Проф. Ангел Димитров: Съседите искат употреба на думата "македонски" навсякъде

Без резултат приключи 11-ото заседание на българо-македонската комисия
5 дек 2020 20:54, Анисия Иванова
307
Проф. Ангел Димитров: Съседите искат употреба на думата "македонски" навсякъде
Снимка: БГНЕС

Без резултат приключи 11-ото заседание на Смесената историческа комисия, създадена според Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония. Заседанието се проведе непосредствено преди Срещата на върха на европейските лидери следващата седмица, на която се очаква отново да бъде обсъдена темата за разширяването и позицията на България за начало на преговори с Република Северна Македония, съобщи БНР.

Как да бъдат записвани протоколите от срещите на комисията и темата за цар Самуил бяха в центъра на диксусиите. Съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров: "Нашите колеги отказват да подписват протоколите, като настояват за употреба на прилагателното македонски навсякъде".

Още по темата

От своя страна Драги Георгиев обвини българските представители, че едностранно са променили формулировката на протоколите и намеси и Преспанския договор с Гърция. Според него този договор се тълкува различно.

От общо 14 забележки на българските историци комисията е стигнала едва до 4-тата, а тя е Средновековието и съдържанието на учебниците по история за 7-и клас в Република Северна Македония. Драги Георгиев атакува българските историци, че отказват в учебниците да залегнат различни гледни точки за личността на цар Самуил.

Драги Иванов коментира, че идеята - управляваната от цар Самуил държава, да се разглежда само по един начин води до липса на резултат.

Според проф. Димитров македонските историци дори са отстъпили от вече договорени позиции за общо честване на личността на цар Самуил.

Непрекъснато се внушава, че някой поставя под съмнение идентичността и езика на гражданите на РСМ, това изобщо не е вярно, ако има забележки, то е за пътя до формирането на нацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България трябва да инвестира милиони в киноиндустрията, която да прави филми за славното, българско Средновековие.като бъдат поканени всички холивудски продуценти и актьори идвали у нас, или проявяващи желание да работят за българското кино. Киноцентър имаме най-добрия на Балканите. Сърби,античките и гърци, да не бъдат допускани до този български проект.
202
3
 
6
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Аз не знам защо в тази комисия няма външни историци,които са международно признати. За една седмица ще приключи всичко. И без значение кои са прави,наши или тяхни да кажат истината без значение каква е. Не ние или те да се налагат, а просто както го приема света,а не нашите или тяхните истрорици. Аз съм готов да прием независимите експерти.Иначе тази комисия е обучавана да гледа само едната страна на монетата,а не да разглежда правилно нещата.Тези историци са така обучавани политически.
201
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'анулиране' на паспортите е 100% национално самоубийство. ужасна идея. напротив - вето на тази вражеска държава и колкото по-дълго продължи, толкова повече българи ще се появят в македония. част от тях наистина получават българска националност за по-добър живот, но точно това е единственото, което действа при македонците - сопа и морков. подейства по времето на югославия, ще подейства и сега.
200
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
204 Трябва да повикат гръцкия герой Александър Велики, да преговаря с Брюксел. Както и гръцките богове на помощ.:).
199
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
при цар Симеон Велики, южната граница на империята ни е била на 130 км под Атина, а на югоизток сме държали земи на около 80 километра след Истанбул в посока Анкара. Днешните Украйна, Румъния, Унгария целите и 3/4 от Западните Балкани са били български. И какво от това, след като е било преди 1100 години? В 21 век имаме цели области в малкото ни останала територия, в която няма болници, училища, работа, раждаемост; все още има села и градове без вода! Какво научихме оттогава от историята?
198
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
206 България не иска от вардарците да станат българи,просто да признаят миналото,ние признахме реалноста.
197
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
202 Вардарци винаги са били задния двор на изкуственосъздадената държава Велика Сърбия, маскирана като Югославия, втора ръка хора.За тях сърбите казват:"що южно, то ружно"/грозно/. Едва сега ги ухажват, за да попречат на европейската интеграция на РСМ.
196
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствения полезен ход на България по отношение на македония е затваряне на границите, анулиране на издадените там паспорти и санкции, забрани, всичко което можем да им причиним. Опитахме се да им помогнем чистосърдечно в началото. Те реагираха крайно негативно. На непредизвикания негативизъм се отговаря само с краен негативизъм. Това е реципрочност.
195
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за мен конфликтът с македония е мислене на 'парче'. теоретично ще ги принудим (донякъде) да признаят исторически факти, но ще направим и безкрайно компромиси. оттам нататък какво следва? ще се юрнат да стават българи ли? ще заобичат държавата ни? ами ние самите не обичаме държавата си по ред причини. и най-неприятана от тях е, че нашата държава не се грижи за собствените си хора, а само иска от тях. какво можем да предложим на македонците? същото, което предлагаме на собствения си народ - нищо.
194
3
 
