В изолация ли е България заради Северна Македония?

Според доц. Спас Ташев ситуацията в съседката ни се влошава
2 дек 2020 22:45, Нели Христова
100

Още по темата

Германският канцлер Ангела Меркел видя шанс за преговори на Скопие с Европейския съюз. В изолация ли е България?

"Преговори и в момента се водят. Македонските дипломати се опитаха да контактуват с водещи европейски политици, на които да представят в невярна светлина позицията на България. Стана ясно, че този подход не дава резултат, а и България намери подкрепа сред някои членки на ЕС - Франция, Холандия, Гърция. България трябва да преосмисли своето поведение и от пасивна политика политика трябва да премине към проактивна и обърната с лице към гражданите на Северна Македония", каза доц. Спас Ташев за "Денят ON AIR".

Той бе категоричен, че България не се намира в изолация и разясни, че сме успели да покажем до известна степен правотата на тезата си.

"На този етап подкрепата, която получаваме, е по-скоро на базата на евросолидарност. Не успяхме да покажем в какво конкретно се изразява тази кражба - не става въпрос само за история, но и за съвремие, за нарушаване на правата на човека, психически преследвания и физически репресии. Този спор има и икономически измерения. През изминалия период властите в Скопие са стопирали доста сериозни български инвестиционни проекти", подчерта Ташев.

Според него идеята за пътна карта е вариант, който може да доведе до решение, но за това трябва да има добра воля и от София, и от Скопие.

"Ние и в бъдеще ще имаме много възможности да отстояваме своите позиции. Ситуацията в Македония не се подобрява, дори се влошава. Вчера и днес в Скопие се проведоха митинги, макар и малобройни. В Северна Македония има още един проблем - вътрешнопартийната опозиция на премиера Заев. Ако тези сили в опозицията се обединят, Заев може да падне", отбеляза доц. Спас Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му цялата северномакедонска политическа система е в морална криза. Според доц. Ташев антибългарската политика е на много високо ниво и едва ли трябва да търсим, че нейният инспиратор е Скопие, а по-скоро трябва да насочим нашите погледи към Белград.

"Поведението на Заев е доста плахо. Той се стреми пред български медии да задоволи българската позиция. Ако видим неговите интервюта пред македонски медии, ще видим, че те доста се различават. Той е в тежка ситуация. България трябва да бъде носител на прогреса, а не на безвремието, в което е изпаднала Северна Македония.Ние не искаме да отнемем тяхната идентичност, но и те нямат право тероризират лицата, които се чувстват българи", подчерта Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Албанците са наясно,но някои опозиционни албански лидери се слагатна ***..отите от ДПМНЕ които трети ден врещят сЕла и градови слобода на нАродот,оставка на Заев!!Тяхната игра е друга,от три общини сега владеят десетина,още малко им трябва.Председател на НС наСМ е албанец,след три години премиер албанец по договор след изборите лятото на тая година,албанският втори официален език!Но гръцките ЛЕВУНДЕРИ и сръбските господари на македонците се чустват меко казано некомфортно!Гнойта се пукна.
47
18
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИ, РОМИ ЗАЕДНО преди 3 години
БЪЛГАРИТЕ И РОМИТЕ ЗАЕДНО СТАНАХА ЕВРОПЕЙЦИ, ЗАЩО И МАКЕДОНЦИТЕ ДА НЕ СТАНАТ? НАЛИ ВСИ СТЕ ХОРА И НЯМАТЕ РАЗЛИКА БЪЛГАРИТЕ ОТ РОМИТЕ, С КАКВО МОЖЕ ДА СА ПО-ДОЛУ ОТ ВАС? :) А ИСТОРИЯТА ПОСТОЯННО Я ПРЕНАПИСВАТЕ, ВЧЕРА НИ УЧЕХТЕ ЕДНО, УТРЕ ДРУГО, СКОРО ЩЕ НИ УЧИТЕ ТРЕТО. НА КОЯ ПРОПАГАНДА ДА ВЯРВАМЕ, СИГУРНИ ЛИ СТЕ, ЧЕ ВАШЕТО МАГАРЕ Е МЪЖКОТО? ИЛИ ВСИЧКИТЕ СА МЪЖКИ И ПРОСТО СЕ МЕНКАТ, ЧЕ ДА НЕ ОСТАНАТ БЕЗ СЕХ? :)
46
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самият факт ,че македонски дипломати тръгнали да се обясняават и да търсят подръжка от европейски държави,е достатачно основание за продължаване на ветото.
45
7
 
5
 
! Отговори
КЕпочекат НАопашката преди 3 години
До до 48Ке почекат на опашката още 30 годин, ама ти къде си, последна дупко кавалова, главата ли си или си дупето на цялата тази зоошега за която така усърдно се чека, а?
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм изненадан от подръжката от албанските партии.Зуядин Села по принцип винаги е контра на античките ,сега ги подкрепял,но се усети ,че се увлича и им каза: А,какво правим с албанският език в македония и книгите по история ,където пише ,че сме дошли от Кавказ.Демек се натресли на македонците.
43
13
 
7
 
! Отговори
ЦИРК преди 3 години
ДАДОХА СИ АНОСА НА НАТО И ЕС, НА ПРАКТИКА ОСТАВИХА БГ БЕЗ ГРАНИЦА, БЕЗ СУВЕРЕНИТЕТ В УПРАВЛЕНИЕТО, ИСКАТ ДА УНИЩОЖАТ БГ ЛЕВА И ДА ГО ЗАМЕНЯТ С ЧУЖДА ВАЛУТА, НАПОЛОВИНА СМЕНИХА НАЦИОНАЛНИЯ ФЛАГ С ЧУЖД - ЗНАМЕТО НА ЕС СЕ ВЕЕ НАВСЯКЪДЕ, КОЕТО НЕ Е БИЛО И ПО ВРЕМЕТО НА СССР - КОМУНИЗМА, Обаче ГОЛЯМ ПАТРИОТИЗЪМ СПРЯМО МАКЕДОНИЯ БЕ! АКО МАКЕДОНЦИТЕ СА БЪЛГАРИ КАКВО ИЗЛИЗА - БЪЛГАРИТЕ УГАЖДАТ НА ВСИЧКИ ДРУГИ, НО ВОЮВАТ СРЕЩУ СВОИТЕ?
42
2
 
