на риск“, изпълнявайки ролята на „примамка” за някои страни - явна препратка към Франция, САЩ и Обединените арабски емирства, пише в свой коментар „Катимерини”.

Хайко Маас, който посети двете столици като част от усилията на Берлин да посредничи, подчерта, че по-нататъшната ескалация не би била добра за Гърция и Турция, както и за Европейския съюз като цяло.

По-рано по време на визитата си в Атина Маас изрази подкрепата на своята страна и готовността да съдейства за открит диалог между Атина и Анкара на основите на международното прави и в рамките на германското председателство на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: ГърцияЙониско море
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ древността Егеяско море се е наричало Тракийско заящото траките са живели от двете му бряга-европейски и азиатски-виж историята- след твоа малойзийските българи и гърци са прогонени.Шмето на един от големите български поети Измирлиев/Смирненски е защото са изселници от малойзийските българи ат град измир. или Смирна на български.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТурчинДа знаем че англичаните ви бяха приятели и не им пукаше за християнското население в Османската Империя. С това не откриваме топлата вода. Да не говорим колко много англичани са сложили *** по най - различни причини. Дори са ги молили да се включат във войната с Русия но те просто не са могли защото са щели да се опетнят след като целият свят разбра какви са ги вършили турците след Априлското въстание. Разчитали са Русия да не спечели войната но виж ти - изненада.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТурчинМного ги разбирате вие тези работи. Но забележи - морето се казва Егейско - в името няма нищо турско. Факт. Това че много градове са получили турски имена е много ясно - толкова векове робство и желание да заличаваш си казва думата . Но виж морето - името няма как да заличиш. Какво има да си говорим повече. Турция няма място нито в Егейско нито в Йонийско море. Това е.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самият факт че морето се казва Йонийско иде да покаже кой е бил първи и кой се е натрапил. Турция не е европейска държава и не може да има никакви претенции в Европа. Ататюрк го беше осъзнал и се опита да приобщи Турция към европейския манталитет и европейските ценности. Макар че и той не призна турските зверства. Ердо не само че върна Турция векове назад но и затвори европейската врата за нея. Сега се петелчи и ръси заплахи. Това е манталитет на губещ - лаеш но не хапеш.
18
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На турците, които много активно скачат долу в коментарите, ще си позволя да им цитирам дядо Вазов: "Идат като тигри, бягат като овци".Отминаха времената, когато отоманските дивашки орди са изнасилвали, убивали и опожарявали безнаказано. Членувате в НАТО и ако се нахвърлите на Гърция против волята на останалите членки на Атлантическия договор, ще бъдете напляскани. Икономически, политически и физически.
17
4
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
До lambros; Да но това не важи за малките островчета пръснати из морето от 3Км2 до 2000КМ2.Не може един остров 10КМ2 да има икономическа зона от 45.000КМ2.Този остров да е само на 2 км от турския и 580 км от гръцкия континентален бряг.Няма таково право. Прочетете добре споразумението за което споменавате. Ако гърците бяха прави до сега да са го направили 100 пъти но не са. Защото и те и тези които ги надъхват срещу Турция знаят,че не са прави. Франция гледа Гърция да изкара кестените от огъня..
16
4
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
Една е да го искаш, друго е да го направиш. През 1995 г. Великото Народно събрание на РТурция взе решение с което 12 мили в Егейско море е "casus belli". Нямаме против да го направят, тъкмо ще се коригира границата в тракийската и македонската част на Гърция и 12 острова в Егейско море.Да припомня,че днес е датата на която е затворен обръчът около бягащата гръцка арми при Думлупънар през 1922г.Там попадат в плен цялият команден щаб на гръцката армия включително и принц Андрю.Моля заповядайте...
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросът сега е имат ли възможост да си охраняват морските граници или ще си останат разграден двор както досега.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тежка зима ни чака.
13
12
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Е нека се поизбият,няма лошо.
12
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ираеал и Гърция са голяма хапка за пуйкия, могат да подритват предимно *** като нас българите.
11
10
 
11
 
! Отговори
Беломорска тракия преди 3 години
Що не прибват в Егейско, да видят кон боб яде ли :)
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Турция се възползва от 12те мили. И ние също имаме 12 мили навътре в Черно море наша територия.
9
6
 
12
 
! Отговори
lambros преди 3 години
Член 3 от международно подписаният догвор за правото на морето подписано през 1982 г дава право на всички държави когато пожелаят да удължат до 12 мили ! Ние за съжаление сме *** както много други малки държави и го правим чак сега ! Чакам да видя същото за Егейско море ! А това право са го употребили мгого държави !
8
2
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
и нашите са 12 мили и са си по Конвенцията
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ami te nali porasnaha do siria i libia, sega i do ostrova na Diana i Dodi...:-)))
6
4
 
9
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 години
А на бас, че гейският съюз само ще излезе с някаква хилава декларация и призив и никакви санкции няма да има смелост да наложи?/
5
15
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Нашият банкянски тапигьоз отиде да се снима с подпалвача на война Мицотакис.
4
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая турците ще гризнат дръвцето.
3
25
 
10
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОС ВЕЛИКИ преди 3 години
ЗИТО ХЕЛЛАС !!ЕЛЛАДА = 132 000 , ЕГЕУ ПЕЛАГОС = 190 500 = 322 400 ХИЛЯДИ км2...ИОНИИАС = 500 000 = ЦЯЛОТО Е НАШЕ..ИТАЛИЯ Е С НАС..МАЛТА Е С НАС .Гърция вече е колкото туркия по площ..и без да БРОЙМ МОРЕТАТА ПОД КРИТ И НА ИЗТОК ОТ РОДОС И КРИТ !!ГЪРЦИЯ ОТИВА НА ДВА МИЛИОНА КВ .КМ !!