Проф. Ангел Димитров: Съседите искат употреба на думата "македонски" навсякъде

Без резултат приключи 11-ото заседание на българо-македонската комисия
5 дек 2020 20:54, Анисия Иванова
307
Проф. Ангел Димитров: Съседите искат употреба на думата "македонски" навсякъде
Снимка: БГНЕС

Без резултат приключи 11-ото заседание на Смесената историческа комисия, създадена според Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония. Заседанието се проведе непосредствено преди Срещата на върха на европейските лидери следващата седмица, на която се очаква отново да бъде обсъдена темата за разширяването и позицията на България за начало на преговори с Република Северна Македония, съобщи БНР.

Как да бъдат записвани протоколите от срещите на комисията и темата за цар Самуил бяха в центъра на диксусиите. Съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров: "Нашите колеги отказват да подписват протоколите, като настояват за употреба на прилагателното македонски навсякъде".

Още по темата

От своя страна Драги Георгиев обвини българските представители, че едностранно са променили формулировката на протоколите и намеси и Преспанския договор с Гърция. Според него този договор се тълкува различно.

От общо 14 забележки на българските историци комисията е стигнала едва до 4-тата, а тя е Средновековието и съдържанието на учебниците по история за 7-и клас в Република Северна Македония. Драги Георгиев атакува българските историци, че отказват в учебниците да залегнат различни гледни точки за личността на цар Самуил.

Драги Иванов коментира, че идеята - управляваната от цар Самуил държава, да се разглежда само по един начин води до липса на резултат.

Според проф. Димитров македонските историци дори са отстъпили от вече договорени позиции за общо честване на личността на цар Самуил.

Непрекъснато се внушава, че някой поставя под съмнение идентичността и езика на гражданите на РСМ, това изобщо не е вярно, ако има забележки, то е за пътя до формирането на нацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
3
 
3
 
! Отговори
Относно искането им преди 3 години
Винаги да се слага отсега нататък"македонски'' пред думите лъжец, наглец, безсрамник, крадец на история, безумник, наивник, безочливец, безродник !
262
2
 
2
 
! Отговори
Каназирев преди 3 години
Тези оттатък границата са наглеци!На какво основание искат да се наричат "македонци", да казват "македонски" и прочие?!Първо гърците трябва да реагират. Има държава Северна Македония и северно македонци, има!Когато говорят за езика, трябва да питат има ли северно македонски език?
261
5
 
9
 
! Отговори
О... преди 3 години
Неразумний северномакедонский юроде, поради что се срамиш от българския си произход и език ?! ...''От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език..... И за това българите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите..''(Паисий/1762г) !
260
3
 
7
 
! Отговори
До 275 преди 3 години
Абе, аз не съм ги цитирал, нито помня точните им думи, особено след толкова години(10-15), пресъздал съм разговора в общ план, но докато не ми казаха откъде са, ги помислих за шопи - говореха леко завалено, но се разбирахме без проблем ! Не сме и водили кой знае какъв разговор, няколко минути. А вие дето ги отричате тия неща, сте просто някакви анти-българисти, вероятно сръбски националисти !
259
3
 
6
 
! Отговори
До 276 преди 3 години
Татарите са монголско племе, което е било част от войските на Чингис хан. Куманите са били номади, разбити именно от тия войски, след което голяма част от тях се спасяват на запад, включително и по нашите земи. А волжките българи са единствените, които побеждават монголите в Овчата битка, но десетилетия след това разпокъсват(типично за нас), след което са превзети от внуците на Чингис, и част от тях също оттогава влизат в Златната орда. Но българите не сме монголоидни, а индо-европейци !
258
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами какво още се занимават с македонци, които година и половина ги нямаше да варят айвар.Веднага това да се спре,година и половина да ваят лютеница и да кажат,че се чакат избори и разговорите ще продължат след това.Тогава пък да се съобщи,че ще подновим диалога веднага след като построят скоростна железница до границата,магистрала с шест ленти и по три български филма всяка вечер на македонския първи канал.На европейските партньори да се каже,че засега прекъсваме преговори заради терит.претенции
257
5
 
