В македонските медии имало 14 699 негативни публикации за България

Това показва липса на плурализъм, коментира Захариева пред "Ди Велт"
15 дек 2020 14:55, Нели Христова
275
В македонските медии имало 14 699 негативни публикации за България
Снимка: БГНЕС

България остава един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване на Европейския съюз, включително с Република Северна Македония. Това увери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за германския национален ежедневник "Ди Велт".

„Оставаме един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване на Европейския съюз, включително с Република Северна Македония. Но искаме наистина конструктивни и сериозни дискусии между нас. Трябва да направим равносметка къде сме. Омразата трябва да спре. Между 1 септември и 20 ноември сме преброили 14 699 негативни публикации за България в македонските медии и само четири неутрални. В България, от друга страна, имаше 450 положителни съобщения за Северна Македония в медиите през същия период“, подчерта първият дипломат на София, цитира думите й Фокус.

„Това показва липса на плурализъм. Те бяха и доста брутални към мен, когато се осмелих да изразя липсата си на разбиране, когато празнуваха четиридесетгодишнината от смъртта на един от най-мрачните диктатори – Тито, който е убил до 1,7 милиона души в бивша Югославия за по-малко от десет години. И все още го почитат. Кметът на Скопие е партиен приятел на Заев. След това вече не бях толкова популярна там. Но това е все едно кметът на Берлин да предложи да се чества смъртта на Хитлер“, направи сравнение Захариева.

„Нека се опитаме да успокоим емоциите... Нека се съсредоточим върху рамката за преговори и да работим по двустранен протокол за допълване на договора. Надявам се, че когато емоциите от двете страни се успокоят, ще имаме по-конструктивни дискусии“, подчерта Захариева.

По повод дали преговорите все пак ще бъдат стартирани в рамките на германското председателство на ЕС, което приключва в края на годината, Захариева отговори: „Ще цитирам френския президент: качеството е по-важно от скоростта на процеса. Ще отнеме толкова време, колкото е необходимо“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
204 Твоята глава е бетонна драги и на сърбоманите в РСМ. Както и на няколкото ***,предатели,сред българското малцинство в Сърбия.
209
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
237 Мерцедес,каква, и то няколко,специално поръчани. Пушел е скъпи пури, носил е скъпи костюми,часовници,живеел е в огромен лукс и е пилеел парите на запада,за да рекламира себе си. Обаче "тежкотоварната" /охранява,като Тито в зрелите си години/му спътница Йованка, умря в недоимък,в студена и неремонтирана къща,обрана от "горните югославяни,сърбите. Сръбска посла/ му работа/.
208
4
 
2
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Браво госпожо Екатерина, Браво Захариева, ето за това Ви уважавам!Един път и ние да се заедем като магаре на лед, хем паказваме мускули, хем и даваме урок на съседна нам държава.Но толкова много 15 хил. негативни статии, ме притеснява.....тези хора ще се самоунищожат бе, ние ги обичаме, те нас не, ха сега де, ...има нещо което е зад сцената, но то ще се види след "спектакъла"! Абе треба си време за да се упраят тия. Но ние треба да си уважаваме съседите , тех никой не си ги избира, нали!
207
5
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 години
До онзи със заплатите.....Минималната сега е 610 и ще стане даже 650лв!!!!!!!Пенсията е 300лв миналата!!!!!
206
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Абеla ferrari, mclaren 720s
205
3
 
6
 
! Отговори
Виктор преди 3 години
До АбеНе разбирам какво общо има, но щом държиш, ще ти кажа:Не е притежавал, а са го карали в : Horch, Mercedes 540K, и много други.Скоро всичките коли са запазени и може да се видят в Словения, в техническия музей, в местноста Врхника. Ако алудираш на това, защо не е карал застава, отговоря е щото застава не е можела да предостави автомобил задоволяващи нуждите на изискванията за сигурност. Също, Югославия е един от най-големте производсвени капацитети на Fiat и VW.
204
5
 
7
 
! Отговори
Истината е, че преди 3 години
Северномакедонците управници са просто едни използвачи, които си мислеха, че ще им мине гадният номер, но като видяха, че не стана, обърнаха плочата ! А ние толкова години се заблуждавахме, че ще се държат подобаващо като братски народ, но в последните години окончателно се уверихме, че там върхушката е все още съставена предимно от про-сръбски и бивши югославски ме,керета ! Докато това е така, изобщо да не се надяват за нещо повече от нас !
203
3
 
