Гърция забрани честванията за бунта срещу хунтата

Мярката е част от битката срещу коронавируса
11
Гърция забрани честванията за бунта срещу хунтата
Снимка: БГНЕС

Гръцката полиция, позовавайки се на необходимостта от защита на здравето на нацията в борбата срещу разпространението на коронавируса, забрани масовите митинги от 15 до 18 ноември, когато страната традиционно е домакин на тридневни събития в памет на въстанието на студенти от Атинския политехнически институт, брутално потушено от войските на фашистката хунта “черни полковници” на 17 ноември 1973 г. Заповедта на ръководството на гръцката полиция е издадена късно в събота от Министерството за защита на гражданите, което е подчинено на силите за сигурност,съобщи БГНЕС.

„Поради спешната необходимост от справяне със сериозен риск за общественото здраве и в контекста на приемането на спешни мерки за борба с разпространението на коронавируса, решението на началника на гръцката полиция забранява всякакви публични събирания на открито в страната с четирима или повече участници от 06: 00 местно време на 15 ноември до 21:00 часа на 18 ноември 2020 г. “, се казва в заповедта.

В нея се посочва още, че полицията „запазвайки правото да прилага други мерки, произтичащи от действащото законодателство, предвижда следните санкции за нарушителите: административна глоба от 5000 евро за юридически лица и 3000 евро за физически лица, организиращи публични срещи на открито и административна глоба от 300 евро за лица, които нарушават забраната, като участват в публични срещи. “

Говорителят на кабинета Стелиос Пецас заяви на брифинг, че традиционното шествие на леви организации и партии към посолството на САЩ по повод 47-ата годишнина от въстанието на студентите от Атинската политехника няма да се състои тази година поради всеобща карантина, въведена в страната от 7 до 30 Ноември, за да се ограничи разпространението на коронавирус.

„Няма да има шествие на Политехническия институт, както нямаше военни и студентски паради на 28 октомври /на 80-годишнината от началото на борбата срещу нацизма/и на Деня на независимостта на 25 март, както не отбелязахме празника Успение на Пресвета Богородица и Великден, тъй като черквите бяха затворени.. Следователно тази година няма да има поход на Политехническия институт, има начини да отпразнуваме този велик празник за нашата демокрация, ние ще следваме тези методи символично, като избягваме тълпите “, каза Петсас.

На 13 ноември групи анархисти и поддръжници на леви организации вече се опитаха да завземат Атинския политехнически институт и университетския кампус в столичния район Зографу, за да останат там до 17 ноември и да се сблъскат с полицейски специални части от тяхната територия. Полицията обаче навлезе на територията на образователната институции и арестува 91 души. С решение на прокурора от 14 ноември всички те бяха освободени, но Службата за сигурност на Атика преди това започна дела срещу тях за поредица от престъпления, които ще бъдат заведени в съда.

Освен това всички нарушители са глобени с по 300 евро за нарушаване на забраната за големи събирания на хора като част от превенцията на COVID-19.

По традиция на 17 ноември Гърция чества поредната годишнина от въстанието на студентите от Атинския политехнически институт. Всяка година страната си спомня героизма на младите хора, които първи оказват организирана съпротива на режима на диктатора Георгиос Пападопулос (1919-1999) шест години след завземането на властта. Демонстрантите шестват ежегодно до американското посолство в Атина в знак на протест срещу подкрепата на САЩ за военната диктатура в Гърция през 1967-1974 г.

Асоциацията на бившите затворници и заточеници от периода 1967-1974 г. първа заяви своето противопоставяне на отмяната на тазгодишните тържества поради карантина. „47 години след въстанието през ноември 1973 г. борбата /[под тогавашните лозунги/ за хляб, образование и свобода продължава“, подчерта асоциацията, призовавайки хората да дойдат на митингите и шествието на 17 ноември.

Подобен апел отправиха и лявата парламентарна партия „MERA25“ на бившия финансов министър Янис Варуфакис и коалицията от радикални леви политически организации в Гърция „Andarsia“. Комунистическата партия на Гърция (KKE) също обяви намерението си да участва в шествието до посолството на САЩ.


11
Още по темата: Гърциячествания
Още от Балкани
Десет души загинаха при пожар в болница в Румъния
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
факт преди 2 седмици
Бригаден генерал Стилианос Патакос е живял 104 години. Има данни в Уикипедия за него. Другите двама наистина са били полковници.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
отива
пред парламента с една *** и се мисли уж че демонстрира.един път мишка за винаги страхлива мишка
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва да празнуваме падането на фашизма в Западна Европа през 1975 година.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Европа фашизмът съществува до 1974-75 година в Испания, Португалия, Гърция.

Западна Европа подкрепя Франко, Салазар, гръцката хунта.

Падането на фашизма в Западна Европа е 30 години след падането на фашизма в Източна Европа.

Падането на фашизма в Западна Европа е причинено от смъртта на фашиста лидер.
6
3
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
И там ли са имали герб???
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гърците по принцип са ляво ориентирани, но салфетката на Чърчил ги прати в Западния лагер :))) Иначе след ВСВ са имали граждански войни както и военно правителство, били са бедни като мишки :) Разбира се после влязоха в ЕС и всичко се оправи с 300 милиарда заеми, които не могат да върнат разбира се :)))
4
5
 
4
 
! Отговори
Ко? Не! преди 2 седмици
"Честванията на бунта срещу хунтата"?!?!?!?!?!?!
Що за заглавие бре? хаххахаххаххаха
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гърците поне са направили бунт срещу хунтата. Българите и един бунт не могат да направят, само някакви загубени мирни бабикянски въстания.
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
и тия са имат за основоположници на демокрацията, никакви общо нямат с древните гърци, само са им взели историята, както и тази на Византия
1
5
 
11
 
! Отговори
Гърците преди 2 седмици
може да са всякакви, но не си поплюват. Само така!