България заплаши, че ще блокира Северна Македония по пътя към ЕС

Това стана ясно от интервю на Екатерина Захариева
31 окт 2020 12:23, Нели Христова
292
България заплаши, че ще блокира Северна Македония по пътя към ЕС
Снимка: БГНЕС

България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз и заяви, че тя трябва да признае, че националната й идентичност и езикът й имат български корени, заяви в интервю за Ройтерс министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя посочи, че България, която фокусира първото си ротационно председателство на ЕС през 2018 г. върху бързото присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС, може да наложи вето на официално започване на преговорите със Северна Македония следващия месец, ако двете страни не успеят да решат спорните въпроси.

Това е ново предизвикателство пред Скопие, което се съгласи да сложи "Северна" пред името на страната, за да реши десетилетен спор с Гърция и да разчисти пътя си към ЕС и НАТО. Преименуваната Северна Македония се присъедини към НАТО по-рано тази година.

България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да прилага договора за приятелство, който двете страни подписаха през 2017 г.

Като изход от тази ситуация, София предложи да подкрепи официално начало на преговорите, ако Скопие признае, че идентичността и езикът му имат български корени и сложи край на твърденията за съществуване на "македонско" малцинство в България.

"Нашите безпокойства идват от неспиращите твърдения за македонско малцинство в България. Признаването на българските корени би сложило край на това", заяви Захариева в интервю за Ройтерс вчера.

Ако Северна Македония се съгласи, Захариева заяви, че София е готова да признае македонския като един от официалните езици на съседката си, както и да признае македонска идентичност, посочва генцията.

"Ние не оспорваме тяхното право на самоопределение, нито правото им да наричат езика си както искат. Ние сме готови да потвърдим съществуващите реалности, но те трябва да признаят историческата истина", подчерта тя.

София смята, че македонската нация и език са създадени изкуствено в бивша Югославия в края на 1940-те и че преди 1920-те мнозинството от хората в региона са се смятали за българи.

Двете страни проведоха преговори през последните две седмици в опит да решат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември по темата, но не постигнаха съществен успех.

В четвъртък премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че се надява, че двете страни ще намерят решение, но добави, че идентичността и езикът на страната не подлежат на обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
1
 
! Отговори
Пилето преди 3 години
ВЕТО !!!
253
2
 
1
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
Кога България ще признае,че Слвяните са ни дали писменост и език?
252
0
 
0
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 3 години
Русия също обяви война на България , а ние ги посрещахме с цветя и викове ...братушки...братушки.
251
0
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Неможе историята ни да е селективна. Започнахме войната с Хитлер и е завършихме със Сталин. Как става това е хубаво да си отговорим,къде сме били и какво сме правили. Нашия прочит на историята е само това което ни харесва.Замазването на неудомните ни периоди в историята и прикриването на факти не ни помага, защото съседните ни държави знаят също историческата истина.
250
0
 
1
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Както знаем Александрополис/Деде агач/ е било също така български град за 13 години,с население предимно българско.Да вземем да си го поискаме от Гърция и таман ще имаме пристанисхте на Егейско море. Много бързо забравихме,че бяхме с Хитлер и Мусолини и за Драмското въстание,където има над 3 000 избити гърци от нас.Платихме си след загубата на войната с репарации,освободихме територии/Бежанци,значи напускаш земите/Така бяхме и в Македониа.
249
1
 
7
 
! Отговори
Миленко Неделковски преди 3 години
Нищо не опреснява родовата памет на античките кратуни по-добре от едно дебело и четвъртито ВЕТО. Квадратното ВЕТО без вазелин веднага превръща мръсния македонец в чист българин посредством духовно емоционален катарзис. Ръбестото ВЕТО со кротце, со благо и со малко гъзобол преражда македоноида и той като един феникс от бюрмистанското пепелище гордо се въздига до арийските висоти на родната си БългАрия.
248
1
 
5
 
! Отговори
Сашко Великиот преди 3 години
Македонците са диви татари и бесни варвари. Шумна сбирщина от нискоинтелигентни азиатски крадци с дръпнати очи. Те нямат място в ЕС, тъй като не принадлежат към европейската раса. В Европа жълточерни косоглази монглоиди НЕ приемаме.
247
1
 
5
 
! Отговори
МЪКААААААдония преди 3 години
Мъчително и болезнено ще е завръщането на мъкедонците към българската им същност. Но такава е съдбата на всеки предател, родоотстъпник и отцепродавец.
246
1
 
5
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 3 години
Ке я гледувате европската уния през крив макарон, братя фиромистански татаре. От напрегуванйе ке ви се доизопнат очите и хептен на монголе ке замязате.
245
1
 
3
 
! Отговори
Чингиз Мъкедонецо преди 3 години
Европо, Европо, земльо мънкейдонска оти си тако далече от нас бедните, но силно прости антички гюбрейедещи татаромонголи?
244
1
 
4
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
Единственият малък шанс Мънкидония да види ЕС е да признае че е отцепила се от България сепаратиска област и чрез кримски референдум да поиска анекс. Тогава евентуално може и да разгледаме молбата им за членство.
243
2
 
2
 
! Отговори
Loyko, преди 3 години
ти да нямаш 41.9С ? Ковидът ли те покоси?
242
4
 
3
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Разбира се,че има македонско малцинство в България. Асимилацията неможе да затрие родовата памет толкова лесно,колкото им се иска на българите.Нито искат,нито са хукнали да ни крадът измислената ни история. Лъжите в българската история са само за вътрешна консумация.Станахме за смях в Европа.
241
2
 
0
 
! Отговори
До Ми ко преди 3 години
Не Джордж Вашингтон, а Спиро Агнев - вицето на Никсън - е бил македонец.
240
4
 
7
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 3 години
САМО БЛОКИРАНЕ
239
4
 
7
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 3 години
България заплаши, че ще блокира Северна Македония по пътя към ЕС-----------НЕ ЗНАМ В ИСТОРИЯТА ДА Е ИМАЛО ТАКАВА ДЪРЖАВА
238
1
 
3
 
! Отговори
Ми ко преди 3 години
Той и Джордж Вашингнтон е македонец ама не е правил проблеми човека!
237
1
 
4
 
! Отговори
Да преди 3 години
До MakedonТака е, но Северна Македония сама от крак стана протеза за това тяло! Та, дали с протеза, или патерица е почти едно и също! Независимо, че протезата се чуди на кое тяло да стане трети крак, тя трябва да каже от къде се е откачила!
236
5
 
10
 
! Отговори
Е преди 3 години
Тези бюрмистански шматки на 20 години си сменят името и пак не става...
235
8
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Не вето, а анексиране трябва.За една вечер се връща македония в нашите си граници и точка------Майкоо Абе ти думата Ньой чувал ли си я? Ше ни гърбат на почивки и четирмата комшии, това едно време вече е играно.