Проф. Ангел Димитров: Съседите искат употреба на думата "македонски" навсякъде

Без резултат приключи 11-ото заседание на българо-македонската комисия
5 дек 2020 20:54, Анисия Иванова
307
Проф. Ангел Димитров: Съседите искат употреба на думата "македонски" навсякъде
Снимка: БГНЕС

Без резултат приключи 11-ото заседание на Смесената историческа комисия, създадена според Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония. Заседанието се проведе непосредствено преди Срещата на върха на европейските лидери следващата седмица, на която се очаква отново да бъде обсъдена темата за разширяването и позицията на България за начало на преговори с Република Северна Македония, съобщи БНР.

Как да бъдат записвани протоколите от срещите на комисията и темата за цар Самуил бяха в центъра на диксусиите. Съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров: "Нашите колеги отказват да подписват протоколите, като настояват за употреба на прилагателното македонски навсякъде".

Още по темата

От своя страна Драги Георгиев обвини българските представители, че едностранно са променили формулировката на протоколите и намеси и Преспанския договор с Гърция. Според него този договор се тълкува различно.

От общо 14 забележки на българските историци комисията е стигнала едва до 4-тата, а тя е Средновековието и съдържанието на учебниците по история за 7-и клас в Република Северна Македония. Драги Георгиев атакува българските историци, че отказват в учебниците да залегнат различни гледни точки за личността на цар Самуил.

Драги Иванов коментира, че идеята - управляваната от цар Самуил държава, да се разглежда само по един начин води до липса на резултат.

Според проф. Димитров македонските историци дори са отстъпили от вече договорени позиции за общо честване на личността на цар Самуил.

Непрекъснато се внушава, че някой поставя под съмнение идентичността и езика на гражданите на РСМ, това изобщо не е вярно, ако има забележки, то е за пътя до формирането на нацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
233 Вардарска и Пиринска Македония са български географски области.Това са им обяснили.Левски е национален герой,а ти си българомразец от руската БКП/БСП,или сърбоман от новата държавица край Вардар.
222
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
224 Ха,ха,ха,какви слОвени са античките край Вардар, половината от тях са албанци,имат признати и циганитурци? На вид са тъмнокожиниски,косматичернокоси.Същото е и със Сърбия,шиптари,маджари...
221
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разложки подкупници качват македонци на Панорамната кула край Разлог и обясняват,че докъдето стига погледа всичко е Македония.Българите са примитивни,тяхна е само северозападна България,Левски е разбойник,отхвърлен от църквата..
220
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз искам в СРМ навсякъде да се употребява името ТракискиСамоил владетел на всички Български територии в това число и тракийска и македонскаспменах ги:)
219
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 222Разликата е ,че още през средноовековието де е дпоменавало за власи ,но без държава .А,до заселването на маджарите мнозинството населението е славянско.Маджарите успяват да асимилират славянското население.В кой исторически документ от онова време се говори за македонци?Няма такъв ,защото е нямало македонци.Споменава се за арнаути(албанци),арнаутска земя ,но не и за македонци.
218
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
225 Да,антибългарската истерия е в ход с пълна сила.Вето,до дупка.Ами,тези евреи ,за които си гледал в медиите на античките,не са имали български паспорти.Всички български евреи -40 000,плюс още 15 000,спасени с пасаван от български легации по света,са спасени. Много развити страни, също и Сърбия,изпращат своите евреи в лагерите на смърта.
217
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
222 Ами Ивайло, какъв е,сърбоман червен,такъв?Сръбските крале са всички били свинари.
216
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 218Майката на Василии *** ,Теофано не арменка,единствената й връзка с Армения е ,че по едно време е заточена там.Тя е била изключителна интригантка и неморална жена.Самият Василии е бил доста проsтоват и полуграмотен.Дори е мразел образованите хора,като човек е бил същият *** ,като майка си.
215
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
222 Защото си сърбоман,или комунист-безродник от БКП/БСП,столетницата.Добре,че никой не ви пита,иначе,пак бихте продари държавата.Затова губите на всички избори,напролет пак ще паднете позорно.
214
8
 
