Ердоган: Завоеватели се опитват да нахлуят в нашето отечество

Турция отбелязва 98 г. от битката при Думлъпънар срещу гръцките сили
30 авг 2020 14:58, Анисия Иванова
287
Ердоган: Завоеватели се опитват да нахлуят в нашето отечество
Снимка: БГНЕС

Турция отбелязва днес 98 години от решаващата битка при Думлъпънар срещу гръцките сили във войната за независимост, в момент когато заплахата от нов конфликт с Атина нараства в Източно Средиземно море, предаде АП.
Турската борба за независимост и бъдеще продължава и днес, заяви турският президент Реджеб Ердоган в послание по повод Деня на победата.

Абсолютно не е съвпадение това, че тези, които искат да ни изключат от Източното Средиземноморие, са същите завоеватели като онези, които се опитваха да нахлуят в нашето отечество преди един век, каза Ердоган.

През последните седмици и турски, и гръцки военни сили организираха морски учения в райони между Кипър и гръцкия остров Крит. Конфронтацията възникна, когато Турция изпрати проучвателен кораб, съпроводен от военни кораби, да търси запаси от газ и петрол.

Членката на ЕС Гърция твърди, че водите са част от нейния континентален шелф и поиска подкрепа от ЕС, който осъди незаконните действия на Турция и предупреди за потенциални санкции срещу Анкара.
Турция пък твърди, че Гърция и други страни отнемат нейните права да проучва за енергийни ресурси в Средиземно море.

Освен Гърция и Кипър неотдавна Франция, Италия и ОАЕ също проведоха военноморски и въздушни учения в региона.
В събота Турция започна военноморско учение до 11 септември край южното си крайбрежие.

Никой не трябва да има каквито и да било съмнения за нашата решителност по този въпрос и нашата непоклатима вяра в победата, каза Ердоган.

По програма Ердоган трябва да посети мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк в Анкара по-късно днес. Ататюрк поведе турските войски в борбата за независимост след Първата световна война и създаде модерна Турция, отбелязва АП.
Предвидени са и други възпоменателни церемонии в 20 турски пристанища с участието на военни кораби в Турция и в северната част на Кипър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари