Каракачанов: Доверието на София към Скопие е изгубено

Нито едно условие от Рамковата позиция не е спазено от македонска страна
Обновена: 3 ное 2020 14:51 | 3 ное 2020 14:51, Нели Христова
53
Каракачанов: Доверието на София към Скопие е изгубено
Снимка: БГНЕС

Първо бих искал да отбележа усилията на министъра на външните работи Екатерина Захариева и на председателстващата Европейския съюз Федерална република Германия за опита им да доближат позициите на българската и на македонската страна.  Подкрепям основните констатации на българския външен министър, че двустранният договор между Република България и Република Северна Македония не се спазва от македонска страна. В резултат на това към този момент доверието на София към Скопие е изгубено, поради системно неизпълнение на поетите от македонска страна ангажименти. Това се казва в позиция на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов относно преговорната рамка за Северна Македония във връзка с членството на съседката ни в ЕС. Двете страни би трябвало да изгладят различията си до 10 ноември.

Още по темата

Ето какво още споделя Красимир Каракачанов в позицията си:

Припомням, че от октомври 2019 година насам има Рамкова позиция, утвърдена и от българския парламент, ясно дефинираща сроковете и условията, при които България ще подкрепи членство на Р Северна Македония в Европейския съюз.

Нито едно условие от Рамковата позиция не е спазено от македонска страна, особено условията за постигане на напредък в работата на двустранната историческа комисия, която практически бе едностранно блокирана от правителството в Скопие.

Напълно неприемливо остава за мен Македония да получи подкрепа за започване на преговори за ЕС с намирането на какъвто и да е компромис с Декларацията от 1999 г., подписана между двете страни, или без ясно признание от страна на Скопие на българските корени на съвременния македонски език и история след 1944 г.

Не смятам, че към момента България разполага с гаранции от македонска страна за изпълнението на Договора от август 2017 г. и не приемам, че такива гаранции могат да бъдат изявления на членове на македонското правителство, или само декларация от тяхна страна. Единствена гаранция би могъл да бъде писмен анекс към Договора от 2017 г., отразяващ българската Рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 г.

В обратен случай България не може да подкрепи европейското членство на Македония при никакви условия и при никакъв външен натиск, ако за целта българската страна ще трябва да жертва своите национални интереси, допускайки в ЕС една антибългарска държавна идеология, наследена от времето на комунистическа Югославия и - за съжаление - съхранявана с всички усилия от сегашното правителство в Скопие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Един път да чуя нещо смислено от Каракачанов.
18
13
 
9
 
! Отговори
Краси Каракочев преди 3 години
Грозен та чак смешен
17
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изкуствена държава с откраднато гръцко име.дали са българи или йапончи не ме интересува.в всеки случай,не са македонци
16
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следваща стъпка каква е? Нападение и клане като при българската окупация ли? Да не си счупите зъбите?
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне използвате думата "северномакедонска"
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винкелче малките къщи след ловна среща до мото пистата, това е полигон, а богаташите(повечето) не са това за което се представят!
13
2
 
5
 
! Отговори
Въпрос на пари преди 3 години
Тоя как си вдига рушвена. Евала, голям тарикат. Нямало да се поддаде на външен натиск...
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Перничанин знаеш ли, че там всички са полудели или изселени заради облъчеанията? Вземи си Гайгеров брояч!
11
2
 
5
 
! Отговори
Перничанин преди 3 години
"това е полигон на службите и престъпници(мутри) там изтезават и правят изпитания на нови оръжия върху хора като през фашизма!"Ти да не си избягала опитна мишка, че знаеш какво има там? Освен къщи на богаташи и една изоставена мото-крос-писта, друго няма там.
10
9
 
4
 
! Отговори
МОЛЕТЕ СЕ преди 3 години
Бай Дън каза днес че не го интересува какво мисли България за Република Северна Македония , ако го изберат ще принуди БГ Правителството да се откаже от всички условия , дори остави вратичка за територия .Моля се за Тръмп .
9
5
 
13
 
! Отговори
знаещ преди 3 години
Само Сърбия и Русия / двете най-изостанали откъм демокрация нации в Европа/ имат интерес да се мразим двата народа. Всичките трагедии и национални катастрофи в България са били заради няколко хиляди кв. км хълмове, наречени Република Северна Македония.
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този от как е станал министър най-накрая каза и зае позиция еднаква с българския народ.
7
0
 
8
 
! Отговори
До перничанин преди 3 години
Говори се Гешев ще под гони варненските мyтри и започват истериите
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите ни мразят тайно, макетата ни мразят явно. Гърците ни гледат от високо, а румънците се дистанцират от нас.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа е запалена от ислямски джихад ,но ние с макетата си живеем в някаква паралелна вселена и спорим .
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Памперса му пропуска
3
2
 
17
 
! Отговори
Перничанин преди 3 години
"в Перник Профилакториум България има концлагер за изтезания и опити с хора!"Аз живея на 2 преки от Профилакториума. Къде е този концлагер, че да го посетя? По-добре си пий хапчетата.
2
19
 
4
 
! Отговори
Срам нямаш ли преди 3 години
Не те ли е срам в Перник Профилакториум България има концлагер за изтезания и опити с хора!Bulgaria в ЕС хахаха 2020 година хахаха
1
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Министъра!!!