Проф. Ангел Димитров: Съседите искат употреба на думата "македонски" навсякъде

Без резултат приключи 11-ото заседание на българо-македонската комисия
5 дек 2020 20:54, Анисия Иванова
307
Проф. Ангел Димитров: Съседите искат употреба на думата "македонски" навсякъде
Снимка: БГНЕС

Без резултат приключи 11-ото заседание на Смесената историческа комисия, създадена според Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония. Заседанието се проведе непосредствено преди Срещата на върха на европейските лидери следващата седмица, на която се очаква отново да бъде обсъдена темата за разширяването и позицията на България за начало на преговори с Република Северна Македония, съобщи БНР.

Как да бъдат записвани протоколите от срещите на комисията и темата за цар Самуил бяха в центъра на диксусиите. Съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров: "Нашите колеги отказват да подписват протоколите, като настояват за употреба на прилагателното македонски навсякъде".

Още по темата

От своя страна Драги Георгиев обвини българските представители, че едностранно са променили формулировката на протоколите и намеси и Преспанския договор с Гърция. Според него този договор се тълкува различно.

От общо 14 забележки на българските историци комисията е стигнала едва до 4-тата, а тя е Средновековието и съдържанието на учебниците по история за 7-и клас в Република Северна Македония. Драги Георгиев атакува българските историци, че отказват в учебниците да залегнат различни гледни точки за личността на цар Самуил.

Драги Иванов коментира, че идеята - управляваната от цар Самуил държава, да се разглежда само по един начин води до липса на резултат.

Според проф. Димитров македонските историци дори са отстъпили от вече договорени позиции за общо честване на личността на цар Самуил.

Непрекъснато се внушава, че някой поставя под съмнение идентичността и езика на гражданите на РСМ, това изобщо не е вярно, ако има забележки, то е за пътя до формирането на нацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
8
 
6
 
! Отговори
ПЕРДИКАС КАССАНДЕР преди 3 години
Днес във ФИРОМ -- са 1 миллион и 600 000 население...Не повече !Ако мислите че всичките са със СКЛАВЯНСКИ ЕЗИК И КОРЕН = НЕ НЕЕ НЕЕ , БУГЕРРИ !Оъ тях всичките ------ ИМА 400 000 АЛБАНЦИ, ИМА 100 000 ВЛАХО-АРМЪНИ, ИМА 50 000 ВЛАХО-ЕЛЛИНИ , ИМА 30 хиллиади гифто-тиганос , и има 25 000 туркос .ОСТАНАЛИТЕ СА СЛАВЯНИ , СЪС СРЪБСКА СЕМКА И СЪЗНАНИЕ .БИЛГАРИ--може да има , но са пренебрежимо малко : може би 10 - 15 хиллиадос .
242
4
 
7
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
До 256,257Не случайно българите разбират хърватски.Първите истински учебници в България са превод от Хърватските. Но и да не се лъжем,че разбираме всичко. Понякога се излагаме като кифладжии. Веднъж един колега българин вика на секретарката ни където работихме там в офиса ни и към края на работния ден и казва,,Да те карам ***,, и тя само дето не падна от стола.Който разбрал...разбрал.Това е Ганйо..Великия българин.
241
6
 
10
 
! Отговори
До 251 преди 3 години
Кубер, който е по-малкият брат на Аспарух, се заселва с хората си точно в Македония, а най-малкият Алцек - в северна Италия (Лангобардия), като в последствие някои слизат и на юг. Там никога не са ни наричали татари или монголи, а напротив - българските фамилии са много почитани, и често са вземали участие в управлението, като дори има цели селища с български имена ! Двамата най-големи братя остават по реките Волга,Дон и Днепър, а това "татари" са го измислили руските болшевики и комунисти !
240
4
 
3
 
! Отговори
До 5-ко 255 преди 3 години
Да уточня - това ми се случи в чужбина, та като ги чух се спрях да си поговоря с тях, и ги питам "Откъде сте" - в смисъл от кой град или област, а те викат "От Хърватия". Е, поговорихме малко на български, и се разделихме, че бързах !
239
4
 
