В изолация ли е България заради Северна Македония?

Според доц. Спас Ташев ситуацията в съседката ни се влошава
2 дек 2020 22:45, Нели Христова
100

Още по темата

Германският канцлер Ангела Меркел видя шанс за преговори на Скопие с Европейския съюз. В изолация ли е България?

"Преговори и в момента се водят. Македонските дипломати се опитаха да контактуват с водещи европейски политици, на които да представят в невярна светлина позицията на България. Стана ясно, че този подход не дава резултат, а и България намери подкрепа сред някои членки на ЕС - Франция, Холандия, Гърция. България трябва да преосмисли своето поведение и от пасивна политика политика трябва да премине към проактивна и обърната с лице към гражданите на Северна Македония", каза доц. Спас Ташев за "Денят ON AIR".

Той бе категоричен, че България не се намира в изолация и разясни, че сме успели да покажем до известна степен правотата на тезата си.

"На този етап подкрепата, която получаваме, е по-скоро на базата на евросолидарност. Не успяхме да покажем в какво конкретно се изразява тази кражба - не става въпрос само за история, но и за съвремие, за нарушаване на правата на човека, психически преследвания и физически репресии. Този спор има и икономически измерения. През изминалия период властите в Скопие са стопирали доста сериозни български инвестиционни проекти", подчерта Ташев.

Според него идеята за пътна карта е вариант, който може да доведе до решение, но за това трябва да има добра воля и от София, и от Скопие.

"Ние и в бъдеще ще имаме много възможности да отстояваме своите позиции. Ситуацията в Македония не се подобрява, дори се влошава. Вчера и днес в Скопие се проведоха митинги, макар и малобройни. В Северна Македония има още един проблем - вътрешнопартийната опозиция на премиера Заев. Ако тези сили в опозицията се обединят, Заев може да падне", отбеляза доц. Спас Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му цялата северномакедонска политическа система е в морална криза. Според доц. Ташев антибългарската политика е на много високо ниво и едва ли трябва да търсим, че нейният инспиратор е Скопие, а по-скоро трябва да насочим нашите погледи към Белград.

"Поведението на Заев е доста плахо. Той се стреми пред български медии да задоволи българската позиция. Ако видим неговите интервюта пред македонски медии, ще видим, че те доста се различават. Той е в тежка ситуация. България трябва да бъде носител на прогреса, а не на безвремието, в което е изпаднала Северна Македония.Ние не искаме да отнемем тяхната идентичност, но и те нямат право тероризират лицата, които се чувстват българи", подчерта Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
18
 
! Отговори
Нема лабаво преди 3 години
Не случиха мънкидонците на шефове - ни Белград,ни Москва важат пред Брюксел! Меркелица пък е пътница към небитието - какво мислела или казала никой не го итересува! Бая милиарди ще изтърват вардарци докато се чудят, дали трябва да си спомнят, че са бивши българи или да се правят на ударени.Сега сигурно съжаляват, че не са клекнали 10 год. по-рано на гърците!?След 10 години ще мислят същото и за Българското вето.Не вярвам да има "македонска" държава тогава! Я направо да преговаряме с албанците!
27
35
 
7
 
! Отговори
Osman Gazi преди 3 години
Гледам насложили сте ми минусите. Няма лошо, не ви се сърдя. Това, което се опитвам да ви кажа е, че не сте фактор да казвате кой влиза и излиза от ЕС. Може да се забавят малко нещата, от кумова срама, дет се казва. Но за кой да влиза и излиза думата имат Германия и Франция, не България. Така беше при брекзит. Скоро ще го разберете. А ако САЩ каже, може и утре да ги приемат с почести. Та, с това вето само беля на главата. Не сме в ролята да се правим на интересни.
26
2
 
21
 
! Отговори
339 преди 3 години
Макеноидите в момента си правят харакири.Заслепени от омразата си към всичко българско, демонстрираха цялата си простотия и агресия. Въпреки първоначалните симпатии и добри намерения ЕС се стресна.Стана поне ясно, че РСМ е под почти тотален медиен контрол от Сърбия, който обработва обшественото мнение .Шансовете на Заев са 50 на 50. Рано им е на завалиите, сирачетата на Тито
25
4
 
20
 
! Отговори
1 преди 3 години
"Според доц. Ташев антибългарската политика е на много високо ниво и едва ли трябва да търсим, че нейният инспиратор е Скопие, а по-скоро трябва да насочим нашите погледи към Белград."А ако вдигнем още малко поглед и зад мостовете на Белград се провижда петолъчката на Кремъл.
24
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонци НЯМА. В Македония има- БЪлгари, Сърби и Ислямисти- албанци... Тия в Македония нека изберат какви са.. А Думата- Македонци е и както думата- Скопци или Охридци, Варненци, Пловдивчани.. Хора, които живеят в дадена област или град.
23
2
 
14
 
! Отговори
В изолация преди 3 години
Севрна Македония е в изолация.
22
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонименКкакво да четем мнение на един доцент роб на ЕС, Македония ще влезе в ЕС и със и без вето. Още и краварите не са натиснали както трябва.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те са свикнали да го духа.ат.
20
3
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Дреме ми в какво се изразява подкрепата на ес,и какво са ни откраднали "македонците".Да признаят,че са българи,ошашавени от коминтерна и сърбите,и тогава в Ге.ййропа.
19
1
 
13
 
! Отговори
SarsCov2 преди 3 години
Те са подвластни на сръбската ***. България да спре тръбата на балканския поток , увеличаване на Ел. енергията за тях и вето.
18
3
 
17
 
! Отговори
ЛУНАТИК преди 3 години
Еййййй, ЛУНО , ЛУНО, земя СЕВЕРОМАКЕДОНСКА.
17
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До АнонименПрочетете добре статията и след това коментирайте ...
16
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите политици се държат като надзиратели в затвора, тия неща не вървят на международната сцена и правят лошо впечатление. Все едно хората да се скарат дали Бах е австриец или немец. Няма такова нещо хората сядат и слушат музиката на композитора.
15
4
 
23
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Северномакедонците са заблудени за останалия свят точно както севернокорейските!
14
12
 
6
 
! Отговори
Osman Gazi преди 3 години
Ние турците не можеме да муслиме а и ни е забранено
13
4
 
14
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Макетата имат нещо общо с азиатците. Напиват се от малко. И не могат да правят греяна ракия. Става като чай. Много на азиатци мязат.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е хванал за топките и Сърбия държейки кранът на газовата тръба и ако не слушат ще го затегне.
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макетатa да прават ветър.
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Севрномакедонците си мислеха, че ще минат метър, но Борисов ги срита.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Osman GaziТова само ли го измисли?