В македонските медии имало 14 699 негативни публикации за България

Това показва липса на плурализъм, коментира Захариева пред "Ди Велт"
15 дек 2020 14:55, Нели Христова
275
В македонските медии имало 14 699 негативни публикации за България
Снимка: БГНЕС

България остава един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване на Европейския съюз, включително с Република Северна Македония. Това увери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за германския национален ежедневник "Ди Велт".

„Оставаме един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване на Европейския съюз, включително с Република Северна Македония. Но искаме наистина конструктивни и сериозни дискусии между нас. Трябва да направим равносметка къде сме. Омразата трябва да спре. Между 1 септември и 20 ноември сме преброили 14 699 негативни публикации за България в македонските медии и само четири неутрални. В България, от друга страна, имаше 450 положителни съобщения за Северна Македония в медиите през същия период“, подчерта първият дипломат на София, цитира думите й Фокус.

„Това показва липса на плурализъм. Те бяха и доста брутални към мен, когато се осмелих да изразя липсата си на разбиране, когато празнуваха четиридесетгодишнината от смъртта на един от най-мрачните диктатори – Тито, който е убил до 1,7 милиона души в бивша Югославия за по-малко от десет години. И все още го почитат. Кметът на Скопие е партиен приятел на Заев. След това вече не бях толкова популярна там. Но това е все едно кметът на Берлин да предложи да се чества смъртта на Хитлер“, направи сравнение Захариева.

„Нека се опитаме да успокоим емоциите... Нека се съсредоточим върху рамката за преговори и да работим по двустранен протокол за допълване на договора. Надявам се, че когато емоциите от двете страни се успокоят, ще имаме по-конструктивни дискусии“, подчерта Захариева.

По повод дали преговорите все пак ще бъдат стартирани в рамките на германското председателство на ЕС, което приключва в края на годината, Захариева отговори: „Ще цитирам френския президент: качеството е по-важно от скоростта на процеса. Ще отнеме толкова време, колкото е необходимо“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
8
 
4
 
! Отговори
Ледения Стив Остин преди 3 години
Югославия беше пред приемане в Е.И.О. (от 1957 до 31 дек. 1985 г. с това име) ..След това Е.О.== Югослявия беше в супер напреднали преговори да стане член на Е.О. към 1991 или 1992 година .От 3 март 1993 год. = ЕСА то станаха промените в Берлин на 9-ти ноември вечерта, когато Егон Кренц отвори границата със Западен Берлин...Това беше '''велкото падане на стената''---Егон Кренц = наследника на Ерих Хонекер, който водеше ГДР до предната юли 1988 г. .Никаква стена не падна на 9 ноевмри вечерта .
189
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
219 Цифрите не са ти точни ,освен това България все още носи на плещите си бремето от нечувания грабеж от български и съветски комунисти. На прав път сме,да оправим това и ако не е лесно, за разлика от античните, от измислената държавици край Вардар. Те нямат тежко,комунистическо наследство,като българите и не са на правия път,а все още в тъмнината на кървавата, титова и милошевичева Велика Сърбия,маскирана като Югославия,затова,заслужено-в чакалнята за ЕС,за дълго.
188
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
216 Много грешиш. Когато вижда,че Югославия се разпада ,поради диктата на Белград към останалите народи,сред които и католиците хървати,който диктат неодобри дори Москва,кръволокът Милошев запали най-кървавия конфликт в света,след ВСВ. Поради зверствата на сърбите над несърби,НАТО бомбардира Сърбия,като така я накара да оттегли войската си и спря сръбското клане.Освен това,западат спря парите за Белград и "завесата се спусна" над Велика Сърбия,маскирана,като Югославия.
187
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да честваш Тито в Скопие е като да честваш Хитлер в Берлин!?!?!?!?!?!!?!?ААААА ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХА
186
6
 
5
 
! Отговори
Шар планина преди 3 години
До Пирин.......А в българските медии има 200 000 000 антимакедонски изказвания !......200 000 000 ?! Ова е македонистичко преброюване
185
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен...Някой разбра ли какво искат българските "държавници" от Северна Македония?...Да, има все още що-годе мислещи люде.
184
5
 
