Възстановиха експресно поругания паметник в Охрид

Вандали го бяха разрушили
28 ное 2020 13:54, Петя Славова
100
Възстановиха експресно поругания паметник в Охрид
Снимка: БГНЕС

Паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба "Илинден", който бе разрушен от вандали, бе възстановен напълно тази сутрин, предаде БГНЕС.

Вандалите бяха разрушили "Стилизираната капка", в която са преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент в Охридското езеро на 5 септември 2009 година. При инцидента се удавиха 15 български туристи. На кораба имаше над 50 души от България, които пътуваха към манастира “Свети Наум”. Корабът "Илинден" потъна на 200 м от брега.

Още по темата

Снощи българското МВнР изрази дълбокото си възмущение във връзка с кощунствения акт на оскверняването на паметника на жертвите от кораба "Илинден" в Охрид. “Подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо”, подчертаха от МВнР и добавиха: Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност.

Няколко часа по-късно и македонското външно министерство категорично осъди вандалския акт с оскверняване на паметника в Охрид. "Вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, а нашите приятели от съседна България винаги са добре дошли", съобщиха от МВнР в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
21
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
Македония гъмжи от сръбски и коминтерновски срамни въшки .и докато не се очисти от тях няма да бъде пусната на европейските бели чаршафи
51
0
 
8
 
! Отговори
поправка преди 3 години
До Albanian, PlovdivЗа България и против България са различни неща.Няма паметници на мюсулмни загина за България я ня тезе воювали пратив нея са извън страната.Турци и българите са съюзници през ПСВ и паметниците на турските войници загинали за българия са си на мястота заедно с тези на българските войници.
50
0
 
8
 
! Отговори
До САТАНАТА преди 3 години
А ти виждал ли си карта на Първото Българско царство? При това - те НЕ са български карти! Имало е антична Македония с Филип Македонски и Ал.Македонски. Но това е било ПРЕДИ НОВАТА ЕРА. А РОДНОТО ИМ МЯСТО - ПЕЛА Е В ДНЕШНА ГЪРЦИЯ. БЛИЗО ДО ЕДЕСА. ГРОБНИЦАТА НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ СЪЩО Е В ДНЕШНА ГЪРЦИЯ. И т.н.
49
17
 
7
 
! Отговори
адв.Павел Пенев преди 3 години
Събарянето на паметника на загиналите туристи в Охрид убедително доказва,че македонците и бългаарите са един народ съставен от едни и същи ***. Така нашите демократи събориха мавзолея на Георги Димитров и стотици други паметници и възпоменателни плочи на загинали антифашисти, и никой не изрази своето възмушение.Прекръстихме улици и площади на именити царедворци монархо фашисти и никой не излази своето възмущение.Разрушихме си заводите и фабриките построени от нашите майки и бащи и отново ни
48
20
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Някой признал ли е Северния паралел на Корея Кой създаде изкуствено Израел и избута палестинския народ в морето ?Македония беше и е част от България ------- Македония не е била част от България в последните 700-750 години. Така че укротете малко татарския си плам и проявете уважение към правото на хората на самоопределение. Четете повече книжки и общувайте с умни хора, а не слушайте отровната шовинистична пропаганда на патриотарите.
47
22
 
3
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 3 години
За жалост и българите не отстъпват. Какво да кажем за поругаване паметниците на загиналите мюсюлмани във войните за България. Хайде, да речеш чужди хора, или-яла, а това са хора местни, тука родени. Много тежка карма е натрупала България, много. Каза го и баба Ванга.
46
0
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Както винаги, ще се влачим с тия нещастници 100 години, защото и ние и те са прости, и след 100 години ще се огледаме и ще разберем че сме си останали мизерна държава с мизерни съседи, по скоростно мислене трябва...
45
0
 
6
 
! Отговори
До 65 преди 3 години
Приказки под шипковия храст. Вижте РАЙХЩАДСКО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ РУСИЯ И АВСТРОУНГАРИЯ ОЩЕ ПРЕДИ ЗАПОЧВАНЕТО НА РУСКО - ТУРСКАТА ВОЙНА.
44
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лично граф Солсбъри е настоявял България да се раздели пред ген Шувалов генерала отказва и тогава граф Солсбъри натиска разни влиятелни кръгове в Европа и свикват Берлинския конгрес и тъй отменят Сан Стефанския договор Русия не може да свика Брелински конгрес даже и да иска.
43
5
 
25
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Я прочетете спомените на ген. Игнатиев, за да разберете в прав текст каква е била и ще бъде политиката на Русия към България. С една дума - пътят на Русия към Проливите минава през трупа на България. Четете, не спете! Лично от него е написано!!!
42
1
 
11
 
! Отговори
До всички анонимни преди 3 години
В Османскаа империя включва България /виж карта от 1870 год.като българска екзархия/, но след 11-тия опит на Русия да завземе Босфора държавата ни е рапокъсана на парчета и трябва още сто години за възстановяване в Европа.
41
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези загинали хора са жертва на мъкедонската омраза към българите.По всяка вероятност инцидента е изсцениран за удавянето на всички 50 българи.
40
1
 
11
 
! Отговори
СЗМ преди 3 години
Като не искат Европа нека си седят в югославия Северо-Заподна Македония.
39
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашкабългарски въпрос има само според таканаречените български историци...официално съществува източен въпрос,който е свързан с отоманските територии тогава...факт!така че вие трябва да четете а не ние!
38
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашкадобре това всички го знаем и не е необходимо да го повтаряте като папагали...защо все пак 1963 г.пак под диктат на москва започват гонения и терор срещу македонците от режима на тодор живков?
37
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашкасега пък не руснаците и турците, а англичаните са създали санстефанска българия!е не ще падна от стола просто!чакам да видя още какви ще ги измислите...
36
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1934 г. под диктат на москва георги димитров създава македонска,тракийска и добруджанска нация!1963 г.под дикат на москва тодор живков завява:няма македонска нация и никога не е имало...открийте разликата!
35
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаАбе гледам вие българофобите и национални предатели демократите признахте независимостта на Македония подарихте им едни танкове на туй отгоре А Г Димитров не може да създаде нито една даржава сам даже и да иска нито пък Русия Кой създаде държавата Косово Русия ако решаваше държава Косово нямаше да има Македония е създадена на Берлинския конгрес след признанието на големите. Искали, имали идея на карти Таро ли гледаш бе ?
34
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашкапродължаваш с глупостите...това че българия е признала(макар и под московски дикат)македонска,тракийска и т.н. нации не прави българия по-слаба,а дори напротив...тук възниква въпроса какво печели българия когато 1963 г.не признава никакви малцинства на своя територия...не мисля,че това я прави велика сила.като се има предвид,че този акт на тодор живков е пак под диктат на москва.
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашкада да имало е идея,но без подкрепа отвън си остава само идея...ние четем историята,комай вие не я четете...до намесата на русия в източния въпрос,голяма част,да не кажа всички "български"възрожденци са били или гръкомани или сърбомани или са искали дуална турско-българска държава... факт!