На Заев му горчи, не мисли, че Скопие нарушава договора с България

Македонският премиер говори за съвместна, не обща история
18 ное 2020 11:35, Елка Василева
236
На Заев му горчи, не мисли, че Скопие нарушава договора с България
Снимка: архив, БГНЕС

Българското вето за Република Северна Македония е "най-голямото поражение за ЕС и голяма несправедливост", заяви премиерът на страната Зоран Заев и добави, че той лично е приел тежко и с горчивина решението на България да наложи вето.

В интервю за ТВ 21 Заев изрази мнението, че няма друго обяснение за решението освен наближаващите избори в България и подчерта, че разговорите между София и Скопие продължават.

Заев изтъкна, че трябва да се даде шанс на преговорите през следващите дни и още има възможност да се постигне договор във времето на германското председателство на ЕС.

Контактите между двете страни продължават, аз, Борисов, външните министри продължаваме да търсим решение, каза Заев и напомни, че няма преговори за македонската национална идентичност и език.

Още по темата

Заев изтъкна и че германското председателство и Европейската комисия полагат усилия за това Скопие и София да решат спорните въпроси.
"Вярвам, че имаме шанс за успех и вярвам, че ще постигнем договор, защитавайки всичките си национални интереси", каза Заев.

Премиерът каза, че не знае къде Северна Македония нарушава Договора, както казват българските власти. "България не казва нищо и това е чудно. Да знаем къде сме го нарушили, хайде да отворим въпроса. Аз мисля, че няма нарушаване на договора, ако България смята, че има нарушение, аз не знам къде е", каза Заев.

Той посочи, че изпитва горчивина."Може ли /да ни спре/ българският народ, с който имаме приета съвместна история в Договора, който стана закон в държавата? Вместо той да ни помогне първи. Това разкъсва, боли... Все пак потискаме чувствата и вярвам, че това е грешка и трябва да се поправи", каза Заев, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
11
 
8
 
! Отговори
Вучич е пътник преди 3 години
Сръбският народ заслужава по-добра участ. Сръбският народ заслужава демокрация. Русия губи влиянието си в Сърбия предлагайки само оръжия и бедност. Вучич си отива...
171
3
 
13
 
! Отговори
да втасат преди 3 години
Трябва да втасат и да разберат, че сме братя. Братя завинаги...
170
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БЪЛГАРИНСпециално Тито е мнохо спорно какъв комунист е бил като първо се бие за Австро-Унгария, пленен е от руски царски войски в затвор в Сибир, бяга и през Полща се връща в Белград, става партизанин с пари от Англия, сваля сръбския крал с помощ от Англия и се пише приятел на Сталин докато му изнася. След 1949 сключва военен доовор с Гърция и Турция вявно срещу България и взема помощ от САЩ по плана Маршал. Награден с ордени от Англия и Франция. Югославия е буферна НАТО държава срещу СССР
169
2
 
18
 
! Отговори
Верно ли преди 3 години
Скопие се готвели не какви чествания свързани другаря Тито...?Ами тогава какво ми бълнуват ЕС..?!Те са си още в Югославия под сръбски хомот!
168
4
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
Българите никога не трябва да забравят, че македонската национална идентичност и македонския език са измислени от кремълските тиран и възложени за реализиране на белградските окупатори на Македония. При това реализиране сръбските окупатори са умъртвили стотици хиляди македонски българи. Заради паметта на избитите ни македонски братя, ние българите никога не трябва да признаваме измислената от болшевиките македонска национална идентичност и македонски език, нека само дойде Новия световен ред...
167
1
 
26
 
! Отговори
А за средния пръст преди 3 години
А защо не пишете какво е искал Заев да покаже на българите?На въпроса на водещия какво би показал на българите Заев който долу някои във форума пишат че бил разумен е казал че иска да ни покаже среден пръст.Неолиберали Коминтерновски комунисти сърбофили русофили Дайновци Христо Ивановци са се активирали да ни обясняват колко сме лоши даже Дайнов ни изкара по лоши от турците.Идете в Скопие и вижте че тези грандомани се опитват да ни откраднат единственото с което още може да се гордеем ИСТОРИЯТА
166
8
 
17
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Македонците не могат да разберат, че в момента България им прави най-голямата добрина, като ги отърва от тегобата ЕС. Радвайте се братя Македонци!
165
0
 
31
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Премиер Заев щом не...разбрал,за какво сме ги...спрели за ЕС,какво остава за редовите граждани на държавицата СМ.Няма мърдане от сръбската...хватка.Промиването не е спряло ни за минута.
164
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е истина че само България е сложила вето и Нидерландия е сложила вето.Не е истина че България е сама и нерабрана,Гърция отлично ни е разбрала и открито ни е подкрепила,Австрия,испания,Франция са проявили разбиране ОСОБЕНО АВСТРИЯ.Пак се лъже в угода на северняците,снощи например Чешмеджиева по БНТ беше направо възмутена от Гърция,*** как може да подкрепя България!!Шок за неомарксистката,леле не е истина каква промакедонистка пропганда се лее от БНТ??!!!
163
1
 
15
 
! Отговори
Олимпиада 2020 преди 3 години
глупав < по-глупав < най-глупав < шампион по тъпо..тия < "македонец"
162
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо снимките при срещи на президентите на Русия и САЩ са по-сериозни от тази?
161
1
 
14
 
! Отговори
До Заю Баев преди 3 години
От снимката нашето слънце грее по-ярко, а и ако беше ти шибнал един десен зад врата...
160
1
 
20
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 3 години
Заев , карай в същия дух и ще ти светне от къде изгрява слънцето в Македония!
159
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как може да окупираш държава, която не съществува? ние ги направихме държава през 1991г. през 1942г., германия окупира кралството на сърби и хървати, които бяха заграбили вардарско. даже е трудно да се говори за истинска югославия през онова време. и хайде мънкедоняите да обяснят, как пти преброявания до 1945г., 80% от населението е българско (и преди втората световна война), а после българите ...изчезват? това си е жив геноцид на цяла една територия.
158
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българите фашисти, ама мънкедоните ходят се молят на кого...? на германците...е нема такива психично болни май*мунки.
157
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама как така му горчи, нашата министърка се казва захариева. трябва да му е сладко, като от шекерче:)
156
2
 
24
 
! Отговори
Перничанин преди 3 години
Достатъчно сме ви помагали скъпи макета, а винаги сте ни се отблагодарявали с анти-българска политика. От вас сме видяли само лъжи и обиди за тази ваша нова история, която се побира в смс. Не сте дорасли ментално за подобен съюз като Европейския. Още сте на ниво Югославия и Тито.
155
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма ли кой да осъди тази квази държава за геноцида над българите там? къде изчезнаха 1 милион българи през 1945г.? щото и ние можем със лошо.
154
0
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
Сещам се за филма "Мера според мера". Дилбер Танас дреме с пушка в ръка, а четниците на Постол войвода дойдоха и му взеха пушката, и той, като се събуди им рече:"Дойдохте ли братя да си видиме сметките"
153
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВСЪЩНОСТ РАЗГОВОРЪТР ТРЯБВА ДА Е: ВЛИЗАТЕ ЛИ В СЪСТАВА НА БЪЛГАРИЯ ИЛИ НЕ?ТОВА Е НАЙ- БЪРЗИЯ НАЧИН ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕС!!