След атентата във Виена: Всички гледат към Северна Македония

От страната има "износ" на чуждестранни бойци за ИДИЛ
Обновена: 4 ное 2020 12:56 | 4 ное 2020 12:45, Нели Христова
95
След атентата във Виена: Всички гледат към Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Северна Македония, малка страна без излаз на море в Югоизточна Европа, е под светлините на прожекторите, след като стана известно, че 20-годишен заподозрян съмишленик на терористичната организация “Ислямска държава”, обвинен в убийството на четирима души във Виена, има корени в балканската държава.

Въпреки че подробностите за заподозрения и връзката му със Северна Македония все още не са ясни, има факти за етнически разнообразната държава, която подобно на своите западноевропейски връстници се е борила да сдържа насилствен екстремизъм в рамките на малцинствената си мюсюлманска общност.

Още по темата

Албанска общност

Северна Македония преди е била част от Югославия и е родина предимно на православни християни от славянски произход, които съставляват повече от две трети от двумилионното население и доминират в политическия и икономическия живот.

Но в страната също така има голяма етническа албанска общност, много от които са мюсюлмани и живеят в северните и западните региони, които граничат с Косово и Албания.

За разлика от съседите си, Северна Македония избягва етническото кръвопролитие, което разпокъса Югославия през 90-те години.

Но тя се оказа на ръба на войната, когато етнически албанци се вдигнаха на бунт през 2001 г.

По време на седеммесечните боеве бяха убити до 200 души.

Насилието е спряно с постигнатото с международно посредническото Охридско споразумение, което предоставя по-големи права на албанското малцинство.

Оттогава отношенията остават като цяло мирни, въпреки че интеграцията е ограничена и албанците все още са изправени пред социална и икономическа дискриминация.

Износ на джихадисти

Подобно на много европейски държави, Северна Македония беше източник на чуждестранни бойци, които от началото на 2012 г. се присъединиха към терористичната групировка „Ислямска държава“ и други каузи на джихадистите в Близкия изток.

Общо 150 граждани, включително бойци и техните съпруги, са напуснали балканската страна, заминавайки за Сирия. Около половината от тях са се завърнали, сочат полицейски данни.

Докато съседи като Косово изнасят по-голям брой бойци на глава от населението, Северна Македония е с най-висок процент в Западните Балкани спрямо размера на нейното мюсюлманско население, сочи доклад на Британския съвет за 2018 г.

Повечето от тях са приветствани от албански квартали в столицата Скопие, други преобладаващо албански общности и от голямата диаспора с албански произход в Западна Европа.

Радикализация

Албанците мюсюлмани на Балканите обикновено практикуват умерена форма на ислям, където консумацията на алкохол е често срещано нещо, а религиозното облекло е минимално.

Но през последните десетилетия имаше религиозно възраждане и радикализация, като разпадането на социалистическа Югославия създаде вакуум за други системи от вярвания.

В мюсюлманските общности сред някои вярващи се е разпространило радикалното салафистко движение, често чрез “паралелни” джамии, които организират услуги в частни домове, се казва в доклад от 2017 г. на Атлантическата инициатива, базиран в Сараево мозъчен тръст.

В допълнение към отделен религиозен път тези групи са запълнили и други социални празнини, оставени от слабото правителство, като предоставят образование, здравеопазване и други хуманитарни услуги, се посочва в доклада.

Набирането на джихадисти обикновено се извършва на ниско и индивидуално ниво, като основната цел е младежта.

Осуетени атаки

Докато отливът на джихадисти в чужбина спря почти изцяло през 2016 г., оттогава Северна Македония трябваше да се изправи срещу заплахата от вътрешни нападения от завръщащите се и други симпатизанти на ИД.

През последните години полицията осуети няколко терористични заговора.

Съвсем наскоро през септември полицията арестува трима мъже на около двадесет години, обвинени в складиране на оръжие за “терористична” клетка, свързана с ИД.

През февруари 2019 г. властите също заявиха, че са предотвратили “терористичен акт” от поддръжници на ИД, без да уточняват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
5
 
! Отговори
Крум преди 3 години
Наложете вето на тези отроденуи българи, предали и майца и отца и все.До 1944-та година беха българи сите тамо.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Хитрия с пречупения кръст,излъга та изби в 2-та СВ.маса поколения германци,цветът на нацията,то това му беше целта на евреина. срещу Русия,номер за да избие германският народ като го вкара в война срещу руснаците
68
2
 
