България заплаши, че ще блокира Северна Македония по пътя към ЕС

Това стана ясно от интервю на Екатерина Захариева
31 окт 2020 12:23, Нели Христова
292
България заплаши, че ще блокира Северна Македония по пътя към ЕС
Снимка: БГНЕС

България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз и заяви, че тя трябва да признае, че националната й идентичност и езикът й имат български корени, заяви в интервю за Ройтерс министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя посочи, че България, която фокусира първото си ротационно председателство на ЕС през 2018 г. върху бързото присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС, може да наложи вето на официално започване на преговорите със Северна Македония следващия месец, ако двете страни не успеят да решат спорните въпроси.

Това е ново предизвикателство пред Скопие, което се съгласи да сложи "Северна" пред името на страната, за да реши десетилетен спор с Гърция и да разчисти пътя си към ЕС и НАТО. Преименуваната Северна Македония се присъедини към НАТО по-рано тази година.

България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да прилага договора за приятелство, който двете страни подписаха през 2017 г.

Като изход от тази ситуация, София предложи да подкрепи официално начало на преговорите, ако Скопие признае, че идентичността и езикът му имат български корени и сложи край на твърденията за съществуване на "македонско" малцинство в България.

"Нашите безпокойства идват от неспиращите твърдения за македонско малцинство в България. Признаването на българските корени би сложило край на това", заяви Захариева в интервю за Ройтерс вчера.

Ако Северна Македония се съгласи, Захариева заяви, че София е готова да признае македонския като един от официалните езици на съседката си, както и да признае македонска идентичност, посочва генцията.

"Ние не оспорваме тяхното право на самоопределение, нито правото им да наричат езика си както искат. Ние сме готови да потвърдим съществуващите реалности, но те трябва да признаят историческата истина", подчерта тя.

София смята, че македонската нация и език са създадени изкуствено в бивша Югославия в края на 1940-те и че преди 1920-те мнозинството от хората в региона са се смятали за българи.

Двете страни проведоха преговори през последните две седмици в опит да решат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември по темата, но не постигнаха съществен успех.

В четвъртък премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че се надява, че двете страни ще намерят решение, но добави, че идентичността и езикът на страната не подлежат на обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 77напротив дори българия да не наложи вето,гърция ще го направи и тя има хиляди начини за това...още повече,че плановете на гърция са сърбия(изобщо ако влезе) да влезе в ес преди македония.така че в момента българия напразно се напъва като гърция ще свърш нейната работа.политиците в скопие много добре го знаят това,не си мислете,че са толкова глупави.
173
1
 
17
 
! Отговори
до аре бегай бе преди 3 години
След 100 г. сръбско робство и мощно промиване на мозъци,по-голямата част от това население е загубило българското си самосъзнание и връщане назад няма.А и смисъл няма.Днес албанците в С.Македония са над 30%, имат огромна раждаемост и само след едно поколение-около 25г. те ще бъдат мнозинство.И както са единни, тогава нашите бивши сънародници,могат да си заврат македонскиот идентитет,там де слънце не огрява.Просто тъй-наречената Северна Македония ще стане третата албанска държава.
172
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди време си говорех с приятел грък(сериозен гръцки патриот,впрочем)за спора им за името.И той вика: Добре бе ,и ние знаем че са българи,и албанците знаят, и сърбите (кръгово движение с ръка)- ей така, по часовниковата стрелка всички около тях знаят !!!Какъв им е проблема на тия хора да си кажат "Българи сме" , а са тръгнали да ни крадат историята?"Затова -да признаят фактите около политическото инженерство за създаване на нацията им.Истината няма цена.признават фактите или много им здраве
171
0
 