20
 
! Отговори
Padara psihopat преди 3 години
Другарите от македонслдс са свикнали да се сипят за бугарски пасоши и да рецитират аз съм българче. В желанието си да се спасят към Западна Европа или да прилапат европарици, ще признаят и че са марсианци. Останалото са некви евтини циркаджийски номерца. Все пак знамето им изобразява купола на цирка, нали?
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ке почекат на опашката още 30 годин па ке им мине.И те така.
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бучковски днесние сме нация от 1944 година,говорим един език с българитеГласът на Америка,гръцкият външен министър при Ципрасшовинистката политика на България създава проблеми на БалканитеДНЕС,за реакцията на сърбите вече се каза,опозиционен лидер на албанците в СМбългарите да признаят македонско малцинство!Гръцката и сръбската св.ини са ясни,но албанецът си прави сметката да ги баламосват докато се дърлят с нас да им взематантичната татковина!Дано ония го сзъзнават!На тая планета съм!!
39
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм,който следи темата ще види че драги българи БЪЛГАРСКОТО ВЕТО ЗА РСМ РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ ПО ОСТА МОСКВА=БЕЛГРАД=АТИНА,РАЗБУДИ ГНЕЗДАТА НА ОСИТЕ И СВАЛИ МАСКИТЕ!БРАВО ЗА КОЕТО НА КАРАКАЧАНОВ,ЗАХАРИЕВА,КОВАЧЕВ,ДИМИТЪР ЦОНЧЕВ и все пак Джамбаски макар че ми е краен с неговите братятам!Вижте реакцията на сърбите,на бившия гръцки външен министър на Гърция дебелакът Коциас,ГАЗ ПИКАЯТ!Но това трябва да амбицира нашите ДОЙДЕ ВИДОВ ДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ след 108 години ИЗТРЕБЛЕНИЕ на българите!Дерзайте!
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимно 49на коя планета си кацналь
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се че не е в изолация България,СТИГА С ТАЯ НИХИЛИСТИЧНА ПРОПАГАНДА!НЯМА НИКАКЪВ НАТИСК,ИМАНАДЕЖДА И ОЧАКВАНЕ!!Нищо не може да се реши за една седмица,дали са зле или добре СЪРБОМАКЕДОНЦИТЕ не е наш проблем.СТИГА С ТОВА ПАТЕРАЛИСТИЧНО ОТНОШЕНИЕ заради което сърбомакедонците НИ СЕ ПОДИГРАВАТ.Любов се дава АКО Е ПОИСКАНА!Самият Бучковски който ще водел преговори с българите го казване можем за 7 дни да решим проблема и има мандат 1 година!Наркоманията НЕ СЕ лекува с билков чай!
36
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
покажете им доклад от 1949 г. на ЦРУ за създаването на македонска нация и език. В него се посочва, че и двете понятия са с български произход. Нещо повече агентите прогнозират конфликт между България и Титова Югославия, който на практика се случва
35
17
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
ДОКАТО НЕ ПРИЗНАЯТ 1945 г.КАТО НАЧАЛО НА СЪВРЕМЕННАТА МАКЕДОНСКА НАЦИЯ И ЯЗИКНИКАКВО ПУСКАНЕ В ЕС-------А ти коя дата ще покажеш за начало на българската нация?
34
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засега европейските партньори само кимат съучастнически, защото мислят, че става въпрос за временно умопомрачение. Но когато разберат, че *** наистина е мало умен, набързо ще му поставят усмирителната инжекция и лудницата ще мирне.
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам защо става така - но в момента в СМ си е жив фашизъм. И това е отдавна. Няма да забравя огромния скандал, който се случи с една българка, която се разведе с мъжа си - македонец.Македонското правосъдие и отне детето само защото била българка.Тези и в ЕС да влязат и там ще си прокарват фашистките идеи.
32
2
 
22
 
! Отговори
Перничанин преди 3 години
До Osman GaziКакто се видя, от нашата дума зависеше и ние ударихме ВЕТО! Така, че ходи обяснявай на друг кой е фактор. Ние не бързаме за никъде, въпросът е, че умствено не сте дорасли, живеете си с порядките на Югославия, Тито. Но си е ваша воля, скро май пак ще сменяте името на Макебания.
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е толкова в изолация заради ветото към Македония, колкото Франция беше в изолация преди няколко месеца по същата причина, или Холандия беше в изолация защото не пуска България в Шенген повече от 10 години - тоест никаква изолация. От едната страна има държава-член от 13 години, от другата има държава кандидат-член. Няма какво повече да се пояснява.
30
11
 
3
 
! Отговори
До Ано 16 преди 3 години
"Борисов е хванал за топките и Сърбия държейки кранът на газовата тръба и ако не слушат ще го затегне."Бъркаш, каквото кажат руснаците, това ще прави Борисов с газта и тръбата. Както Доган, Марешки, Радев, Нинова и още доста руски ***.
29
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България и прогрес, няма такова нещо. Колкото по-далече от фашистката България на Боко Тиквата, толкова по-близо до прогреса, демокрацията и цивилизацията.