Moody's понижи кредитния рейтинг на Турция

Турските резерви в чужда валута се развиват низходящо от години
12 сеп 2020 16:19, Красимир Ангелов
64
Moody's понижи кредитния рейтинг на Турция
Снимка: БГНЕС

Международната рейтингова агенция Moody's е понижила кредитния рейтинг на Турция на B2 и е запазила негативната му перспектива, съобщава Асошиейтед прес.

В съобщение на агенцията, разпространено късно в петък, се казва, че рейтингът е понижен от B1 на B2 заради потенциалната криза на платежния баланс, институционалните проблеми и ерозията на фискалните буфери в Турция.

"Турските резерви в чужда валута се развиват низходящо от години както на брутна, така и на нетна база, но в момента са на най-ниското си равнище от десетилетия като процент от брутния вътрешен продукт поради неуспешните опити на централната банка да подкрепи турската лира от началото на 2020 г.", заявява рейтинговата агенция.

Moody's обяснява решението за понижаване на рейтинга на Турция още с "повишените равнища на геополитически риск", включително отношенията със САЩ и Европейския съюз.

Съюзниците в НАТО Турция и Гърция са в конфликт за природните ресурси в Източното Средиземноморие, като и двете страни изпратиха военни кораби и военновъздушни сили в региона, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото наистина важно за турците нещо е опитите да продължават!
1
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На фесовете, като им казваха да не се занасят с Гърция, Франция и Израел се зъбиха сега да си понесат последствията.