На Заев му горчи, не мисли, че Скопие нарушава договора с България

Македонският премиер говори за съвместна, не обща история
18 ное 2020 11:35, Елка Василева
236
На Заев му горчи, не мисли, че Скопие нарушава договора с България
Снимка: архив, БГНЕС

Българското вето за Република Северна Македония е "най-голямото поражение за ЕС и голяма несправедливост", заяви премиерът на страната Зоран Заев и добави, че той лично е приел тежко и с горчивина решението на България да наложи вето.

В интервю за ТВ 21 Заев изрази мнението, че няма друго обяснение за решението освен наближаващите избори в България и подчерта, че разговорите между София и Скопие продължават.

Заев изтъкна, че трябва да се даде шанс на преговорите през следващите дни и още има възможност да се постигне договор във времето на германското председателство на ЕС.

Контактите между двете страни продължават, аз, Борисов, външните министри продължаваме да търсим решение, каза Заев и напомни, че няма преговори за македонската национална идентичност и език.

Още по темата

Заев изтъкна и че германското председателство и Европейската комисия полагат усилия за това Скопие и София да решат спорните въпроси.
"Вярвам, че имаме шанс за успех и вярвам, че ще постигнем договор, защитавайки всичките си национални интереси", каза Заев.

Премиерът каза, че не знае къде Северна Македония нарушава Договора, както казват българските власти. "България не казва нищо и това е чудно. Да знаем къде сме го нарушили, хайде да отворим въпроса. Аз мисля, че няма нарушаване на договора, ако България смята, че има нарушение, аз не знам къде е", каза Заев.

Той посочи, че изпитва горчивина."Може ли /да ни спре/ българският народ, с който имаме приета съвместна история в Договора, който стана закон в държавата? Вместо той да ни помогне първи. Това разкъсва, боли... Все пак потискаме чувствата и вярвам, че това е грешка и трябва да се поправи", каза Заев, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
20
 
! Отговори
Абе преди 3 години
До ХА-ХА-ХАААААААТова никога не са били турски земи! Прочети, кога е създадена Турция и помисли дали са били такива! Че са били част от османската империя да, но турски не.
151
1
 
29
 
! Отговори
Пенко Македонски преди 3 години
До Пенко МитревскиПенко,Пенко....На Европската уния може да предложите само србски псовки,вулгаризми и простотии от сорта дека "бугарите биле татари" и "фашисти".Я речи и на Меркел,дека е "фашистка".Ама не ти отърва.Нямаш изгода.Ей това сте Вие-непоследователни,неграмотни, необразовани - бивши българи принудени от сръбския терор след 1912 да стането нещо различно от българите - каквито всъщност сте!
150
1
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
Зоран Заев направи много за подобряването на двустранните отношения с подписването на договора за приятелство. Имаше голяма съпротива от опозицията в Македония. Всичко ще си дойде на мястото, но трябва време.След почти 70 антибългарска и сърбоманска политика е трудно за две години да се промени много нещо. "Историчарите" които са писали, че българите са татари, фашисти и окупатори са си същите, а колко ученици в Македония са учили по техните учебници.
149
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В С. Македония треба военен преврат - политиците и историците в затвора на срок до влизането на държавата им в ЕС .
148
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХААААААА - Не ти е до СМЯХ ама си го написал . Ха-ха .
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1012=1912 година.
146
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На нас ни горчи от 1012 година ЗАЕВИЧ!Ти си етнички македонецпо щастливо стечение на обстоятелстватаслед Първата световна война когато протежето на Франция и Британия Сърбия заграби още българска земя и Струмица стана част от ЮЖНА СЪРБИЯ не от някаква освободена от сърбите вардарска Македония.Хвана ви Коминтерната ви направи етнички след 1944г.,опитахте и в Пиринско но Слава Богу не стана на вашата.Плюхте си на корените,мразите предците си,изро.ди сте.Много горчи,но вече не ни пука.
145
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бийте му шута на Заев и да си ходи в гората.Като разбере защо получава вето, да се върне.Техните кървави изстъпления против българите в Македония къде ги дяна?Да си види историята от 1944 г насам и да не пита тъпотии.
144
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато са готови с магистрала, железница, български вестници и т.в. програми и когато тяхното интернет пространство се изчисти от зад-ници, предници, екскременти, сексуални практики, майки и детеродни органи и расови квалификации, може да ги поканим на преговори по тяхна молба. Ако нашите историци не са заети да варят лютеница, разбира се. Днешно водещо заглавие в либералния им "Либертас"-"Не ни трябва Европа с азиатци в нейните пазви!"
143
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заев да не се прави на луд- отваря Нова Македония и вижда веднага в реално време поне 4 антибългарски и злостни статии срещу България... Постоянно пишат тия хора и едни ги пишат такива злобни, дълги, манипулативни статии, каквито на нас ни забраниха още 1991г. Там *** и разни непеота им подкрепят титовизма и комунизма и нямат проблем да честват главорези и партизани... Много уродливо създание имаме на границата...
142
1
 
19
 
! Отговори
До добруджанец преди 3 години
Предполагам, опитал си се да проявиш някакъв сарказъм, обяснявайки, че не си българин. Само дето точно Добруджа е люлката на българската държавност и точно мястото, където Аспарух е основал държавата ни. Както и между другото пък Охрид предпоследната столица на първата българска империя. Македонци, добруджанци, ама все са били център на българщината в един момент.
141
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как се вари македонска глава?слага се македонската глава в тенджера и се слага едно улично паве 20 минути след омекване на павето македонската глава е готова
140
1
 
17
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
До 140На какъв език се изразихте г-н македонец?
139
2
 
37
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Македонец от скопско - спрете да посягате на нашата история! Нямаме никакви претенции към Античката ви бутафория която сте си изградили с активната сръпско руска помощ. До момента само сте вземали от България - живота на българските революционери загинали за да сте свободни чиито имена сега заграбвате, имената на български царе, помощи в техника и какво ли още не. Вземате паспортите ни и после ни псувате. Точно такива змии не са нужни никому освен на сръпските ви господари. Чао!
138
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макета не ме интересува какви стеСпазвайте международните норми за добросъседство
137
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердуган е приятел на Българияхаха ти на какво се радваш от теб нищо не зависиили си злобно маке
136
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Измислената държава Югославия там се крие промиването на маке мозъци
135
11
 
1
 
! Отговори
ХА-ХА-ХААААААААА преди 3 години
Биден ще клекне пред моща на Ердоан.ХА-ХА-ХААААААА
134
0
 
24
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До ХА-ХА-ХААААААА - сещаме се главно за склонената главица на твоите деди приели исляма от страх и поради слабохарактерност. За тази склонена главица няма как да забравим. По тези ширини "изконни турски" земи няма. Тук Турция е била само като поробител. Била е, и си е заминала. Това е! Свиквай с мисълта, че само в малкото ти мозъче има място за някакъв реванш и други подобни простотии. И си налягай парцалите в Делиормана или където и да си!
133
0
 
5
 
! Отговори
Леле до 126 "ха преди 3 години
Ама, сериозно- теб още ли не са те върнали в психиатрията!? 0_О