В македонските медии имало 14 699 негативни публикации за България

Това показва липса на плурализъм, коментира Захариева пред "Ди Велт"
15 дек 2020 14:55, Нели Христова
275
В македонските медии имало 14 699 негативни публикации за България
Снимка: БГНЕС

България остава един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване на Европейския съюз, включително с Република Северна Македония. Това увери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за германския национален ежедневник "Ди Велт".

„Оставаме един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване на Европейския съюз, включително с Република Северна Македония. Но искаме наистина конструктивни и сериозни дискусии между нас. Трябва да направим равносметка къде сме. Омразата трябва да спре. Между 1 септември и 20 ноември сме преброили 14 699 негативни публикации за България в македонските медии и само четири неутрални. В България, от друга страна, имаше 450 положителни съобщения за Северна Македония в медиите през същия период“, подчерта първият дипломат на София, цитира думите й Фокус.

„Това показва липса на плурализъм. Те бяха и доста брутални към мен, когато се осмелих да изразя липсата си на разбиране, когато празнуваха четиридесетгодишнината от смъртта на един от най-мрачните диктатори – Тито, който е убил до 1,7 милиона души в бивша Югославия за по-малко от десет години. И все още го почитат. Кметът на Скопие е партиен приятел на Заев. След това вече не бях толкова популярна там. Но това е все едно кметът на Берлин да предложи да се чества смъртта на Хитлер“, направи сравнение Захариева.

„Нека се опитаме да успокоим емоциите... Нека се съсредоточим върху рамката за преговори и да работим по двустранен протокол за допълване на договора. Надявам се, че когато емоциите от двете страни се успокоят, ще имаме по-конструктивни дискусии“, подчерта Захариева.

По повод дали преговорите все пак ще бъдат стартирани в рамките на германското председателство на ЕС, което приключва в края на годината, Захариева отговори: „Ще цитирам френския президент: качеството е по-важно от скоростта на процеса. Ще отнеме толкова време, колкото е необходимо“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари