Пендаровски призова Вселенския патриарх да признае Македонската църква

Това става в официално писмо, изпратено от македонския президент
20 сеп 2020 19:03, Красимир Ангелов
51
Пендаровски призова Вселенския патриарх да признае Македонската църква
Снимка: БГНЕС

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски призова вселенския патриарх Вартоломей да използва "апелационното си право" за признаване на Македонската православна църква, предаде агенция "Бета".

"Бих искал да отправя искане към Ваше светейшество да уважи искането на нашата църква и да употреби своето апелационно право, за да могат нашите граждани с православно вероизповедание да се изравнят с всички останали православни християни в света", се казва в писмо на Пендаровски до вселенския патриарх, изпратено по повод началото на новата църковна година на 1 септември, съобщава БНР.

Наред с поздравите към Вселенския патриарх за новата църковна година Пендаровски изтъква, че Вселенската патриаршия е пример как могат да се опазват ценностите и същевременно да се решават текущите предизвикателства.

"Обръщам се към вас в името на голяма част от моите съграждани, които се идентифицират като православни християни и чието единствено желание и потребност е да бъдат със своите ближни и да тръгнат към общо бъдеще, съвместно съществуване и истинска свобода", заяви президентът на Северна Македония в писмото до патриарх Вартоломей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко това се дирижира от САЩСмахнатия "вселенски" или ако иска да се нарече господски дори "патриарх" от Истамбул, който има собствено пасство от стотина човека, забранено му е да носи черковни дрехи извън собствения си двор и е капитан от турската армия, даде нищожен томос на Украинците, а сега и на тези смахнатяги ще даде. Само да му наредят американците и готово.Краварите прилагат старата римска максима - разделяй и владей.Точно затова Тито създаде измислената "македонска нация".
4
5
 
26
 
! Отговори
Паметлив преди 3 години
Колко пъти трябва да ми се повтаря: Българите се бориха за самостоятелна църква 5 века докато бяха под турско и накрая успяха, това включваше и сегашните македоски територии. Опърничавите макета сами се дърпаха докато излязоха, заблудените овце. Сега тичат и чукат на затворени за тях врати. Без признание от българската църква това няма да стане.
3
9
 
9
 
! Отговори
Да направят преди 3 години
Уния с Рим, ако Вартоломей откаже.
2
6
 
23
 
! Отговори
СеверноМакедоноид преди 3 години
Като част от българската, може.
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оф тоз очалатко збъркания... Само се чудят ей вие требе да сте под нашата шапка бе очалатко няма ли кой да му завърти един плесник.