На Заев му горчи, не мисли, че Скопие нарушава договора с България

Македонският премиер говори за съвместна, не обща история
18 ное 2020 11:35, Елка Василева
236
На Заев му горчи, не мисли, че Скопие нарушава договора с България
Снимка: архив, БГНЕС

Българското вето за Република Северна Македония е "най-голямото поражение за ЕС и голяма несправедливост", заяви премиерът на страната Зоран Заев и добави, че той лично е приел тежко и с горчивина решението на България да наложи вето.

В интервю за ТВ 21 Заев изрази мнението, че няма друго обяснение за решението освен наближаващите избори в България и подчерта, че разговорите между София и Скопие продължават.

Заев изтъкна, че трябва да се даде шанс на преговорите през следващите дни и още има възможност да се постигне договор във времето на германското председателство на ЕС.

Контактите между двете страни продължават, аз, Борисов, външните министри продължаваме да търсим решение, каза Заев и напомни, че няма преговори за македонската национална идентичност и език.

Още по темата

Заев изтъкна и че германското председателство и Европейската комисия полагат усилия за това Скопие и София да решат спорните въпроси.
"Вярвам, че имаме шанс за успех и вярвам, че ще постигнем договор, защитавайки всичките си национални интереси", каза Заев.

Премиерът каза, че не знае къде Северна Македония нарушава Договора, както казват българските власти. "България не казва нищо и това е чудно. Да знаем къде сме го нарушили, хайде да отворим въпроса. Аз мисля, че няма нарушаване на договора, ако България смята, че има нарушение, аз не знам къде е", каза Заев.

Той посочи, че изпитва горчивина."Може ли /да ни спре/ българският народ, с който имаме приета съвместна история в Договора, който стана закон в държавата? Вместо той да ни помогне първи. Това разкъсва, боли... Все пак потискаме чувствата и вярвам, че това е грешка и трябва да се поправи", каза Заев, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
1
 
0
 
! Отговори
Граовец преди 3 години
Време е да се каже на "Македонския" народ че този премиер е вреден за тяхната държава. Стига са се бъркали в Българската история. Сега трябва да вкусят и от горчилката.
211
0
 
4
 
! Отговори
кокона Рипсимия преди 3 години
Тоя Заев е един селски тарикатин,дето се мисли за много печен!Само дето не си дава сметка в какво се е набутал!
210
2
 
2
 
! Отговори
Тим преди 3 години
Те са лесни Германия ще натисне и ще влязат но за нас няма кой да натисне затова Шенген през крив макарон така ще бъде и с еврозоната
209
8
 
1
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Ако няма преговори за езика и за идентичността ми е много чудно нашите за какво друго преговарят, за някоя пачка за чекмеджето ли ? Оставка сме*шници! Цяла година мълчахте, сега се сетихте да говорите за Македония!
208
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да направим като Гърция- блокираш македонците и толкова!
207
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заев и компания се държат високомерно и токсично. Прав е Бойко да ги накаже
206
0
 
16
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Koгато сърбите разбират, че въпреки кървавите погроми във Вардарско в периода 1913-1915 и 1918-1934г. не могат да счупят Българщината там, се обръщат за помощ към теорията за несъществуващ в триизмерната реалност "македонски" етнос, който бил съществувал от 7 хиляди години. Последвалата загуба на България във ВСВ и жестокостите на Титовия комунизъм само доизграждат теорията. Днес там имаме едно копелдисанo общество с майка Сърбия и татко Коминтерна. Единственото решение е да се доразпаднат! ВЕТО
205
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не си разбират грешката в Македония, за какво присъединяване са тръгнали. Ако тази измислена държава влезе в ЕС, ще е истински цирк. ЕС ще си девалвира стойността в пъти с приемането им
204
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ну заец пагади е лъжец!
203
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалшивата история в учебниците имса нашите мотиви за ветото и искамевсичко да се коригира. Те са дошлина вратата на ЕС и чукат, а ние смевътре. Защо са чакали досега и неса си прегледали учебниците -- комисиятае трябвало да свърши точно следното-- българската страна посочва грешките,македонската изпълнява, няма място заникакви преговори и пазарлъци, не ечаршията в Скопие.
202
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония е една обезбългарена българска територия.................тия дебели глави се сърдят, че не ги пускаме в ЕС..................това им е най-малкото, което заслужават!
201
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Думата преговори в случая не еточна -- ако северномак. президент симисли, че става дума за равнопоставенипреговори и може да поставя условия ида иска изпълнението им -- това е тяхназаблуда и резултатът е горчив и печален.Нашият екип не им е разяснил ситуацията -- всички документирани случаи на кражба и фалшифициране на история.В случая те са като престъпник, който си мисличе е невинен, има недоразумение, иска да преговаря.Оказва се, че е нарушил закона и трябва да лежив затвора.
200
1
 