7
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Т.нар. "македонци" са 100 % българи, дори и днес. Проблемът е, че ние отказваме да се наричаме слОвянЕ, затова са прави скопяните да ни наричат татари. Татарин е Валери Симеонов, но не и българският народ, дори и сърбите са си българи. СлОвяните са от Владивосток до Прага, ние се отделяме заради сляпата русофобия от корена си. Е, ще си патим от дебелоглавието си. Четете "За буквите" на Черноризец Храбър.
213
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
215 Алооо,говорим за средновековни владетели. Да убиват,да водят завоевателни войни,да разширяват границите на държавите си, е било нещо обичайно. Женили са се за принцеси на други държави, поради интереса на своите държави.което не ги прави чужди царе...Единственият диктатор,който живее още в Средновеконието и води завоевателни войни,е Путин,джуджето.
212
4
 
4
 
! Отговори
Да се чуди преди 3 години
До Абе този Самуил В ония времена тези имена са били библейски и много хора са се кръщавали така.Няма еврейски контекст.Императорите от т.н. Македонска династия произхождат от тема Македония,която тема през 9-ти век е била днешната Източна Тракия. Човек да се чуди защо императорите от Македонската династия са дошли в античката Македония и вместо да освобождават тамошните македонци взели та се били с българите,ослепявали ги и гордо Василий II се нарекъл ***.
211
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
217 Първо се обича родината,после ЕС, Балканите,съседите...Българското правителство не е правителство на целите Балкани и не може, да свърши работата на балканските правителства вместо тях. Първо стои българския и европейския ингерес, където имаме договорни отношения,след това друго.Сърби и антички,когато е да вземат пари и ползи,наричат това "балканско сътредничество",но когато да дават и да изпълнят договор,това си било тяхна вътрешна работа.Доста направихме за ЗБалкани,никаква благодарност.
210
14
 
2
 
! Отговори
До 217 преди 3 години
Точно в десетката, майкаму на тоя самуил е била арменка, а на византиеца Василии2 маймкаму също е арменка, много подозрително.....и тоя самуил ако беше найстина достоен Цар, защо не е бил на БОЙНОТО поле, при последната битка и ослепяването на българските войници......
209
11
 
1
 
! Отговори
До 218 преди 3 години
Точно в десетката, майкаму на тоя самуил е била арменка, а на византиеца Василии2 маймкаму също е арменка, много подозрително.....и тоя самуил ако беше найстина достоен Цар, защо не е бил на БОЙНОТО поле ????
208
11
 
5
 
! Отговори
Винаги преди 3 години
Трябва да им покажем на власт имащите ,че за нас е важно да се обичаме с всички съседи. А най-вече да не ни разсейват с разни комисии, а да вършат работа. Да се справят с кризата и да работят Балканския полуостров да достигне със заплати и пенсии поне на половина до другите европейски държави. Да може спокойно да се придвижваме, да махнат роуминга с Македония, да пуснат балкански телевизии по кабела, да се опознаем със съседите.Роуминга Бойко обеща да го махнат с Македония преди повече от две г.
207
12
 
5
 
! Отговори
Винаги преди 3 години
Не съм харесвал владетелите понеже са били алчни и винаги са убивали хора само и само да се облагодадетелстват.Никога не съм се гордял с никой управляващ понеже те винаги са били подли и са мародерстващи собственото население и винаги са били егоисти.Между другото не разбирам нито македонци нито наши,какво значение има как ще се наричат,при условие гените са едни и същи.Моите гени може да са по близки с някой от Македония и обратно.Само с глупости и омраза ни занимават.
206
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много по-добре ще бъде тази комисия да се закрие, Тя не дава нищо с подковани идеологически "историци". Прекратяват се преговорите и се обявява споразумението за мъртвородено. Така никой няма да се домогва до благоволението на България. За решаването на историческите въпроси трябва да се привлекат известни имена в световната наука и да сме сигурни в тяхната безпристрастност.
205
14
 
5
 
! Отговори
Винаги преди 3 години
Аз мисля че хората които изучават историята като хоби,страдат от липса на внимание.Иначе историята за мен е абсолютно губене на време и бягане от настоящето и приближаване до депресията.Аз. Е мога да проумея какво значение има кой какъв е бил,при условие че отдавна е починал.Историята трябва да бъде сведена до едно интересно четиво и да бъде минимизирани нейното влияние,защото е абсолютно без никакво значение.Аз между другото не харесвам никой от владетелите.
204
6
 
7
 
! Отговори
Навсякъде преди 3 години
Браво! Македонска наденица, македонска сливова, македонски гювеч, македонска баничка, македонска туршия, много добре, удобрявам.