Зоран Заев: Готови сме да преговаряме за Гоце Делчев с България

. Ако сме наранени, това не е приятелство, заяви той
11 сеп 2020 09:22, Нели Христова
150
Зоран Заев: Готови сме да преговаряме за Гоце Делчев с България
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония вярва, че с България ще бъде постигнато общо решение, чрез което и двете страни трябва да бъдат щастливи.

Още по темата

„Вярвам, че ще намерим решение с България, и двете страни трябва да излязат победители. Историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето”, заяви премиерът Зоран Заев в интервю по Националната телевизия, цитирано от БГНЕС.

"Показахме, че имаме капацитета да разрешаваме проблеми. Решихме три глави от преговорите, споразумяхме се за пет исторически фигури от миналото, шестата историческа фигура е Гоце Делчев. Дали днес Заев и Борисов, или някой по-нататък направи така, че само едната страна печели, бъдеще няма. Намерихме решения на основните проблеми. Имаме архиви, ще седнем и ще ги обсъдим прозрачно и публично. Ще намерим решение. Трябва и двете страни да са победители”, каза Заев.

Той изрази увереност, че бързо ще бъде намерено решение с България през следващия период.

„Изпращам съобщение до съседна България, че сме готови да преговаряме по въпроса за Гоце Делчев. Ако сме наранени, това не е приятелство. Вярвам, че ще намерим решение с приятелска Република България”, подчерта Заев.

Запитан дали е разговарял по тази тема с българския премиер Бойко Борисов по тази тема, Заев отговори, че са се чували, но те не са обсъждали точно тази тема.

„Трябва да помдпомогнем целия процес. В България има обществена нагласа за това, както и в Република Северна Македония. Ако сме умни, ще намерим решенията. Това е двустранен въпрос и не може да бъде проблем за Европейския съюз. Това не може да бъде част от преговорите. Трябва да ме е грижа за България, а България да я е грижа за мен. Говоря с Борисов, но не сме обсъждали тази тема, неудобно е да отваряме въпроса, когато има протести там. Изчакваме те да са готови за разговор. Вярвам, че това ще стане скоро и вярвам в успеха на преговорите, в които и двете страни печелят”, заяви Заев.

Запитан дали трябва /македонците/ да приемат, че Гоце Делчев е българин, за да влезе страната в ЕС, Заев каза, че не трябва да се допуска блокиране на преговорите.

„Имаме нужда от приятелски отношения с приятели и вярвам, че ще намерим решение. С това, което казахте, България печели. И двете страни трябва да са щастливи. Да не победи нито България, нито Северна Македония, и македонците, които говорят македонски. Те нямат проблем с това. Няма дилеми, те говорят много често за македонския език. Ние сме приятели, ще намерим решение”, каза Заев.

„Това е по-лесен въпрос от въпроса, който имахме за името с Гърция. Вярвам, че има решение за всичко, и чрез него и двете страни ще бъдат щастливи”, отговори премиерът.

Заев заяви, че уважава министър Красимир Каракачанов.

„Уважавам министър Каракачанов, всичко е наред, той често идва в Македония, разбирам различните му възгледи, но всички ние сме длъжни да помагаме на тези процеси. Повярвайте ми, във всяко изявление България казва, че подкрепя Северна Македония за нейната интеграция, аз лично станах свидетел на това: с обясненията на други лидери, че трябва да се вземе решение за започване на преговори. Че всичко е направено. От дискусиите, които се провеждат в Брюксел тези дни, след комисиите, се казва, че проблемът е отворен, но няма блокади и не трябва да има блокиране на преговорите… Нуждаем се от приятелски отношения с приятели”, каза Заев.

Той повтори, че и двете страни трябва да бъдат щастливи и мъдри в намирането на решение, което, както той каза, “не засяга душите нито на българите, нито на македонците, а напротив ще ги направи горди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На гравюра от съединението на заден план се вижда тъжна девойка(Македония) останала в пределите на османско тази картина да покажат на Заев несретника!
54
1
 