8
 
! Отговори
ДО 148 преди 3 години
До Анонимен,, Плюхте си на корените,мразите предците си,изро.ди сте.Много горчи,но вече не ни пука.,,Много вярно и точно: Много боли, но вече не ни пука
199
0
 
11
 
! Отговори
До ТОВА Е ЦЕЛТА преди 3 години
При война със Шиптърите ние ще сме първи да се намесим, както направихме и 2001ва като им дарихме цяла дивизия танкове... които тия продадоха. Не забравяй, че тия кучета ги спасихме от Югославските войни именно защото заплашваме сърбите, че ще се включим на страната на макетата ако не им разрешат да се отцепят. Но храни куче да те лае. Ето сега е времето да им се бие по един шамар, барем се осъзнаят. Само не се връзвайте на сърборуски тролщини, не ги мразете макетата заради лидерите им сърбомани
198
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възстановени ли са оригиналните стенописи в църквите? А осквернените гробища? А ако сме един народ и език до 1945, кой кого е окупирал според учебниците? А какво се говори и пише всеки ден за България? Къде е магистралата София-Сколие? А високоскоростния влак? А газопровода? Само Заев ли не знае какво трябва да се направи, преди за започнат да преговарят? Млад е, може и да доживее, ако след време някой прозападен политик поеме управлението и направи нужното.
197
7
 
1
 
! Отговори
НАИВНИЦИ преди 3 години
До Анонимен И да скимтите и да плюете и ризите да си късате и да се биете по гърдите ,ПАК ЩЕ СМЕ ОТ КЪМ СТРАНАТА НА МОМАТА ! ТАКА ХУБАВИЧКО ЩЕ НИ ГО НАТТТЪТРУЗЯТ ОТЗАД ,ПИШМАН ДЕМОКРАТИТЕ ОТ КОТИЛОТО БКП-ГЕРБ И ДС -ИВАН ,ЧЕ ЩЕ СМУЧЕТЕ ПРЪСТИ И ПРЕМИГВАТЕ НА НА..РАНО ДЕТЕ . ВСЕ ПАК ,ПО ПРОДАЖНИЧЕСТВО ,ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ГЕРБ &СИЕ СА НЕОПРОВЕРЖИМИ . НЯМА И ДА РАЗБЕРЕТЕ ,КАК ЩЕ НИ ИЗПЪРЗАЛЯ МАФИЯТА ! Н
196
0
 
22
 
! Отговори
Седващият! преди 3 години
Стига с тоя ceлски xитpeц Заев. Издъни се тотално. Да си стоят при Александър Македонски и баща му Филип, да им поуврат т-ъ-п-ите македонски тикви.
195
6
 
3
 
! Отговори
Лаик преди 3 години
Колко пъти съм се питал - нашите управници едва-едва се справят с Мизия и Тракия , сега ако се добави и Македония........майко мила!!!
194
1
 
14
 
! Отговори
su преди 3 години
Нашите прекалено много внимание обръщат на някаква държава с 2 милиона население. Ми те тия са колкото София егаси.
193
3
 
8
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 3 години
ТИТОВСКАТА ПОЛИТИКА НА БАЛКАНИТЕ Е "БИТА КАРТА"!"ТИТОВАЦИТЕ "--ВЕЧЕ УМРЯХА!РЕАЛНОСТИТЕ В ЕВРОПА СА ВЕЧЕ СЪВСЕМ ДРУГИ!НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ , ЧЕ Р.КОСОВО БЕШЕ ПОДКРЕПЕНО ОТ АЛБАНЦИТЕ , В НЕГОВАТА НЕЗАВИСИМОСТ!КОЛКО МУ Е ДА СРИТАТ И Т.Н. "МАКЕДОНСКА-СЪРБОМАНСКА ОПОЗИЦИЯ"..АКО СТАНЕ НУЖДА....??!