ГКПП "Кулата-Промахон" в червената зона от гръцка страна

Към момента не се обмисля цялостно затваряне на Гърция
29 окт 2020 08:23, Елка Василева
3
ГКПП "Кулата-Промахон" в червената зона от гръцка страна
Снимка: архив, БГНЕС

Гръцкият окръг Серес, където попада и ГКПП "Промахон", както и окръг Йоанина, влязоха в т.нар. червена рискова зона със степен 4 от 06.00 ч. на 29 октомври 2020 г. заради влошената епидемиологична обстановка. Вследствие на това може да бъде наложена забрана за движение както извън, така и в рамките на съответните области, предаде „Труд“.

Като превантивна мярка Гърция затвори за чужденци границата през времето от 00:30 ч. до 05:00 ч. Пропускат се само гръцки граждани с леки автомобили, чужденци, законно пребиваващи в страната, и автобуси. Товарните автомобили сe пропускат без промяна, както досега.

Очаква се в рамките на деня да стане ясно дали границата ще бъде затворена за чужденци и през деня поради усложнената епидемиологична обстановка и преминаване на окръг Серес в ниво 4 като рисков район.

За зоните, попадащи в ниво 3 (оранжево) и ниво 4 (червено), е забранено движението в интервала от 00:30 ч. до 05:00 ч. Изключения се допускат за работещите нощна смяна или при спешни случаи (свързани със здравето).

Още по темата

Според картата за здравна безопасност и защита срещу инфекцията СOVID-19 в Гърция към момента в ниво на риск 3 (оранжево) попада и град Солун и областта около него, както и област Атина.

След обявения вчера повишен ръст на заболели от 1547 души, от които 384 в Солун и 158 в Серес, комисията, следяща развитието на пандемията, обсъжда нови мерки и евентуално преминаване на Солун в ниво на риск 4 (червено), което означава пълен локдаун. Това ще стане ясно в рамките на деня.

Към момента не се обмисля цялостно затваряне на Гърция, като властите ще продължат практиката за ограничения на местно ниво при необходимост. Към момента пълна забрана на публичните събирания на открито и на закрито е наложена в областите от ниво 4. Там не работят и музеи, кина, театри, барове, ресторанти, дискотеки, спортни зали и др.

Наложено е ограничение за запълване капацитета на театри, кина и концертни зали - 65% за зоните от ниво 1; 50% за зоните от ниво 2 и 30% за зоните от ниво 3; за баровете и заведенията за хранене - 80% за ниво 1; 65% за ниво 2 и 50% за ниво 3. Забранено е да има правостоящи.

Работното време на търговските обекти е ограничено в зоните от всички нива. Затварят в 01.00 ч. до 05.00 ч. в районите от ниво 1, от 00.30 ч. до 05.00 ч. в районите от ниво 2 и от 00.00 ч. до 05.00 ч. зоните от ниво 3.

Допустим максимален брой хора за събиране на едно място е до 100 души за зоните от ниво 1, до 50 души за ниво 2 и до 9 души за зоните от ниво 3.

Посочените мерки и ограничения ще се прилагат до 9 ноември 2020 г.След тази дата на база на развитието на епидемиологичната обстановка ще бъдат предприети следващи действия от страна на компетентните гръцки власти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
2
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 3 години
Гърците никога не са били особено умни. Да сте чули за нещо изобретено или патентовано от грък? Някакво научно откритие или разработка? НЕ, НЯМА И ДА ЧУЕТЕ. Гърците масово имат интелект на стадо ципури или заргани.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еееееми... те не са смотани като северните си съседи