В изолация ли е България заради Северна Македония?

Според доц. Спас Ташев ситуацията в съседката ни се влошава
2 дек 2020 22:45, Нели Христова
100

Още по темата

Германският канцлер Ангела Меркел видя шанс за преговори на Скопие с Европейския съюз. В изолация ли е България?

"Преговори и в момента се водят. Македонските дипломати се опитаха да контактуват с водещи европейски политици, на които да представят в невярна светлина позицията на България. Стана ясно, че този подход не дава резултат, а и България намери подкрепа сред някои членки на ЕС - Франция, Холандия, Гърция. България трябва да преосмисли своето поведение и от пасивна политика политика трябва да премине към проактивна и обърната с лице към гражданите на Северна Македония", каза доц. Спас Ташев за "Денят ON AIR".

Той бе категоричен, че България не се намира в изолация и разясни, че сме успели да покажем до известна степен правотата на тезата си.

"На този етап подкрепата, която получаваме, е по-скоро на базата на евросолидарност. Не успяхме да покажем в какво конкретно се изразява тази кражба - не става въпрос само за история, но и за съвремие, за нарушаване на правата на човека, психически преследвания и физически репресии. Този спор има и икономически измерения. През изминалия период властите в Скопие са стопирали доста сериозни български инвестиционни проекти", подчерта Ташев.

Според него идеята за пътна карта е вариант, който може да доведе до решение, но за това трябва да има добра воля и от София, и от Скопие.

"Ние и в бъдеще ще имаме много възможности да отстояваме своите позиции. Ситуацията в Македония не се подобрява, дори се влошава. Вчера и днес в Скопие се проведоха митинги, макар и малобройни. В Северна Македония има още един проблем - вътрешнопартийната опозиция на премиера Заев. Ако тези сили в опозицията се обединят, Заев може да падне", отбеляза доц. Спас Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му цялата северномакедонска политическа система е в морална криза. Според доц. Ташев антибългарската политика е на много високо ниво и едва ли трябва да търсим, че нейният инспиратор е Скопие, а по-скоро трябва да насочим нашите погледи към Белград.

"Поведението на Заев е доста плахо. Той се стреми пред български медии да задоволи българската позиция. Ако видим неговите интервюта пред македонски медии, ще видим, че те доста се различават. Той е в тежка ситуация. България трябва да бъде носител на прогреса, а не на безвремието, в което е изпаднала Северна Македония.Ние не искаме да отнемем тяхната идентичност, но и те нямат право тероризират лицата, които се чувстват българи", подчерта Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
7
 
3
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 3 години
България сама се набута в този кйор сокак ,защото оставихме квази патриоти и ченгета-доносници да определят външната ни политика спрямо Македониа и на Балканите.След присяединяването на Македониа към EU ,някои измислени Ченге-партии ще трябва да свиват байряците,защото бяха създадени с цел да окрадът всичко създадено от македонците-бежанци в България.Съвременната политика ги изхвърля.
67
9
 
3
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
Ако България продължава да върви по тази задънена улица изолацията и е неизбезна.Изолацията в ЕU ще бъде много болезнена за всички българи.Неможе да продължаваме да робуваме на собствените си комплекси и да сме заложници на спорни исторически истини. Налагането на нелогичната си воля над една съседна държава с неразбираеми аргументи за цяла Европа и света ще нанесе непоправими огромни щети на България.Оставихме се в ръцете на провалени агенти и псевдопатриоти.
66
4
 
11
 
! Отговори
коце преди 3 години
България може и да е в изолация [с изключение на Фрация, Нидерландия и др.],но е в ЕС, а РСМ не е.Вето докато ви узреят кратуните и чакайте САЩ да ви поканят,ако не в ЕС ,то поне за 51-ви щат.Айде чао до следващото столетие.
65
9
 
18
 
! Отговори
ВЕТО преди 3 години
Българският народа иска вето!!!
64
5
 
3
 
! Отговори
до 79 преди 3 години
Кои сте вие?
63
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ние си мислим че другите са бунаци. България била приятел на Македония. Нито Македония признаваме, нито македонски език нито нищо-искаме да си признаят че са българи-ако трябва и насила! Май ние трябва да си признаем че искаме да присъединим днешната С.Македония..
62
6
 
10
 
! Отговори
НЕ преди 3 години
Блок на Макетата без изглед за промяна. Ако искат да се продадат на Турция, ако искат да се продадат на Китай. Не ме интересува. С тях в ЕС никога! Или те или ние това е позицията на България.
61
1
 