0
 
! Отговори
бре маке донска бре преди 3 години
Каде йоди бре Танасе,па яз бях доле за маке донска наденица,ке те убият бре,ке ме убият,друг път ке ме убият
67
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАбе Христо Ботьов не е отишъл да пуца, но други са копали тунели и сложили динамит в Цариград, Солун и Одрин. Отвличали са американски мисионерки за пари.
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сетен път се убеждавам че западноевропейските политикани са коне с капаци.И винаги търсят "кой ми ака в гащите".Няма никакво значение от къде ти са корените а какви са ти убежденията и религиозната принадлежност.Те радеят за етнически и религиозно разнообразни държави,а не смеят да кажат,че точно това е проблема.И да кажат най-после.Да, цярят е ГОЛ.Не да търсят под вола теле.Лицемери са.
65
0
 
10
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Ястребител - епохата е била такава, щото действията са и отговаряли! Аз например няма да те питам твоя "пророк" като е ч.укал непълнолетни момиченца какъв ще да е бил? Мога да предположа, но ще уважа "вярата" ти и няма да го напиша. Щом действията на Ботев и Левски са били за да бъде освободена Родината, оправдани са. Никакво законово, историческо или друго право не е имала Османската империя да държи България в границите си. Така че, спри да провокираш.
64
0
 
15
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Ястребител - и това го твърди потурчен "българин" дотолкова промит като мозък, че се е възприел като "истински турчин"?
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си приемат арабската писменост и и култура, и да забравят за дедите си от България. Ненормалници!
62
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се замислят сега дали да допуснат С. Македония до ЕС!
61
1
 
4
 
! Отговори
Цецо Мен преди 3 години
До ЯстребителАко имаш предвид ловешкия комитет и кражбата, това което пишеш има смисъл. От 7 човека взимащи решение за кражбата само Левски и още един са против. Първият свидетел на османците е привикан за разпит като заподозрян и е пуснат за 1 ден , познай защо. Предатели е имало и все още има. Голяма част от патриотите са такива заради облаги, интерес или за да бият баби на границата. За съжаление при нас пирамидата е обърната .
60
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво е правил дядо ти? Вземал си е българка за жена и сега техните потомци плюят по предците си, пиле пернато. Чети малко научни изследвания и ще видиш, че българите нямат тюркски гени (около 1 %).
59
8
 
0
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До Цецо МенМоже да ти е убегноло от вниманието, но целият съдебен процес на Кунчев беше наново изследван от български историци, за да видят дали е имало някакви процедуални или съдебни грешки, и тяхното становице е, че няма никакви грешки. От избора на съдебните заседатели, поднесените доказателства и изслушването на свидетели и пр. всичко си е било напълно в правните норми на своето време. И интересен факт - турците в съдебната колегия се въздържат, българите гласуват за обесването му.
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЯстребителНе си нито ром, нито турчин, шиз.оф.рениците нямат етнос. Ще бъдеш излекуван тотално, не бери грижа!
57
17
 
0
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До Анонимен 61Не ме подстрекавай и аз да започна да ти обяснявам какво е правил дядо ми на баба ти за едни 500 години. Може ли? Ако имаш аргументи да обориш моите, дай ги. Иначе - в ъгълчето и си подсмъркай там, но тихичко!
56
2
 
11
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
Аз съм ром от силистренско много ми се иска да съм черен турчин а не ром затова си измислям,че живея в Турция мъча се да съм нагъл ,но не ми се отдава. Смотан съм ,жалък съм ,девствен съм ,но само отпред отзад съм оправян и от тате и от бате и съм мноооого *** до небето!!!
55
0
 
9
 
! Отговори
Цецо Мен преди 3 години
След серия атентати и тн накрая всички гледат към Северна Македония. За Шарли Ебдо нищо не се споменава. Не се споменава и че въпросното издание често се гаври с Исус Христос и Православието(сметнете се сами кой стои зад него). Европа е създадена върху Християнството, а Християнството явно вече не е желано от Европа. Това е реалният проблем.
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЯстребителСпоко , пиленце - имаш пълното право на пилешките си интерпретации! А, като се видим лично, добре ще ти обясня какво е направил дядо ми с дядо ти в Одрин, през оная година, дето имало един 13 март.
53
1
 
8
 
! Отговори
Цецо Мен преди 3 години
До Ястребител"И как се подигравам?? Като пиша истината ли? Кое точно не е вярно?"Спорно е дали Левски го е убил. Спорно е дали Левски е бил в самозащита.Въпросният е бил на 24. Версиите са много и яснота няма. Колкото османците не са имали интерес името Левски да се величае, толкова и русите.
52
1
 
3
 
! Отговори
О, колко е ... преди 3 години
..добричко Косово! И колко лоша Македония! Как така тамошните славяноезични успяха да радикализират добричките албанци? Лоши славяни, лоши! Я марш от Македония, та после страната да стане добричка, като Косово!
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
би следвало да гледат Алабания, ама така е удобно...