Янос връхлетя Гърция и нанесе сериозни щети на Йонийските острови

Той ще премине през страната в следващите два дни
18 сеп 2020 17:00, Нели Христова
15

Снимка: БГНЕС

Мощната буря Янос вече връхлетя Западна Гърция и причини сериозни материални щети. За щастие жертви няма.

Властите в страната обявиха извънредна ситуация заради "Рядко екстремно метеорологично събитие", като най-силните пориви на вятъра на циклона бяха 85 км/ч. Според прогнозата за времето утре вълните ще достигнат 5 метра. Предварително очакваните пориви на вятъра бяха със средна срокост 130-150 км/час. Те могат да преминат и 200 км/ч в някои райони. Валежите могат да надминат 300 л/кв.м.

Засега най-сериозно засегнати са йонийските острови Закинтос, Кефалония и Итака. Там е имало прекъсвания на електрозахранването. Пожарната служба съобщава за множество сигнали на граждани за паднали дървета и наводнени къщи, но няма сведения за бедстващи хора. На о. Итака лодка с швейцарски флаг е била отнесена от силния вятър и се е разбила на каменистия бряг. Двамата души на борда й са добре - те са успели да доплуват до брега.

Според данните най-силни са били поривите на вятъра на трите острова и в западнаха част на областта Ахая на полуостров Пелопонес, където скоростта му е достигала 80 км/ч. Най-голямо количество дъжд е паднало в Итака /86 мм/.

"Оставаме в пълна готовност", заяви заместник-министърът за защита на гражданите Никос Хардалиас. Бурята продължава да преминава през Гърция, като е напът да засегне  районите Магнезия, Аркадия и евентуално Фокида, а от събота бурята ще властва над Атика и Евия, където се очаква да падне голямо количество дъжд. Според Хардалиас следващите девет часа са от особено значение, а бурята ще вилнее из страната в следващите два дни.

Подобни циклони в Средиземноморието носят името "медикейн", което произлиза от английската дума за ураган – hurricane и Mediterranean sea(Средиземно море). Тези бури са по-слаби от най-силните урагани в океана, но предизвикват сериозни щети в държавите в Южна Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, много съм притеснена за хотела на другарката Нинова на Халкидики. Дано да му се размине, че тя горката толкова пари вложи в него!
10
3
 
3
 
! Отговори
Турчина преди 3 години
Сега това, ако беше в Турция веднага щяха да подскачат "ааааа заради Света София е"! А сега не могат да хванат дикиш и затова коментарите са малко!
9
6
 
2
 
! Отговори
ех преди 3 години
... ама защо не мине една подобна буря, един як смерч, ама поне за 48 часа около София, ама да напъне цяла София ..?... ама защо Западна Гърция, а не София ..?... ей Богове, ей Вие там на небесата смилете над Гърция, нека подобно нещо да удари София ...... нас на село ни дере цяла година незгодията на природата и на Парламента ...... към София дай, там е злото в нашата Държава ...
8
1
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Мн добре разбираш и четеш на бугарски чудя се защо е така.Да си жив и здрав
7
8
 
3
 
! Отговори
ВУЛГАРОС ТАТАРОС преди 3 години
Ей бвугари, вие не сте морски народ...Вие сте племе от Степите на Азия, и от река Волга...Тогава какво коментирате всеки ден -- Майка Гърция ? Мм , племе ??
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е те гърците са като кърлежи на гърба на ЕС.Но незаслуженото винаги ти излиза солено по някакъв начин
5
5
 
7
 
! Отговори
lkkjk преди 3 години
Това ако беше тук Корнелия и Радев щяха да викат, че Бойко я е пуснал тази буря :-) ахахаха
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това опустошително като Борисов 3.Поне ще си замине
3
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като по поръчка на Турция,ги връхлетя това нещастие!
2
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак излгежда по-добре от българското мутроморие.
1
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българска му работа.