3
 
! Отговори
Пирин преди 3 години
А в българските медии има 200 000 000 антимакедонски изказвания ! Точно па вие плювачите нямате прави да отваряте тази тема !
183
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Докато..Ако нашите не се съгласят ще има голям риск и последствия.. Така или иначе последствия ще има,но БГ няма друг полезен ход,освен да брани малкото останала българщина.В момента борбата е да се запази същинска България,българизиране на МК отдавна е невъзможно.Негативите за нас са неизбежни,но пък САЩ и ЕС ще трябва да си направят калкулацията,ако ни наложат силово решение,дали настройването на българите срещу тях няма да им навреди повече. Все пак и през БГ минава газ и разни работи.
182
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минимална заплатаБългария: 230 EURЧерна Гора: 300 EUR Македония: 270 EURСърбия: 260 EURСредна заплатаБългария: 484 EURЧерна Гора: 760 EURМакедония: 532 EURСърбия: 520 EURМинимална пенсияБългария: 102 EURЧерна Гора: 240 EURМакедония: 206 EURСърбия: 220 EUR
181
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой разбра ли какво искат българските "държавници" от Северна Македония?
180
7
 
3
 
! Отговори
Докато преди 3 години
В Македония трябва да мине газопровод на американска компания.Той минава през Гърция и Македония. Ако Македония не е в ЕС , други ще бъдат условията към ЕС. Така ,че това е. Ние се опитваме да се подмажем с купуване на самолети и друго от Америка,но това няма да помогне,защото бизнеса с газ е сериозен.Освен това новия президент на САЩ има интерес.Така че Македония ще влезне в ЕС,с нас или без нас.Ако нашите не се съгласят ще има голям риск и последствия за нас на економическо ниво.
179
4
 
3
 
! Отговори
Докато преди 3 години
Докато има хора като вас които пишете, ще бъдем зле. Ще бъдем последни в ЕС за всичко добро и първи във всичко лошо. Не разбрахте ли, че това е политическа игра с цел. Сеенето на омраза не помага, а вреди. Ще се разбере след години каква е причината, но да знаете от днес , че е финансова и е свързана с газовия бизнес и да има руска намеса,но тя е само бизнес намеса а не на руския народ. Ние ще плащаме за това,защото това което правим в момента е срещу американските интереси.
178
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След смърта на Тито, започват едни процеси за разделяне на Югославия, спомогнати от великите сили. ЕУ вижда това, и в опит да не допусне такава грешка, отиват представителите на ЕУ на среща в Югославия, и ги офериират тогаващните президенти на републиките да влязат в ЕУ в рамките на 24 часа. Предложен им е и механизам за мирно разделяне, вътре, в ЕУ. Също така да получат безвъземно финансиране от 50000000дм. След жестока дебата, не се е стигнало до концензус. Това беше оставил Тито.
177
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
когато запишеме в договора , че ще престанете с чукове да унищожавате българските надписи из вашата територия тогава ще влезете
176
4
 
4
 
! Отговори
къпани мозъци преди 3 години
203ъНа голи оток никой не е заминал без причина, а най-малко че е българин много промити мозъци , е маке в каквито архиви да влезеш ще видиш официални актове за отнемане на имущество от югославия и си пише защото е българин , това в архива в пирот ,го видяхме откъдето ни изгониха сега преди две три години , но каквото успяхме да видим е това масов терор след 1944 за българите останали на територията на югосл
175
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
205 Захариева изказва мнението на българите,правителството,парламента,опозицията,президента. Всяко правителство ще я защитава.Сърбия печели войни винаги с помощта на великите сили.От българите сърбите получават винаги голям пердах,1885 младата българска армия разбива превъзхождащата я по численост и въоръжение сръбска войска и я обръща в позорен бяг.
174
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
203 Във Велика Сърбия,маскирана като Югославия се живееше добре,докато в нея се вливаха пари от запада. Когато кранчето секна, панаирът свърши и квазидържавата се разпада с гръм и трясък. На сърбите васали винаги,все някой ги дарява,затова си губят държавата.В Средните векове,българи и гърци поставят короната на главата на полубългарина цар Душан/майка му и баба му са български аристократки/и той управлява голяма държава само 15 години.Под сръбско управление,отслабва държавата и нахлуват турци
173
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
204 Тито оглавяваше Велика Сърбия,марскирана като Югославия.Всички работилха за сърбите,в Белград се вливаха огромни средства от 43-те млд,които диктаторат получи безвъзмездно,от плана"Маршал".Построено е много за неговото управлениеа,стадиони,жилищни блокове, мостове,държавни сгради,които стоят и до днес. Стотици хиляди са измъчвани и убити в Голи оток,само защото са били българи,със скалъпени обвинения.Произходът на Тито все още не е уточнен.
172
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
същите тея "пълноправни съюзници "на Югославия 90те години им еб.аха майката и сега са последна дупка на кавала-------И ние в момента сме им съюзници на същите и като почнете да се дуете много, и вас ше ви отупат.
171
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Югославия в лагери са пращани бетонните глави от старата гвардия, които са искали Югославия да стане маша на СССР, каквато беше НР България.