Заев не е оптимист за започване на преговори с ЕС

Властите имали готовност да извършат промените в учебниците
137
Заев не е оптимист за започване на преговори с ЕС
Снимка: БГНЕС

Трябва да продължим напред. Положителните решения водят до приятелство, а отрицателните до горчивина. Никой няма право да разделя двата народа. Това заяви македонският премиер Зоран Заев при посещението си в Струмица, цитиран от БГНЕС.

По повод на казаното от Екатерина Захариева, че България не ги спира, а само отлага, Заев заяви: „Надявам се приятелска България да запази Договора за приятелство. Ако не са доволни от изпълнението на Договора, те могат 130 пъти да кажат „Не“ при 34 преговорни глави за присъединяване към ЕС”.

Още по темата

По-рано днес външният министър Екатерина Захариева заяви: „Казваме „Не“ на започване на преговорите, а не за членство на Северна Македония в ЕС, не считаме, че към момента имат готовност да изпълняват условията да започнат преговори“.

Според Заев властите имат готовност да извършат промените в учебниците за историческите личности, за които Смесената българо-македонска комисия е постигнала съгласие.

“Двата народа имат обща история и минало. От там са се появили българският и македонски народи. От южнославянската група на езици произлизат македонският и българският. Как е възможно от общото да бъде само българско или македонско. Тук трябва да търсим решения. Политиците взимат решения. Ако те са положителни, ще бъдат изписани със златни букви, ако са отрицателни – горчивина”, заяви Заев.

Той призова за мъдрост.

„Македонският народ никога не би наложил блокада или вето на българския. Сигурен съм, че и българският не иска да наложи вето на македонския“, каза Заев.

Според него много близо сме до постигането и на решение за Гоце Делчев.

„Трябва да изграждаме приятелство и да бъдем храбри“, призова Заев и добави: „Подготвих македонския народ за отрицателно решение. Ако ме питате, днес над половина са шансовете за отрицателно решение“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Александър Македонски е бил грък, какво се родеят с него"Това е гнусна лъжа и долна инсинуация. Точно македонец си е бил. А македонците са едно от безбройните тракийско племена. Но не и грък.
84
0
 
11
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 3 години
Нещо му увехна морковът на Зайо Байо. Сви перките бърже бърже.
83
1
 
10
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Аз съм македонче, обичам наш'те планини зелени, българин да се наричам първа радост е за мене.
82
0
 
4
 
! Отговори
А сега де ... преди 3 години
По- първи и от яйцето и кокошката.
81
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Заев не е оптимист за започване на преговори с ЕС"Е що бе, нали довчера беше. Значи е лъгал. Типично за македонец - да излъже и да открадне нещо ако може. По възможност история от някой съсед
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КомОниститеТе са си помаци. Няма никакви комунпсти а турците и после сърбите и гърците ги правят на помаци.
79
0
 
14
 
! Отговори
GG преди 3 години
Не ни трябват тези диваци...
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БунгарСлавянски ама колко славянски. То и поляците са уж славяни но не пишат на кирилица. Докато " македонците" са славяни, ама пишат на бг кирилиза както са българите , които нали са татари според Македонските суперславяни.
77
1
 
14
 
! Отговори
Мдааа преди 3 години
Нямало било ясна националност... Затова църквите им са били БЪЛГАРСКИ!
76
3
 
11
 
! Отговори
КомОнистите преди 3 години
Са виновни за всичко! Те ги измислих като народ! После и от двете страни на границата прибиваха от бой Българи да се пишат македонци!
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази с псевдонима "бунтар" е...,щях да кажа "прикрит македонец", но то няма тикава народност. Иначе пише много правилно на книжовен български език, а не на македонски диалект.
74
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво означава "български корени" тези територии са владени от различни държави през средновековието или там е имало самопстоятелни княжества. След освобождението са част от Югославия, която там развива своята великосръбска антибългарска доктрина. Това продължава и след 1944 с още по-голям размах. Как държавата Македония да каже че има български корени, като тя през последните 600 години не е била част от българската държава. А през турско там не е имало ясно дефинирана националност?
73
1
 
12
 
! Отговори
Моя баба от преди 3 години
Пиринска Македония пееше песен за времето от турско:"Младо турче аргати води,Аргати българки!"
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закривай!!!!
71
1
 
17
 
! Отговори
Отишли преди 3 години
Всички наши комшии при Господ и му се жалват, че само при тях праща земетресения а в България не!Ха, казал им Господ, че аз само България друсам ето вижте на картата.. Тук, тук, тук... Все е България!- Господи, но с много стара карта работиш....
70
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
72 До там сте стигнали с фалшификазиите, че сте задраскали по стенописите на български царкви, останали на територията на новоизлюпената държавица, край Вардар,"български" и сте написала отгоре "македонски".Същото правите с произведенията на Талев, кощунства и престъпления, като диваците. Да ме извинят.
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
72 С митове и легенд живеят сърбите, северомакедончетата са още в по-голяма мъгла от тях. Това го признават дори много сръбски политици и интелектуалеци.
68
10
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Заев, обади се на меркел и утре в софия всички евроатлантици ще са си извъртели задните части.
67
23
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Българите,освен,че не знаем истинската древна история,ами и не знаем и по новата история от последните Балкански и Световни войни. Нашият прочит е това което ни се иска да е било,но истината не е съвсем такава.Това което ние знаем е много малка част от това което е било и много измислици за да изглеждаме велики в собствените си очи.Дори и не искаме да е научим истината,защото ще рухнат безкрайните ни митове и легенди.
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 66 "Именникът" е на угорски.