7
 
! Отговори
ЛОГИЧНО преди 3 години
Със сигурност областта Вардарска Македония ще бъде член на ЕС, без официално до бъде приета в него. Това ще стане при Новия световен ред, когато феодалните тирани бъдат сразени в битката при Армагедон и територията Македония бъде върната на Българската държава. Нека само NASA да си свърши работата...
193
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако искаме македонците искрено да пожелаят да бъдат българи (без значение какви са били преди), трябва у нас да се живее много по-добре и тяхното желание да е спонтанно. ние изгубихме 2 милиона българи в емиграция, децата им са родени в чужбина и вече са американци, германци и т.н. от другите 2 милиона етнически българи, които са останали в териториите на съседните държави след войните, голяма част се 'самоасимилираха' просто защото и едни румънци и гърци живеят по-добре от нас самите
192
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вардарци живяха в пъти по-добре от българите през югославско време и е факт как за тях е срамно да бъдат българи, защото това е 'понижуванье'. там търсете корените на злото. не в самуил, гоце или братята просветители. всякакви талибани от кол и въже се убиват да стават германци, французи, британци и т.н. защото тези държави са силни и МИСЛЯТ за населението си. разберете, не е само до пропаганда или история; милиони българи се изпариха от егейско,сръбско, защото живяха по-добре като гърци и сърби
191
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
211 Първо,тези милиарди ни трябват на нас, второ, всичко,което дадем на РСМ, ще отиде в полза на Сърбия и Русия. Вече имаме печалния опит с танковете...Не даваме вече нищо, за този дето духа.Да изпълнят договора. Те да ни плюят,а ние да помагаме,не става.
190
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
207 Лошото е, че опозицията на Заев,чийто лидер избяга в Унгария с помоща на Белград, са още по-големи слуги на Русия и врагове на България.Те са както в Сърбия-всички са националсоциалисти,Вучич-фенат на Милошевич и Радко Младич,заблуждава запада,че е десен.
189
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тъжната истина е как ние сме провалена нация. молдова е на път да се обедини с румъния, косово с албания, република сръбска със сърбия, а в кипър няма подобни изстъпления за отделна нация. ние, от най-многобройния народ на балканите преди 100 години, сега сме на път да се затрием сами. вместо да инвестираме милиарди в образование, култура и сближаване с вардарско, ние се караме. кой ни е виновен? тито? великите сили, на които не им дреме? трагедия с лош предизвестен край.
188
3
 
1
 
! Отговори
? преди 3 години
До Bul gurДа не би някой да е принудил тракийците в Тракия да не са такива?
187
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има всички изгледи, за сърбомоните край Вардар, да стане твърде студено в чакалнята за ЕС, защото може да спрем да им подаваме газ. Та, от чакалня, ще стоят във фризера.
186
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ние пък искаме демата български навсякъде.Убитаците от така наречената "Македония" ако искат да ползват думата "марсианец" навсякъде.
185
4
 
4
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Аз не веднъж съм посочвала че социализма е гиелен за България. Този Социалист Заев ще затрие Македония със пълзенето си пред Рашистите.
184
3
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
Македония е географско понятие. Лугогорието може ли да стане Луда гора? Или трънско -западна трънска република. Никой не може да ме убеди в обратното .Да ,проблема е ,че тогава България е била голяма и велика . Ама сега да се "усуква от колци прежда" е просто смешно. Ако искат да са с нас ще са и с европа. Така както се поставят сега личи ,че никога няма да са благонадеждни като администрация ,закърмена с сръбски патриотизъм .Тази пародия ще да се отича в годините. Няма решение за сега .