3
 
! Отговори
GG преди 3 години
Не
60
23
 
8
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Не само Европа не разбира какво иска България от Македониа,но и всички непредубедени българи не разбират какво точно иска България от Македониа.Каква е тази глупост да искаш от една независима държава,че тя е дърво без корен и ,че те са ***.Всяка държава има право сама да определя своята единтичност и какъв език говори.Това какво мислим ние българите няма никакво значение.Нашите лъжи са си за наша сметка.
59
0
 
3
 
! Отговори
Абе преди 3 години
До БЪЛГАРИ, РОМИ ЗАЕДНОКато не си сигурен да магарето, опипваш го, за да провериш има ли скоростен лост!
58
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В изолация или не - длъжни сме да защитаваме интересите си.
57
5
 
23
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Единственият приемлив за България вариант е доразлагане и разпадане на държавчето край Вардар. Абсолютно всяка друга опция би била пагубна за България.
56
4
 
20
 
! Отговори
ЦИТАТ преди 3 години
Изявление на поредния македонски :"Македонската идентичност е изградена върху колективната памет, традиции и езикови особености." Язе, от Борован, също сакам да съм от Борованската нация - имаме се сичко: колективна памет (помним си магариите с аверите), традиции (от петък до неделя сме у кръчмата) и си говорим на боровански (в клаповци газим бурбиняка и се лензим ...)
55
1
 
20
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
Оня немския сорросоид некакъв измислен професор в обширно интервю за Дойче Зеле наговори един милион глупости и каза че България и Македония имали нужда от здравословен национален нихилизъм. Демек бъдете идииоти. Това е все едно аз да го попитам Германия кога беше световен шампион по футбол - еди коя си година. Е, не брато, нихилизмът изисква да кажеш че тогава шампион е била България. Ще се съгласи ли, как мислите?
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Osman Gazi -Като не ни вземат мнението под внимание има лесно ,ще излезем .Как мислиш умнико ,има ли такъв вариант ,да влезе С Македония ,а България да е вън от ЕС ?
53
2
 
23
 
! Отговори
Греда преди 3 години
Нещо са се объркале комшиите!Точно пък за Мънкидония никой сериозен фактор няма да натиска България да ги пускаме.Изказват се само треторазредни български и чужди журналисти и бивши политици.Македония няма и няма да има друг застъпник освен България.Ние пробутахме идеята Македония поне да започне преговори, ние и ще си я спрем!Сясно,че те настояват да влезнат в ЕС като държава,чийто основополагащ стълб е антибългаризмът- в учебниците по история,в медийната среда,икономиката,дори нац.празници!
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-хааааа....В изолация. а?
51
26
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Аз съм изненадан от подръжката от албанските партии.-------Българската позиция е толкова мало умна и ирелевантна, че никой човек с акъла си не би застанал да я подкрепи. Не знам вие с кой акъл очаквате македонските албанци да не подкрепят съотечествениците си македонци, а да подкрепят някакви външни елементи. Сигурно с гз си я мислите политиката, аз друго обяснение немам...
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63Не само опозиционните албански партии подкрепят,ами всички и тези които са управляващото мнозинство.Предполагам ,че ще искат отстъпки някакви.И почти съм сигурен ,че това ще е албанският да стане официален.
49
25
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИ, РОМИ ЗАЕДНО преди 3 години
БЪЛГАРИТЕ И РОМИТЕ ЗАЕДНО СТАНАХА ЕВРОПЕЙЦИ, ЗАЩО И МАКЕДОНЦИТЕ ДА НЕ СТАНАТ? НАЛИ ВСИ СТЕ ХОРА И НЯМАТЕ РАЗЛИКА БЪЛГАРИТЕ ОТ РОМИТЕ, С КАКВО македонците МОЖЕ ДА СА ПО-ДОЛУ ОТ ВАС? :) А ИСТОРИЯТА ПОСТОЯННО Я ПРЕНАПИСВАТЕ, ВЧЕРА НИ УЧЕХТЕ ЕДНО, УТРЕ ДРУГО, СКОРО ЩЕ НИ УЧИТЕ ТРЕТО. НА КОЯ ПРОПАГАНДА ДА ВЯРВАМЕ, СИГУРНИ ЛИ СТЕ, ЧЕ ВАШЕТО МАГАРЕ Е МЪЖКОТО? ИЛИ ВСИЧКИТЕ СА МЪЖКИ И ПРОСТО СЕ МЕНКАТ, ЧЕ ДА НЕ ОСТАНАТ БЕЗ СЕХ? :)