6
 
! Отговори
Petra преди 3 години
До Petra(Поправка) макар и не от историци.
53
4
 
5
 
! Отговори
Додо преди 3 години
В интерес на истината, както пиша тук отдавна, вече сме загубени по отношение на Вардарска и обсебването на историята и героите ни. Елита дефакто е решил да бъдат в НАТО и ЕС и цената която ще платим е узаконяване на откраднатата ни история и гаврата с паметта на героите ни. Българското управление е мекотело по темата и онази кукумявка с дьоптрите, чиито най-голям проблем беше отбелязването на Луковмарш, и която говори на английски в Скопие, ще подпише каквото и наредят. Заев го знае. Бог с нам!
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гоце Делчев е Българинза какво се е борил е друг въпрос
51
2
 
10
 
! Отговори
Petra преди 3 години
До АнонименАз не влизам в спор с личности, които не умеят да разговарят с непознати. Аз съм на 70 години и никой в което семейство не би си кривил душата да говори неверни неща в такъв форум, макар и но от исорици.
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги когато видя македонец в чужбина .. му казвам.. о ама ти си българин..браво. отговаря ми : от македония съм... Аз: Да де Българин от македонско , то е същото!
49
3
 
10
 
! Отговори
... преди 3 години
Били сме на 3 морета. Окрадоха ни териториите. Сега да ни окрадат и историята и... закривайте тая държава и всеки да се спасява нанякъде. Това е.Кво ще се дебатира и решава? Борисов, не пипай нищо, просто си върви, махай се преди да си сътворил някоя голяма глуупост. Конституция искаш да пипшаш, сега е видно и че историята искаш да пипаш. А бе ей.... ей............. наглец, изчезвай бе
48
0
 
10
 
! Отговори
Охрид преди 3 години
Всичко това дължим на ***, тъпия им Коминтерн и предателската им политика. А ся си блъска ме главите.
47
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Борисов преебее България по историческите въпроси с тези дребни омразни души на югозапад от България, направо да си стяга куфарите, ако Борисов успее да защити българските интереси и исторически казуси ще получи голям тласък на следващите парламентарни избори. Къде са Бсп и Фигуранта в спора с макетата ,срам и позор са меките си изявления. Гърците ясно им заявиха ... сменяте си името или няма да имате подкрепата ни в Европа , а нашите мекии мекии все ги подкрепят
46
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма македонец ,който да се зове българин ти си лъжкиня петро
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябва да се правят никакви отстъпки на македонците. В центъра на Струмица има паметник на Гоце Делчев и училище носещо неговото име.
44
2
 
9
 
! Отговори
Дарин преди 3 години
До wgw: Не са никакви националисти. За да си националист, първо трябва да имаш нация. Македонска нация (етнос, раса) не съществуват, бидейки македонец е географски термин, за идентификация на българин от географската област Македония.
43
2
 
5
 
! Отговори
Petra преди 3 години
Някой цъка минуси. С какво не си съгласен, по-добре кажи какво значи -, аз разказвам случка от преди 30 години. Ти какво имаш против?
42
0
 
9
 
! Отговори
Македоска област преди 3 години
Изконна българска земя и пак ке биде..
41
2
 
5
 
! Отговори
Petra преди 3 години
До Petra(Продължение) Аз тогава не можах да осмисля какво е искал да каже хазаинът на нашия колега, ама сега вече, след години,ми просветна.
40
1
 
9
 
! Отговори
Petra преди 3 години
Скоро след Десети ноември, група от нашето предприятие заминахме с автобус за Македония. Бяхме организирани туристи из планините и пеехме македонски песни на нашите излети. Пристигайки в Скопие бяхме настанени в частни квартири. На другата сутрин групата се срещмахме пред автобуса. Един от колегите сподели какво бил казал неговият хазаин: "Ние, македонцигте, сме по-българи от вас в България." Аз тогава не можах да осмисля какво е искал да каже хазаинът на нашия колега, ама сега вече, след години
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко каквто винаги ще се клани, ще се плюнчи и ние ще загубим. Нямаме един сериозен политик да застане зад интересите само на България, няма! все се раздаваме като проституткии
38
4
 
9
 
! Отговори
wgw преди 3 години
Не разбрах за какво има да преговарят за Гоце Делчев и др. Странни националисти, болни направо. А нашите пък са доста продажни , така че ще бъдат истъргувани нещата. Божидар Димитров много ми липсва сега.!!!
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това да не са чушки и домати ,че да преговаряш. Същия е като нашия макето, още едно доказателство ,че са българи. Гледах и една статистика ,вчера, министър председатели в Европа не владеещи английски са на България, Македония, черна гора и Турция.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато видя Заев виждам просто......... един българин.