8
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 3 години
Този ли бурсук преговаря за България. Дойде време да хвърляме звания и дипломи.Платени агитатори /ченгета/ вече не са на мода. Техния принос е само в полза на изолацията ни в Европа.
256
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тамошните българи(мюсюлмани) се присъединяват към Златната орда заедно с други народи, и може би затова са поставяни под общ знаменател като "татари"------ Не затова, а просто след Ивайло на трона в Търново се изреждат един бюлюк татари и татароиди. А и още от времето на Асен Първи и Иванко, там са се занимавали с кумани и куманки.
255
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Откъде сте" - в смисъл от кой град или област, а те викат "От Хърватия". ------ Не знам дали уопште постои хрватин кой ке каже Хрватия, а не Хрватска. Знам българи католици, които зеха хърватско гражданство.
254
3
 
3
 
! Отговори
До 5-ко преди 3 години
Ами тогава не знам какво изобщо правиш тука ! Айде сбогом !
253
4
 
9
 
! Отговори
До 5-ко 270 преди 3 години
Ние сме ви го признали за съществуващ, но е ИЗКУСТВЕНО създаден от югославските комунисти преди 70 години - това пък трябва вие да го признаете, ако искате някакъв напредък ! Ако не - просто оставете ни на бира, и си стойте потънали в югославското си минало !
252
7
 
9
 
! Отговори
А преди 3 години
Така че, относно вашите "македонски" измислици - дайте поне едно автентично свидетелство за съществуване на македонска нация, държава или език отпреди ВС Война, та тогава имайте претенции ! Наглеци нещастни !
251
5
 
10
 
! Отговори
А преди 3 години
Много от тамошните българи обаче са приели християнството, и са се размесили с руснаците, като има данни, че дори царските им фамилии са с български корени. Що се отнася до Аспаруховите българи, ще дам пример с въстанието на Ивайло, който разбива войските на монголите, а в последствие е убит от татарите при посещението си при Ногай - значи българите не сме нито татари, нито монголи, а народ БЪЛГАРСКИ от хилядолетия, който е създавал много държави, и за който има многочислени свидетелства !
250
2
 
2
 
! Отговори
До 251 преди 3 години
Сърбите се основават с помоща на Византия и идват от днешните полски земи, това не означава че цялото днешно население на Сърбия а само техния Елит, подобно и на нашия елит начело с Аспарух който идва от другата страна на Дунава, а тук на Балканите винаги си е имало народ с типичните балкански гени.
249
4
 
8
 
! Отговори
А преди 3 години
Волжките българи са първите и единствените, които са победили войските на Чингис хан (без негово присъствие, но водени от най-добрите му пълководци) - край Жигулските възвишения до Толиати, а битката е много добре позната като Овчата битка, тъй като после поискали от Чингис да откупи пленените бойци с овце ! В следващите векове обаче, една част от тамошните българи(мюсюлмани) се присъединяват към Златната орда заедно с други народи, и може би затова са поставяни под общ знаменател като "татари"!
248
3
 
3
 
! Отговори
До 5-ко преди 3 години
Ще минават до едно време, докато могат, като всяка лъжа !
247
4
 
13
 
! Отговори
А преди 3 години
Що се отнася до твърдението, че сме "татари", това ясно показва откъде се спускат директивите покрай западните ни граници, защото така започват болшевиките да наричат българите-мюсюлмани, живеещи в СССР, смесвайки ги с други мюсюлмански общности,за да се принизи народът ни, и да се прикрие истината за значимостта му по ония земи в миналото, когато България е заемала половината днешна Украйна, Крим, и земите от Черно и Каспийско море до Москва и Урал ! За това има карти и документи !
246
8
 
6
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
До263,,Най вероятно,, не значи сигурно.В Хърватска има всякакви малцинства,които са признати и могат да се съюзяват и да имат и партии и никой не ги преследва и притеснява.Това е демокрация.Така е и в Македониа. Ние като големи демократи и,,европейци,, дазе чрез конституцията сме забранили малцинства и сдружения и етнически партии.Знам колко разбират българите македонски.Брал съм им срамът.
245
3
 
4
 
! Отговори
До Loyko преди 3 години
Ти четеш ли добре какво съм писал, или ти е твърде лоясал мозъкът, за да го проумееш ? Казвам, че тия, които срещнах, най-вероятно са били от "македонското" малцинство в Хърватия, та затова говореха на почти чист български ! Аман от Т паци !
244
7
 
5
 
! Отговори
До 5-ко преди 3 години
Ти не си глупец, а лъжец, наглец и крадец - всичките ви лингвистични и исторически твърдения са на базата на лъжа и на кражба на чужда история, при това без да ви мигне окото !