Зоран Заев: Готови сме да преговаряме за Гоце Делчев с България

. Ако сме наранени, това не е приятелство, заяви той
11 сеп 2020 09:22, Нели Христова
150
Зоран Заев: Готови сме да преговаряме за Гоце Делчев с България
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония вярва, че с България ще бъде постигнато общо решение, чрез което и двете страни трябва да бъдат щастливи.

Още по темата

„Вярвам, че ще намерим решение с България, и двете страни трябва да излязат победители. Историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето”, заяви премиерът Зоран Заев в интервю по Националната телевизия, цитирано от БГНЕС.

"Показахме, че имаме капацитета да разрешаваме проблеми. Решихме три глави от преговорите, споразумяхме се за пет исторически фигури от миналото, шестата историческа фигура е Гоце Делчев. Дали днес Заев и Борисов, или някой по-нататък направи така, че само едната страна печели, бъдеще няма. Намерихме решения на основните проблеми. Имаме архиви, ще седнем и ще ги обсъдим прозрачно и публично. Ще намерим решение. Трябва и двете страни да са победители”, каза Заев.

Той изрази увереност, че бързо ще бъде намерено решение с България през следващия период.

„Изпращам съобщение до съседна България, че сме готови да преговаряме по въпроса за Гоце Делчев. Ако сме наранени, това не е приятелство. Вярвам, че ще намерим решение с приятелска Република България”, подчерта Заев.

Запитан дали е разговарял по тази тема с българския премиер Бойко Борисов по тази тема, Заев отговори, че са се чували, но те не са обсъждали точно тази тема.

„Трябва да помдпомогнем целия процес. В България има обществена нагласа за това, както и в Република Северна Македония. Ако сме умни, ще намерим решенията. Това е двустранен въпрос и не може да бъде проблем за Европейския съюз. Това не може да бъде част от преговорите. Трябва да ме е грижа за България, а България да я е грижа за мен. Говоря с Борисов, но не сме обсъждали тази тема, неудобно е да отваряме въпроса, когато има протести там. Изчакваме те да са готови за разговор. Вярвам, че това ще стане скоро и вярвам в успеха на преговорите, в които и двете страни печелят”, заяви Заев.

Запитан дали трябва /македонците/ да приемат, че Гоце Делчев е българин, за да влезе страната в ЕС, Заев каза, че не трябва да се допуска блокиране на преговорите.

„Имаме нужда от приятелски отношения с приятели и вярвам, че ще намерим решение. С това, което казахте, България печели. И двете страни трябва да са щастливи. Да не победи нито България, нито Северна Македония, и македонците, които говорят македонски. Те нямат проблем с това. Няма дилеми, те говорят много често за македонския език. Ние сме приятели, ще намерим решение”, каза Заев.

„Това е по-лесен въпрос от въпроса, който имахме за името с Гърция. Вярвам, че има решение за всичко, и чрез него и двете страни ще бъдат щастливи”, отговори премиерът.

Заев заяви, че уважава министър Красимир Каракачанов.

„Уважавам министър Каракачанов, всичко е наред, той често идва в Македония, разбирам различните му възгледи, но всички ние сме длъжни да помагаме на тези процеси. Повярвайте ми, във всяко изявление България казва, че подкрепя Северна Македония за нейната интеграция, аз лично станах свидетел на това: с обясненията на други лидери, че трябва да се вземе решение за започване на преговори. Че всичко е направено. От дискусиите, които се провеждат в Брюксел тези дни, след комисиите, се казва, че проблемът е отворен, но няма блокади и не трябва да има блокиране на преговорите… Нуждаем се от приятелски отношения с приятели”, каза Заев.

Той повтори, че и двете страни трябва да бъдат щастливи и мъдри в намирането на решение, което, както той каза, “не засяга душите нито на българите, нито на македонците, а напротив ще ги направи горди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
1
 
! Отговори
Геле преди 3 години
Раз бирам 71 , сега интересното е да кажете вашето национално сасмосъзнание какво е ?Не аз нямам проблем , про блеми имат тези който не-харесват . :)
74
0
 
8
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Най-лошото е че Косовски сценарии се очертава и в Кърджалийско. Масово и тотално изселване на Българи и масово зоселване на турци от Турция. След 25-30 год. там няма да има нито един Българин и се плаша за последиците. Единствено ни спасява че сме в ЕС и местните турци не искат да губят привилегията си да пътуват в Европа без визи.
73
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви щем Гоце Делчев! Ще ви дадем тулупа Лойко и агент Иван Билата с тройния врат..даром...
72
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гоце Делчев е българин.Самият той се пише българин в писмата си!Какво има да спорим. Ако македонците имат капка уважение към личността на Делчев трябва да го признаят.Те афишират, че не били българи, а македонци - това си бил техен избор.Да оставят и избора на Делчев такъв, какъвто сам е решил.Много е долно националният герой на Македония днес, когато е мъртъв и не може да се защити ТЕ да определят какъв е Делчев.
71
2
 
