83,8% от българите са против подкрепата за Македония по пътя към ЕС

45,5% смятат, че не трябва да признаваме македонския език
3 ное 2020 19:30, Нели Христова
158
83,8% от българите са против подкрепата за Македония по пътя към ЕС
Снимка: БГНЕС

Огромното мнозинство от българите /83,8%/ са против подкрепата на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, докато не бъде постигнато съгласие относно факти от историческото минало на България. Това показват данните от социологическо проучване на „Алфа рисърч“.

Едва 10,2% от нашите сънародници смятат, че страната ни трябва да подкрепи РС Македония за ЕС, независимо от нейното отношение към фактите от историческото минало на България. 5,9% са отговорили, че не могат да преценят.

В изследването е потърсен отговор какво е отношението на българите по два важни въпроса свързани с македонската идентичност и език.

Над половината от анкетираните /54,10%/ са на мнение, че България трябва признае съвременната македонска идентичност само, ако Северна Македония признае, че в началото на ХХ век огромната част населението й се самоопределя като българско, а изграждането на нова “македонска национална идентичност “започва след 1944 г., без да засяга гражданите на България и техните предци.

Близо една трета /29,5%/ са против признаването на македонската идентичност и само 6,10% са на обратното мнение. 10,2% са заявили, че нямат мнение и не се интересуват от този проблем.

На въпроса дали България трябва да признае съществуването на македонския език, ако РС Македония признае съответно, че този език е започнал да се създава през 1944 г. на база на западните български диалекти, позициите са почти разделени, като преобладават противниците на признаването на македонския език.

45,5% смятат, че страната ни изобщо не трябва да признава неговото съществуване, докато 42,2% са склонни да бъдат признат, според формулировката на въпроса.

Едва 4,5% твърдят, че България трябва безусловно да признае македонския език. Не се интересуват – 7,6%.

Голямото мнозинство също така смята, че България трябва да даде съгласието си за начало на преговорите за членство на РС Македония в ЕС, ако тя се откаже от антибългарската основа, върху която изгражда съвременната си идентичност, отричайки българската идентичност на възрожденци като братя Миладинови, или революционери като Гоце Делчев.

Такава позиция се подкрепя напълно от 67,2%, на обратното мнение са 15,8%. Нямат мнение – 17%.

76,1% от анкетираните обвързват българското съгласие за започването на преговори и с премахването на текстове от учебниците и паметниците, на които пише, например, “български фашистки окупатор” по отношение на българската администрация през Втората световна война. Подобно искане не се подкрепя от 10,5% и нямат мнение съответно 13,4%.

„Общият извод, който може да бъде направен въз основа на проучването е, че българското обществено мнение не споделя претенции, или негативизъм към самоопределението на съвременната македонска държава и подкрепя нейния европейски път. Същевременно, то е много негативно настроено към подмяната на исторически факти, манипулативното формиране на антибългарски настроения и на тази база – изостряне на отношенията между двете страни. Макар и да са на лице някои по-радикални настроения относно езика и идентичността на гражданите на Северна Македония, мнозинството българи подкрепят намирането на компромис. Много слаба е обаче подкрепата за безусловната „зелена светлина“ пред членство на Северна Македония в ЕС, без да са изчистени ключови спорни въпроси“, заключават авторите на изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
Нено преди 3 години
Не е виновен македонския народ. Зад всичко стои Сърбия . Толкова години им е втълпявано омраза към бугарите,от сръбския шовинизъм. Скоро няма да се откъснат от сърбоманията.
114
2
 
2
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
България подкрепя Македониа за член на EU.Нали искаме да сме заедно.Това е идеалния шанс пред нас.След години влизаме в Шенген,премахваме границите и сме заедно.Това е Европа.
113
1
 
2
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Никакви екстри и жестове към македонските *** от наша страна!!Можеш ли да си представиш,че ти го вадиш от л,ай,ната а то ти отхапва ръката и се кани да ти отхапе и главата!!За мен не е толкова важен проблемът с историята,колкото масовата шизофрения на тая балканска напаст,която продължава злостно да ни оплюва и охулва!!Никакво влизане в ЕС за тези дето избиха дедите ни и продължават да се гаврят с нас и с паметта за избитите ни роднини!!Те не ни признавали??!!Да им покажем кой кого признава!
112
0
 
