Заев: Аз съм македонец, говоря македонски, признат в целия свят

Аз работя за сближаване на позициите, каза още той
29 ное 2020 13:55, Ния Христова
464
Заев: Аз съм македонец, говоря македонски, признат в целия свят
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че е македонец, който говори македонски език, признат в целия свят. Това изявление идва, след като българският вицепремиер Красимир Каракачанов го сравни с "българин, на който акълът му идва на другия ден".

"Аз съм македонец, който говори македонски език, признат в целия свят. Каракачанов е българин, който говори български език, признат в целия свят", написа Заев във Фейсбук, реагирайки на коментара на Каракачанов по повод интервюто му за агенция БГНЕС.

Още по темата

Заев добави, че етническото различие между тях не е единственото, а най-важното и най-сериозно различие е това погледът им към света.

"Аз работя за сближаване на позициите и знам, че това е възможно само чрез размяна на идеи и мнения, а не чрез обиди и неуместни изявления", написа още Заев.

Той добави, че очаква стъпки към приятелство, а не език на омразата.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
341
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да извадят един документ, писмо или бележка - на античен македонски, преди 1944-та. Чакаме. Ама ще има да чакаме. И да чакаме. Да признава че македонския език е български диалект и да продължаваме да дискутираме останалите спорни теми на един език! Че ще е по-бързо и лесно, не друго.
340
20
 
5
 
! Отговори
conservator преди 3 години
Българската позиция, обслужва руските интереси за отдалечаване на членството на Р. С. Македония в ЕС. Ако македонците официално запитат България, според вас ние на какъв език говорим, какъв ще бъде нашия отговор.
339
0
 
10
 
! Отговори
Поцнайте преди 3 години
къде се случва товаРоден ПетровИдват Сърбите и станах Петрович Когато си отидоха и дойдоха наште станах ПетровичовОтидоха си наште и трябваше да стана Петровичовски
338
2
 
12
 
! Отговори
т.н. "македонци преди 3 години
едни обикновени комплексари !Та да питам Заев, какви са били дЕдо му и прадЕедо му ?Преди 1944 г. на какъв език са издавали книгите си ?
337
3
 
10
 
! Отговори
История преди 3 години
Задавате ли си въпроса защо Гърция ги задължи да се преименуват на Северна Македония ? Виждалите ли сте карти на Филип и Александър Македониски ? Тези земи на СМ са наши, но не и хората. Не ни трябват предатели...
336
2
 
4
 
! Отговори
Македронот преди 3 години
Ясен ми е македонският. Там дето се членува слагаш едно от . На имената едни ски накрая и готово.Ще го пребъде язикот . Стъпил е на здрава основа.
335
6
 
10
 
! Отговори
Краен преди 3 години
Не желая война, но ако искат да се пробваме ?! Ще влезнем само с юмруците и ще започнат да реват "ама ние сме бългири" Неблагодарни родоостъпници ! Те наистина не са българи...
334
4
 
22
 
! Отговори
Вики преди 3 години
Дядо ми е роден в Северна Добруджа. Тогава е била Българска. После става Румънска. През 40-та година по Крайовския договор се местят в България. Когато говореше ползваше и стари български думи, които вече не се употребяваха в България /архаизми/. Брат му остава в Румъния, защото жена му е румънка. Когато се видели, румънците така им промили мозъците, че брат му говорел, че Южна Добруджа пак ще стане румънска. Дядо ми станал и си тръгнал. Така е и с македонците. Сърбите са ги обработили.
333
1
 
13
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Много ги коментираме тези макета. Неделя вечер е, а ние обсъждаме някакви шушляци. Настройте се за 3 - 4 джезвета греяна ракийка. Наздраве и да сме здрави.
332
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-***---ска нация просто не се е раждала.Единственото ми желание е да се дегне една 10 метрова стена по границата и ни да ги видя ни да ги чуя.
331
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя пак бълнува за византийски етноси...
330
1
 
11
 
! Отговори
Божинката преди 3 години
Пришелецът на македонски ? - Навлекот !!!
329
3
 
11
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 години
Абе какво ме занимавате с тия зомбирани антични македонци?
328
3
 
11
 
! Отговори
Божинката преди 3 години
Който какво сам си направи, никой не може да му го причини. 91ва направихме грешка, макар и под натиска на прекрасния Кремъл. Комунисти... Какво да ги правиш ? Само проблеми с тях
327
0
 
20
 
! Отговори
Рошко преди 3 години
Не дай Боже да ги тръсне някое земетресение. Всичките им гипсови паметници на царе и герои ще отидат в канала. Съчиняват си история както си искат и някой трябва да им повярва. Комплекси. Като гледам това, което излиза в нет-а с кадри от Скопие- голям кич, голяма работа. На 5 метра паметник. То толкова хора няма там колкото гипсови паметници. Не съм ходил в Скопие, няма и да отида.
326
1
 
19
 
! Отговори
Стефан Христов преди 3 години
Аз пък съм българин, роден в българския град Делчево и говоря български, който е признат в целия свят!
325
12
 
3
 
! Отговори
Македонец преди 3 години
Езикот ни е признат от75г. А вашият
324
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живият език се бил развивал, затова мекодонския бил така сакаат, какъвто го чуваме???Киро Глигоров, бившия им президент, завършил българска гимназия, дойде в София да се види със сестра си, която си е женена и си живее в София от край време.И тоя и дди от настояваше да говори с нея чрез преводач!Правете сметка и решавайте дали до такава степен са изкилифинчили езика, че вече не може да разбира сестра си или не е с всичкия си от титовизъм, не може да си признае, че и е брат????
323
0
 
12
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
Аз пък съм марсианец, говоря марсиански и живея на Марс. Аман от кукундрели!
322
0
 
13
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Австрийският език също е признат по целия свят. Само че австрийците не се притесняват да кажат, че говорят немски, въпреки че и те имат диалекти. Комшиите с тези напъни за признаване от целия свят на македонски език (създаден през 1945 от техният диалект на българския език) просто избиват комплекси.