1
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Защо така никой комшия не иска да ми каже каква кола караше човекът от народа, великият комунист Тито ?!
202
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Берлинската стена я разрушиха с официално разрешение от властите, не да е имало някаква революция. Махнаха милиционерите и граничарите и казаха "А заповядайте да трошите!". Така им беше по-евтино, ентусиастите свършиха работата. Иначе трябваше да плащат на фирми с багери да я бутат.
201
2
 
1
 
! Отговори
До Шар планина 220 преди 3 години
Прошавай, това беше до Пирин 217 !
200
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега погледнах - Войводина има ШЕСТ официално езика
199
3
 
1
 
! Отговори
До Шар планина 220 преди 3 години
Е то остава и да вземем да ви хвалим, задето се опитвате да крадете българската история и култура ! Що за наглост безочлива !
198
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много сте заблудени относно Войводина, там мнозинството от населението са сърби. Освен това съществува още една сръбска държава, която държи половината Босна.
197
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в каквито архиви да влезеш ще видиш официални актове за отнемане на имущество от югославия и си пише защото е българин , това в архива в пирот ,го видяхме --------Не можахте ли да го снимате с телефона?И защо ви изгонили от архива?
196
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стотици хиляди са измъчвани и убити в Голи оток,само защото са били българи,със скалъпени обвинения.------Глупости.
195
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ледения Стив ОстинЕ, и? Минало - бешело. В момента Сърбия е 77хил.кв.км, а без Войводина, въпрос на 10-20г. е да се отцепи, пада на 50хил. и става джудже.
194
8
 
4
 
! Отговори
Ледения Стив Остин преди 3 години
Югославия беше СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО ФУТБОЛ ЗА МЛАДИ -ДО 21 ГО. ОТ 1991 ГОДИНА !!А МУЖКИЯ ИМ *** ИГРА В ИТАЛИЯ 90 -- НА СВЕТОВНОТО И СТИГНА ДО 1/4-ФИНАЛА СРЕЩУ АРЖЕНТИНА НА КАНИДЖА И МАРАДОНА .РЕД СТАРР БЕЛГРАДЕ СТАНАХА СВЕТОВЕН КЛУБЕН ШАМПИОН В ДЕКЕМВРИ 1991 Г. В ТОКИО..А ПРЕДИ ТОВА БИХА МАЙ МЕСЕЦ -- ОЛИМПИК МАРСИЛИЯ НА ''САН НИКОЛА'' В БАРИ (ВАРИОН) .ЮГОСЛАВИЯ СЕ КЛАСИРАХА ЧЕСТНО ОТ КВАЛИФИКАЦИИ-- НА ЕВРО 92 В ШВЕЦИЯ...НО МАФИЯТА ООН И УЕФА ГИ ОТРЯЗАХА БРУТАЛНО -- ДА СТАНАТ ЕВРОПЕЙСКИ ШАМ
193
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безспорно е, че Тито е един от кръволоците на 20век, на чиято сметка трябва да се запише и духовния геноцид над българите в МК и Западните покрайнини.
192
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
226 Хмм,има документални филми за рушенето на Берлинската стена 1989и бъдеща свободна Европа.. Много хора,присъствали на еуфорията,дори си вземат парчета от нея за сувенир. Целият свят се вълнуваше от това,най-много младите,само сърбите проспаха този исторически момент,сега искат да стават европейци?!! Явно и североантичките край Вардар,са споделяли сръбските виждания за Европа.
191
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
213 Имай малко срам и почит към избитите от Тито българи,на Голи оток и не само там. Репресиите са ставали именно,заради упоритостта на българите във Велика Сърбия,маскирана като Югославия,да бъдат асимилирани,да се отрекат от българското си самосъзнание.Същите репресии провеждат и българските комунисти в Пиринска Македония,макар и не така жестока.Обвиненията срещу тях,хунтата на Тито е скалъпвала и фалшифицирала,както си иска.Четеш от тях значи си прочит мозък.Създавайки"македонска нация".