6
 
! Отговори
ВЕТО преди 3 години
Вето за крадливите отродени българи в Титоландия.
111
0
 
10
 
! Отговори
баста преди 3 години
Няма как да се признае измислена държава с измислен език и крадена история.
110
0
 
7
 
! Отговори
досега преди 3 години
Досега македонците ги мислех само за крадци на история! За терористи?!?! Сега го научавам! И очакват да влязат в ЕС, и опищяха света заради българското вето... А австрийското вето... него имат ли го предвид?
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко са 83,8 ,трябва да са 98,3% най=малко,за са необолшевиките модерни либерали.
108
22
 
6
 
! Отговори
Да, бе! преди 3 години
Глупости! Манипулативни при това!България и Македония трябва да бъдат заедно. Или и двете в ЕС, или и двете извън ЕС. И тая граница между нас нещо не ме кефи.
107
11
 
11
 
! Отговори
вхат тхе фуцк преди 3 години
"83,8% от българите са против"национален референдум ли имаше?как така съм го проспал?
106
7
 
29
 
! Отговори
Станимир преди 3 години
Твърдо вето!Нанкъв ЕУ за предавниците!До 1944 година беха българи!
105
8
 
1
 
! Отговори
молба преди 3 години
До 111Моля, който е сложил минуси, да се аргументира, или да ги премахне!
104
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** пак се изложи, за кой ли път в историята си.
103
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първи ги признахме под исканото от тях име за държава, оръжие им подарихме, мълчахме пред откровената им омраза. Знам от баба си, че "който не целува ръка - целува г*з". И макетата трябва да научат този урок. От тях зависи дали и кога ще са в европейския съюз. Когато са готови.
102
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНАПРОТИВ БЪЛГАРИЯ Е ПРЕВЪРНАТА В РОМСКИ РЕЗЕРВАТ...РАЗХОДИ ИЗ СТРАНАТА И ЩЕ ВИДИШ НА КАКВО Е ЗАПРИЛИЧАЛА СЛЕД 30 ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ И ЩЕ СТАВА ОЩЕ ПО ЗЛЕ!
101
6
 
25
 
! Отговори
111 преди 3 години
Иначе, напирате за български паспорти, вадите прашасали, укривани от сърбите документи, в които ясно пише, че сте българи! Но от страх пред властта като бесни кучета лаете по България! Долнопробно поведение!
100
3
 
5
 
! Отговори
111 преди 3 години
До Анонимен 94До 94 е препоръката ми за лошия тон. Реалността изисква друг тон - кротък, спокоен, даже ласкателен, че тоя път - у нас е ножът и у нас е хлябът, ако ме разбираш!
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнализаторТе са македонци, какви турци те гонят анализаторе :)) Сърбите са наясно че не могат да ги нарекат сърби, затова прибягват до Филип и сина му Александър, който са си етнически елини на времето :) Това че не успяхме завинаги да ги присъидиним, може би между воините, си е наш проблем, но наш проблем е, че ни крадат от нашата история :) Да си имат собствена държава, това не мисля да е проблем на никой българин, но да си останат с Александър, щото са смешни :))
98
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като ги приемат в ЕС какво ще постигнат ? Ако бяха умни щяха да държат и да се борят сами да определят съдбата си ,а не да стават слуги на брюкселските търтеи или на когото и да било другиго !Това доказва ,че са абсолютни сто процентови българи без никаква разлика .
97
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 119Много си зъл бе, брате, недей така! България не е ромски резерват, а прекрасно място, даже е и твоя родина, но сърбите са ти забранили да го знаеш! И по-леко с изказванията за нашия свещен химн, че няма ЕС, че и еврофондове, пак ти напомням!
96
3
 
9
 
! Отговори
Мда преди 3 години
От поредното национално предателство ни делят броени дни....