2
 
! Отговори
До 5-ко 255 преди 3 години
Е то затова ли едни хървати ги чух веднъж да си говорят на улицата, и ги помислих за българи !?! Сигурно са били от "македонското" малцинство !
238
5
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Не вярвам някой да е тръгнал да краде МЕНТЕ история.
237
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТО242 Те трябва, да са много изпаднали в живота, щом са се заселили в кичосаната сръбскакочина край Вардар.
236
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен250 Не възвисяваме Самуил,почитаме го като български цар и не позволяваме,някой,който вчера е създал държавица,да го нарича небългарски владетел.
235
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен247 Един катун са били сърбите през Средновековието,"малобройно племе,което е отглеждало ***",така пише в средновековните извори за тях. Или, салджукските турци,които са били малко племе в Мала Азия и които идват в Константинопол едва през 15 век. Куберовите Българи едва ли са били малко,щом са основали няколко държави преди нашата,на Балканите. "Българите се придвижваха на юг с цялата си покъщнина на коне,земята чернееше от тях хо цялото устие на Дунав,толкова бяха многобройни".
234
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета коментарите как възвисявате Самуил, какво ли ще си казават бъдещите поколения за нашите управници от последните 30 год......
233
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 247Еха 2катуна хора успяват да въстанат срещу аварите,че даже да задигнат златото на Аварският хаганат!И как така византийците решиха ,че два катуна хора са опасни и затова им забраняват да се заселят около Солун?
232
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия не бяха ли Северна Македония?И като такава към Бългатия не може да имат претенции.да си търсят интересите в Арктика.
231
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куберовите българи са били един катун от две-три каруци конекрадци. Няма как да повлияят на етническия състав.
230
3
 
15
 
! Отговори
ТЪЖНО.... преди 3 години
"македонец" вече придоби значение на диагноза предизвикана от принудително сръбско растройство на назионалната идентичност!
229
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 241Много си зле с историята!Няма начин България да е владеела Македония само 125год.,защото е.присъединена при хан Пресиян през 840г.,та до 1018год.Била е част и при управлението на царе от Втората БГ империя,при Иван-Асен,Калоян,и др.Освен това Куберовите българи се заселват.в Македония преди Аспарух да създаде Дунавска България.
228
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 242Словенци и хървати заселници в македония ,ха,ха,ха!Ще оставят най-развитите област на Югославия за да живееят във средновековието!Стандарта на живот в северозапна Югославия е бил 3-4пъти по-висок и затова има няколко стотин хиляди словенци и хървати с македонски корени!
227
13
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
В БАН работят потомци на бежанци от Македония, има и потомци на комити.------- А в Македония живеят потомци на небежанци, които на всичко отгоре са и от смесени бракове със сърби, босненци, хървати и словенци. Даже вече второ и трето поколение. И ви се смеят на глупостите.
226
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония е била българско владение само 125 години за цялата история, в тях влизат и двете окупации през войните. Откъсната е преди 700 години. В същото време са нили сърби към 90 години и византийски поданици няколко века. Исканията на психопатите от управляващото мнозинство, са безумни и смешни. За пореден път българският народ е заложник на болните патриотари.
225
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да,не си помислите ,че ветото което наложи Боко е българско творение?Някой от вън им е наредил да стопираме процеса на разширяване.Ако ние стопирахме македонците ,защо тогава не искат ,да започнат преговори с Албания,нея никой не я стопира?!От Брюксел казаха,че е малко вероятно да се започнат преговори с Албания ,без да се реши проблема с РСМ!
224
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нужда от никакви комисии и договори за добросъседство ,приятелство ,вековна дружба и т. н.Те даже се кефят ,че им обръщаме внимание,затова никакви комисии ,спорове,приятелства,взаимни проекти и т.н..Аз ,ако съм бизнесмен последната държава в която бих правил бизнес е Македония.