Зоран Заев: Готови сме да преговаряме за Гоце Делчев с България

. Ако сме наранени, това не е приятелство, заяви той
11 сеп 2020 09:22, Нели Христова
150
Зоран Заев: Готови сме да преговаряме за Гоце Делчев с България
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония вярва, че с България ще бъде постигнато общо решение, чрез което и двете страни трябва да бъдат щастливи.

Още по темата

„Вярвам, че ще намерим решение с България, и двете страни трябва да излязат победители. Историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето”, заяви премиерът Зоран Заев в интервю по Националната телевизия, цитирано от БГНЕС.

"Показахме, че имаме капацитета да разрешаваме проблеми. Решихме три глави от преговорите, споразумяхме се за пет исторически фигури от миналото, шестата историческа фигура е Гоце Делчев. Дали днес Заев и Борисов, или някой по-нататък направи така, че само едната страна печели, бъдеще няма. Намерихме решения на основните проблеми. Имаме архиви, ще седнем и ще ги обсъдим прозрачно и публично. Ще намерим решение. Трябва и двете страни да са победители”, каза Заев.

Той изрази увереност, че бързо ще бъде намерено решение с България през следващия период.

„Изпращам съобщение до съседна България, че сме готови да преговаряме по въпроса за Гоце Делчев. Ако сме наранени, това не е приятелство. Вярвам, че ще намерим решение с приятелска Република България”, подчерта Заев.

Запитан дали е разговарял по тази тема с българския премиер Бойко Борисов по тази тема, Заев отговори, че са се чували, но те не са обсъждали точно тази тема.

„Трябва да помдпомогнем целия процес. В България има обществена нагласа за това, както и в Република Северна Македония. Ако сме умни, ще намерим решенията. Това е двустранен въпрос и не може да бъде проблем за Европейския съюз. Това не може да бъде част от преговорите. Трябва да ме е грижа за България, а България да я е грижа за мен. Говоря с Борисов, но не сме обсъждали тази тема, неудобно е да отваряме въпроса, когато има протести там. Изчакваме те да са готови за разговор. Вярвам, че това ще стане скоро и вярвам в успеха на преговорите, в които и двете страни печелят”, заяви Заев.

Запитан дали трябва /македонците/ да приемат, че Гоце Делчев е българин, за да влезе страната в ЕС, Заев каза, че не трябва да се допуска блокиране на преговорите.

„Имаме нужда от приятелски отношения с приятели и вярвам, че ще намерим решение. С това, което казахте, България печели. И двете страни трябва да са щастливи. Да не победи нито България, нито Северна Македония, и македонците, които говорят македонски. Те нямат проблем с това. Няма дилеми, те говорят много често за македонския език. Ние сме приятели, ще намерим решение”, каза Заев.

„Това е по-лесен въпрос от въпроса, който имахме за името с Гърция. Вярвам, че има решение за всичко, и чрез него и двете страни ще бъдат щастливи”, отговори премиерът.

Заев заяви, че уважава министър Красимир Каракачанов.

„Уважавам министър Каракачанов, всичко е наред, той често идва в Македония, разбирам различните му възгледи, но всички ние сме длъжни да помагаме на тези процеси. Повярвайте ми, във всяко изявление България казва, че подкрепя Северна Македония за нейната интеграция, аз лично станах свидетел на това: с обясненията на други лидери, че трябва да се вземе решение за започване на преговори. Че всичко е направено. От дискусиите, които се провеждат в Брюксел тези дни, след комисиите, се казва, че проблемът е отворен, но няма блокади и не трябва да има блокиране на преговорите… Нуждаем се от приятелски отношения с приятели”, каза Заев.

Той повтори, че и двете страни трябва да бъдат щастливи и мъдри в намирането на решение, което, както той каза, “не засяга душите нито на българите, нито на македонците, а напротив ще ги направи горди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как точно ще се разберат за Гоце Делчев ,че майка му е българка пък баща му македонец ли?Айде този човек си чист българин до мозъка на костите!
14
5
 
18
 
! Отговори
Съпоставка преди 3 години
Колко премерено и умно говори Заев и колко каруцарски звучи Тиквата и Шкембе войводата. Същата съпоставка може да се направи с който и да е европейски лидер. Боже,ние ли имаме най ограничените и нискокултурни водачи? Посочете ми поне един друг ръководител в Европа по глупав от нашият!
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все по-често виждам такива снимки. Фотографът задължен ли е да се приближава към диктатора ББ на колене и да го снима на фона на небето? Може би искат да ни втълпят, че е равен на Бог и хвърля гневен поглед към матряла от височината на Олимп?
12
0
 
7
 
! Отговори
Ще го преименуват преди 3 години
в Неврокоп
11
2
 
37
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Те ни крадат историята, пък той ми вика не трябва да има наранени. Няма как да стане, освен ако нашите депудавци не клекнат и не ви признаят глупостите. Държава с 30г. история ще ми претендира за вековна такава.
10
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма какво да преговарят макетата, пазарлъци на на пазара.Историята си е една, няма пет истории.А ако не им харесва, гз под мишка и у тях.
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало Бойко съм ! Приготви три кюлчета за начало на преговорите ....злато
8
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ало тоя с фигуранта, айде моля тисе - ще видиш ти фигуранта след оставката каква метла ще извади - всичките ще ви измете! И се подиграваш с правомощията на държавния глава!!! изменник! Ама той наистина е фигурант- ако беше на място , да беше мобилизирал армията и да вземе властта, то и без туй в МС няма премиер...
7
4
 
19
 
! Отговори
1 преди 3 години
Има два варианта. Едн народ , две държави или два народа , една държава.
6
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да измислим начин да подкрепим Бойко защото колкото и безгранична енергия да има е супер натоварващо постоянно някакви хиени да те нападат и да вият нагло около тебе. Ако му писне, червената мафия ще ни вкара в хаос и на нормални хора няма да им се занимава. Злото за да се случи, добрите хора трябва да не правят нищо.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заев много добре си е направил сметката знае, че от тулупа нищо не зависи чака знак свише и ще клекне.
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви преговори с тази инженерна държава
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ааа ето къде ще избяга за ден =два Мутрата от протеста... Те и в ЕК го поканиха оня ден, *** не пожела да се яви на килимчето!тО няма и къде да иде в тая ситуация. Падащия никой не го брои за приятел...
2
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта къде е, да не обикаля по градинките да трупа камъни?
1
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко - най добрия премиер. Руските кукли умират от злоба