България заплаши, че ще блокира Северна Македония по пътя към ЕС

Това стана ясно от интервю на Екатерина Захариева
31 окт 2020 12:23, Нели Христова
292
България заплаши, че ще блокира Северна Македония по пътя към ЕС
Снимка: БГНЕС

България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз и заяви, че тя трябва да признае, че националната й идентичност и езикът й имат български корени, заяви в интервю за Ройтерс министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя посочи, че България, която фокусира първото си ротационно председателство на ЕС през 2018 г. върху бързото присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС, може да наложи вето на официално започване на преговорите със Северна Македония следващия месец, ако двете страни не успеят да решат спорните въпроси.

Това е ново предизвикателство пред Скопие, което се съгласи да сложи "Северна" пред името на страната, за да реши десетилетен спор с Гърция и да разчисти пътя си към ЕС и НАТО. Преименуваната Северна Македония се присъедини към НАТО по-рано тази година.

България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да прилага договора за приятелство, който двете страни подписаха през 2017 г.

Като изход от тази ситуация, София предложи да подкрепи официално начало на преговорите, ако Скопие признае, че идентичността и езикът му имат български корени и сложи край на твърденията за съществуване на "македонско" малцинство в България.

"Нашите безпокойства идват от неспиращите твърдения за македонско малцинство в България. Признаването на българските корени би сложило край на това", заяви Захариева в интервю за Ройтерс вчера.

Ако Северна Македония се съгласи, Захариева заяви, че София е готова да признае македонския като един от официалните езици на съседката си, както и да признае македонска идентичност, посочва генцията.

"Ние не оспорваме тяхното право на самоопределение, нито правото им да наричат езика си както искат. Ние сме готови да потвърдим съществуващите реалности, но те трябва да признаят историческата истина", подчерта тя.

София смята, че македонската нация и език са създадени изкуствено в бивша Югославия в края на 1940-те и че преди 1920-те мнозинството от хората в региона са се смятали за българи.

Двете страни проведоха преговори през последните две седмици в опит да решат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември по темата, но не постигнаха съществен успех.