6
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Проблема ни е като този на Сърбия с Косово. Незазрешим. Няма роден политик, който да каже че Гоце е македонец, защото ще бъде бит и изхвърлен от политиката завинги. Ето защо се правят някакви безсмислени комисии и се водят преговори с историци, чиято история се побира на трамвайно билетче. Ако тези историци бяха на място щяха да кажат - нашата история започва от 1945 год., всичко останало е история на България.Но и тях ще набият и изгонят.
70
0
 
4
 
! Отговори
До Геле преди 3 години
Сложих ти минус просто,защото Ника ти не ми харесва! Проблем?
69
6
 
0
 
! Отговори
Геле преди 3 години
До PetraДа , кажете кое ви накара да натиснете минус на 62 и на 63 ?
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българия е постотомански проект на русия.македонците много рано за осъзнали,че към когото и да се присъединят-гърция,българия или сърбия ще бъде дори по-зле отколкото през турско.днес дори европейска българия също като онези дни няма какво да предложи на македония.дали ще живееш в кюстендил или крива паланка е все тая и двата града тънат в мизерия.и отново не политиците ще решат проблема,а геополитиците.турция вече захапа гърция и дори французите не могат да я спрат!
67
2
 
3
 
! Отговори
Do Gele преди 3 години
До PetraХора разни, Геле, някои оспорват или просто цъкат за да се почувстват важни. Без да влагат нещо.
66
1
 
0
 
! Отговори
Petra преди 3 години
До Геле
65
2
 
3
 
! Отговори
Petra преди 3 години
До Petra[Аз живея от 25 години извън България и обичам да чета новини и коментари за България, пиша първо на латиница и докато транслитерирам, взема време и не проверявам за грешки.]
64
2
 
5
 
! Отговори
Petra преди 3 години
До ДодоДа,де, но не искам да обиждам. Та на другата сутрин, след като групата се събра, отидохме да посетим един исторически обект, коя крепост или дворец, 30 години са от тогава, забравила съм. И нашата група коментираше българските царе от врмето на Велика България, включително Македония. Един местен, който върваше успоредно с групата, направи не много любезен коментар по адрес на нашите разговори относно този исторически период. Направихме се, че не сме чули. [Аз живея от 25 години извън Бъл
63
1
 
4
 
! Отговори
Геле преди 3 години
Някой току що даде минус на това което съм написал , а то са само исторически факти , може ли да се обосновете защо минус ??
62
1
 
6
 
! Отговори
Геле преди 3 години
правописна грешка в коментара ми по долу - комитета е организиран1893 - Г.Делчев и Хр.Матов влизат в него през 1894 та
61
3
 
4
 
! Отговори
Геле преди 3 години
През есента на 1894 Д.Груев,Иван х.Николов, др.Х. Татарчев,Пере Тошев и др , основават 1вия централен комитет на Македонската революционна организация. През 1894 в комитета влизат Г.Делчев,Христо Матов.всички завършват на "ОВ" не на "СКИ" Зад себе си организацията има решенията на Берлинския Конгрес -член 1 на устава -целта на комитета Пълна политическа автономия на Македония член 1 на правилника -член може да е всеки живеещ в Европейска Турция. Задачата- кой виновен , кой какъв е ?
60
2
 
4
 
! Отговори
Цирк дьо сьолей преди 3 години
Давай Бойко давай смело утре и теб ще обявят за македонец както е тръгнало!
59
1
 
7
 
! Отговори
Petra преди 3 години
До ДодоДа,де, но не искам да обиждам. Но на другата сутрин, след като групата се събра, отидохме да посетим един исторически обект, коя крепост или дворец, 30 години са от тогава, забравила съм. И нашата група коментираше българските царе от врмето на Велика България, включително Македония. Един местен, който върваше успоредно с групата, направи не много любезен коментар по адрес на нашите разговори относно този исторически период. Направихме се, че не сме чули.
58
4
 
7
 
! Отговори
Додо преди 3 години
В интерес на истината, както пиша тук отдавна, вече сме загубени по отношение на Вардарска и обсебването на историята и героите ни. Елита дефакто е решил да бъдат в НАТО и ЕС и цената която ще платим е узаконяване на откраднатата ни история и гаврата с паметта на героите ни. Българското управление е мекотело по темата и онази кукумявка с дьоптрите, чиито най-голям проблем беше отбелязването на Луковмарш, и която говори на английски в Скопие, ще подпише каквото и наредят. Заев го знае. Бог с нам!
57
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабо Петро Аз не вярвам ,че към днешна дата , някой македонец се мисли за българин въпреки ,че ние им раздадохме над 70 000 паспорта!Тази прослойка се е самоотлъчила и вече не виждам ,защо трябва да ни е еня за тях!
56
2
 
8
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Петра, некой те ***, може и от Резервата FYROM да е.