14
 
! Отговори
77 преди 3 години
На власт в тази новосъздадена държава.Са хора раснали и живяли в Югославия под сръбски диктат А сърбите са ни врагове Нашите царе винаги са ги мачкали и в древноста и в Балканските войни.Ако Северна Македония започне преговори те ще продължат най малко 15 до 20 години. Ние можем разбира се да контролираме преговорния процес .Но по добре е за сега да ги спрем Да им дадем възможност да се осъзнаят . Северна македония не е държава за която някой толкова много се интересува.
170
0
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Криво дърво се...оправя,но македонец...сърбоман,не.Повече от 100 години се...изкоренява българщината в македонската...провинция на Сърбия.Веднага след края на 1 СВ процеса ескалира,като е стартиран доста по...отрано Изчегъркват се...надписите в манастири и църкви...масово,където е поменато български цар,или дарител българин.Тормоза е повсеместен и налаган десетилетия,цели поколения са...претопени.Това е реалноста...сега.За да се приеме историческата истина от С.Македония,трябват решителни мерки.
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименимаш грешка и нещо не си разбрал гърците имаха претенции единствено и само върху името като искаха просто да се различава по географски принцип от тяхната македония.принципно гърция с договора от преспа призна македонски език и нация в държава северна македония.отделен е въпроса,че не всички в р.македония добавиха северна преди македония...например имаме министерси съвет на северна македония,но народно събрание на македония,същото се отнася и за отделните министерства в македония.
168
2
 
7
 
! Отговори
Леле преди 3 години
ЕЕЕЕ!!!! БРАВООООО!!!!!
167
2
 
8
 
! Отговори
А така преди 3 години
Блокирай!
166
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
език или диалект?
165
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Димитър Георгиевела да видиш как са дискриминарини българите в македония-живеят в къщи,за които средностатистическият македонски и български гражданин може само да мечтае,българия им налива пари и тичат от медия на медия да разправят колко голям българин е гоце делчев и колко жалки същества са македонците.
164
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще клекнат както срещу гърците, къде ще ходят?
163
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония - бавно развиващи българи
162
0
 
12
 
! Отговори
Димитър Георгиев преди 3 години
Не ми обяснявайте моля,неща които знам по-добре от вас.Аз съм на 68 г. и помня доста неща от времето когато не сте били родени.За пръв път съм бил там през 1995 г.Да днес има българи в С.Македония.Но до 1990 г. само да споменеш, че си българин ще ти ракатаят фамилията.Бой,затвор,лагери, уволинение от работа и дискриминация до живот на цялата фамилия.Дори и в момента българите във ФИРОМ са дискриминирани.
161
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
154О, я има записа И, като българи в османските регистри. Сърбия и Русия са унищожили турски регистри,но победена та Османска империя/Турция, предоставя на България голяма част от тях.
160
7
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Лека-полека местят прозореца на Орегон. Каквото им наредят от Козек, това ще направят. Това са американски ***!
159
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименднешните най-големи "българи" в македония бяха най-големите югосърбомани там по времето на югославия...факт!зависи откъде идват парите...
158
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
148 Ха, ха, ха, заради чекмедже, да се изключи европейска членка с 13 години членство, няма такава процедура.А какво да кажем, за разкритата на скоро афера, за пране на милиони и милиарди мръсни пари от най-големите банки в ЕС?
157
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонците признават че са българи само на опашката за български пасоши/паспорти/.
156
0
 
14
 
! Отговори
1 преди 3 години
На американците им трябваше С.Македония в НАТО,за да изолират Сърбия,която е твърд съюзник на Русия.Албания и Черна гора също са в НАТО,остана да присъединят само Босна и Херцеговина.Що се отнася до ЕС,там нещата са все по-несериозни,всеки дърпа чергата към себе си.Бруталния егоизъм на Франция и Холандия,колебливата и интересчийска политика на западно европейските държави,отвори възможности за малките държави да си защитават интересите.Сега е наш ред,вето и който не му харесва вън от ЕС.
155
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Димитър Георгиевнапротив в р.македония има българи и български сдружения,които са официализирани и трябва да ви кажа,че демонстрират доста добър стандарт на живот на фона на масовата бедност и мизерия,в която живеят повечето македонски и български граждани.а още повече,че тези българи в македония са чести гости по техните телевизии и свободно изкават мнението си като д не рядко използват обидни квалификации към хората с македонско самосъзнание...