В четвъртък премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че се надява, че двете страни ще намерят решение, но добави, че идентичността и езикът на страната не подлежат на обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименкъде е тая "татарска орда"бе сладур-като гледам само роми в тая българия...ах-боже,боже събери си вересиите.то хора не останаха в българия те си мечтаят за орди...
193
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименна последните парламентарни избори в македония гласуваха 49-50 % от имащите право на глас...от тези проценти албанските партии спечелиха около 10-12 % въпреки масовото гласуване в районите с албанско население.повечето негласуващи бяха македонци.с други думи при 100 % гласуващи албанците можеше и въобще да не влязат в парламента.по гласовете можеш горе-долу да направиш сметка колко са албанците в македония.
192
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
192 Европейският съюз е пълен с работни и от С. Македония с български паспорти и не само.Неалбанците от тази нова държава, се изнесоха от нея, за да не умрат от глад.
191
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
190 В Северна Македония са добре, само като крадат българска история.Все едно, да разрешиш на брат си, да спи със жена ти.Или да убие собствената ви майка.
190
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вето до дупка на тия ***! Татари сме били! Сега ще разберете мощта на татарската орда!
189
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименединици са албанците,които имат по 4-5 деца...те пътуват по европа повече отколкото македонците...в самата албания населението застарява и намалява с бързи темпове...преди 20 години албания имаше 3-4 млн.души население,днес те са около 2 млн. и половина.да не говорим,че албанската провинция е тотално обезлюдена.същото е и положението в косово и македония.където също има сериозен спад на населението с албански произход.
188
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
189 Това не е вярно, албанците добре знаят колко са, твърдят, че са държавотворна нация, настояват за албански официален език и могат да го до кажат.Държавотворна нация е, когато половината от население то на държавата е един етнос.Неговия език става официален, наред с първия.Албанците имат по 3,или 4 деца, средно, за разлика от "македонците".
187
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименбългарите действат по принципа на шопа спрямо съседите си македонци-не е важно аз да съм добре,а вуте да е зле...или ще запалим къщата си,та да изгори плевнята на вуте.с други думи за българите не е важно те да честват гоце делчев,а македонците да не го честват.
186
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименнапротив албанското население е около 15 %,а не както се твърди 25-30 %...а още повече албанците отдавна имат европейски начин на възпроизводство и чисто демографски и а македония и в косово и в албания албанците намаляват като бройка.
185
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
176 С уточнението, че албанците в Северна Македония са повече от 30 %.Македонско то правителство се страхува от преброяване на население то, което отдавна не е правено.
184
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕДНОТО Е СВЪРЗАНО С ДРУГОТО НЯМА КАК ДА ПРИЗНАЕШ ДНЕС МАКЕДОНСКИ ЕЗИК И НАЦИЯ И ДА КАЗВАШ,ЧЕ ПРЕДИ 70-80 ГОДИНИ Е БИЛО БЪЛГАРСКО...ТОВА ОЗНАЧАВА,ЧЕ СЛЕД КАТО ГО НЯМАШ В МИНАЛОТО,ГО НЯМАШ И ДНЕС.ОЩЕ ПОВЕЧЕ НИКОЙ В МАКЕДОНИЯ НЕ ПРЕЧИ НА БЪЛГАРИТЕ ДА ЧЕСТВАТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ...А ТОЧНО ОБРАТНОТО.
183
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
177 Гърция получи, каквото искаше, сега е ред на България.Всяка страна следва своите интереси.
182
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
183 Македонските българи от Вардарско, живеят в държавата Северна Македония, не в България.
181
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 178 Някой се изхождат във форума. България плаща членски внос в ЕС, има договори отношения с Брюкселглупако.Според тях, всяка страна има право да бран историята си от посегателства.
180
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако признаят историческата истина за български корени и език преди 1940 г.,сме готови да признаем днешната реалност,езика и македонската идентичност",демек правото на самопределение.Казва,че македонската нация и език създадени изкуствено през 40-те,но ще признае изкуствения език и нация,ако признаят българските корени.Захариева какво ще признаваш,кого си питала?Македонските българи от Вардарско не са съгласни да се признава днешна идентичност "македонска,създадена на основата на антибългаризма
179
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ангелос АнгелисНЕ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ ТОВА,ЧЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТА(НЕ НА ВСИЧКИ)ЗАЕВ ДОБАВИ КЪМ МАКЕДОНИЯ СЕВЕРНА НЕ ЗНАЧИ,ЧЕ СПОРЪТ Е РЕШЕН.ОЩЕ ПОВЕЧЕ,ЧЕ НА НЯКОЛКО ПЪТИ ТУРЦИЯ ИЗЯВЯВА ПРЕТЕНЦИ КЪМ ЦЯЛА СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ И ЮЖНА БЪЛГАРИЯ...НЕЩО,НА КОЕТО ХЕЛЕНИТЕ МЪЛЧАТ.ТАКА ЧЕ ВИЕ СЕ МОЛЕТЕ И ТУРЦИЯ ДА НЕ СЕ НАМЕСИ,ЧЕ ТОГАВА НЕ МИ СЕ МИСЛИ.СОЛУН И МАКЕДОНИЯ СА ТУРСКИ!
178
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България не може корупцията на собствените си политици да блокира хахахаха аншлус с европейски пари? Това няма как да стане
177
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАТЕ БОЙКО СЕ ОПИТА ДА ПРАВИ ВЪНШНА ПОЛИТИКА БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С НИКОГО. ТАКА С ИЗВИНЕНИЕ И РОМИТЕ СИ ПРАВЯТ КЪЩИ БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ НИ С ПЛАНИРАНЕ НА ГРАДА НИ СЪС ЗАКОНИ НИ СЪС СЪСЕДИ..
176
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГОВОРИШ ГЛУПОСТИ...АЗ РАЗБИРАМ ГРЪЦКИ И СЛЕДЯ ТЕХНИТЕ ПРЕДАВАНИЯ СВЪРЗАНИ С МАКЕДОНИЯ...ЗА ГЪРЦИТЕ Е ПО-ПРИЕМЛИВО ДА БЪДАТ СЪРБИ ОТКОЛКОТО БЪЛГАРИ...ТАЗИ ТЕЗА ЗА БЪЛГАРИ В Р.МАКЕДОНИЯ ИМ Е ПОЗНАТА ДО БОЛКА,НО НЕПРИЕМЛИВА.В МОМЕНТА,В КОЙТО ЗАГОВОРЯТ ЗА БЪЛГАРИ В МАКЕДОНИЯ,ОСЪЗНАВАТ,ЧЕ СА В ГРЕШКА И ЩЕ НЕЩО Е НЕ КАКТО ТРЯБВА.
175
4
 
4
 
! Отговори
Ангелос Ангелис преди 3 години
НА 18 ЮНИ 2018 ГОДИНА ----- Гърция нанесе страшен НОК АУТ...НА ФИРОМЦИТЕ ,ПО ЕДНА ХУБАВА И ПОБЕДОНОСНА ПРИЧИНА ---В ИЗВОРИТЕ ---'''НЯМА ТАКОВА АНТИЧНО ОБРАЗУВАНИЕ - ''СЕВЕРНА МАКЕДОНИАС'' !!!ЦАР КАРАНУС И ЦАР АМИНТАС ВЕЛИКИ + ЦАР ПЕРДИКАС, ЦАР АЛЕКСАНДРОС 1-ПЪРВИ ФИЛЛЕЛИН --НЕ СА ОСНОВАЛИ --'''СЕВЕРНА МАКЕДОНИА'''...МУАХХХААААААААААА !!ЕЛЛАДА Е ВЕЛИКАААА !!СУРОГАААТ , ПОДРАЖАТЕЛ И ИМИТАТООР !