В македонските медии имало 14 699 негативни публикации за България

Това показва липса на плурализъм, коментира Захариева пред "Ди Велт"
15 дек 2020 14:55, Нели Христова
275
В македонските медии имало 14 699 негативни публикации за България
Снимка: БГНЕС

България остава един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване на Европейския съюз, включително с Република Северна Македония. Това увери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за германския национален ежедневник "Ди Велт".

„Оставаме един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване на Европейския съюз, включително с Република Северна Македония. Но искаме наистина конструктивни и сериозни дискусии между нас. Трябва да направим равносметка къде сме. Омразата трябва да спре. Между 1 септември и 20 ноември сме преброили 14 699 негативни публикации за България в македонските медии и само четири неутрални. В България, от друга страна, имаше 450 положителни съобщения за Северна Македония в медиите през същия период“, подчерта първият дипломат на София, цитира думите й Фокус.

„Това показва липса на плурализъм. Те бяха и доста брутални към мен, когато се осмелих да изразя липсата си на разбиране, когато празнуваха четиридесетгодишнината от смъртта на един от най-мрачните диктатори – Тито, който е убил до 1,7 милиона души в бивша Югославия за по-малко от десет години. И все още го почитат. Кметът на Скопие е партиен приятел на Заев. След това вече не бях толкова популярна там. Но това е все едно кметът на Берлин да предложи да се чества смъртта на Хитлер“, направи сравнение Захариева.

„Нека се опитаме да успокоим емоциите... Нека се съсредоточим върху рамката за преговори и да работим по двустранен протокол за допълване на договора. Надявам се, че когато емоциите от двете страни се успокоят, ще имаме по-конструктивни дискусии“, подчерта Захариева.

По повод дали преговорите все пак ще бъдат стартирани в рамките на германското председателство на ЕС, което приключва в края на годината, Захариева отговори: „Ще цитирам френския президент: качеството е по-важно от скоростта на процеса. Ще отнеме толкова време, колкото е необходимо“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
10
 
8
 
! Отговори
лъжа преди 3 години
Тито бил диктатор като Хитлер и избил 1,7млн.? Извинете, но г-жата е в дълбока заблуда. да не би да говори за след Титова Югославия? Защото по време на Тито, който умело се ползваше и от Запада и от Изтока, хората си пътуваха по света, а ние бяхме затворени в концлагера БГ. Само можехме да си мечтаем за техния стандарт, имаха и несравнима с нашите медии свобода, макар и все пак ограничена. Ние до Ивайловград да отидем ни трябваше разрешение от МВР. Много недоучила е г-жата, но поне да е питала,
169
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък де срамувам от неписмени хора, като теб, които правят конекция м-ду Тито и Сърбия. Тито, като първо е Хърват, и се е борил срещу ексремния национализам ( Усташи, Четници и сл). На голи оток никой не е заминал без причина, а най-малко че е българин. Да, имало е усилено присъствие на службите, но е имало и защо.
168
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Титовата държава не се е разпаднала, разпадна се посттитова Югославия, доста време след смъртта му. 80-те години Югославия беше мечта за всеки източноевропеец. Захариева е просто една глу пава партийна латерна.
167
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срамуваме се,че наши сънародци,които живеят край Вардар,все още славят титовеа Югославия и хвърлят камъни,сквернят паметта на стотиците хиляди невинни българи,избити от сърбите по времето на кървавата Сърбизация на българска,Вардарска Македония.На избитите от Тито в Голи оток,само защото са били българи.Ако западат не бе допуснал кървавата Сърбизация на Вардарска Македония,нямаше да има Сребреница,Сараево,Дубровник...
166
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
195 Велика Сърбия, марскирана като Югославия, лиши гражданите си от националност, превърна ги във злодеи и фашистите на 20 век.Млади войници изнасилваха масово жени,които можеха да им бъдат майки,сестри...мъжете на Сребреница бяха отделени и избити от сърбите,жертвите наброяваха 8000. Над 100 000 избити,ограбени,чиито общи гробове сърбите все още крият.Сърбите стъписаха света със своята жестокост.Милошевич умря,като окаян затворник,обвинен в престъпления срещу човечеството.
165
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
195 За българите,както и за целия свободен свят, с падането на Берлинската стена,1989, комунизмът се провали и настъпи промяната.Хората от цивилизована Европа бяха на улицата и празнуваха с неописуема еуфория,само сърбите мълча а по домовете си и се готвеха за война.Титовата"най-голяма славянска държава"се разпада с гръм и трясък.Всички сръбски генерали бяха осъдени в Хага,за престъпления срещу човечеството.
164
5
 
1
 
! Отговори
Тангра преди 3 години
Е нали западните балкани бяха приоритета на гербаджии.Айде да ве видим сега?Големите външни политици.Тиквена армияВерен ход няма.Няма бъдеше вече няма и история.Освен дyдука и гайдата друго не остана
163
3
 
5
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Я някой от нашите съседи, дето пишат тука, да каже каква кола е карал големият комунист и човек от народа Тито, че й забравих марката !
162
4
 
7
 
! Отговори
Я виж ти преди 3 години
Много червени югославски латерни се появили тука бе, чак държавен оркестър могат да съставят !
161
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тито, който е убил до 1,7 милиона души------ А защо не "ДО" 17 милиона или "ДО" 17 милиарда?
160
14
 
10
 
! Отговори
Јосип Броз Тито преди 3 години
Споредбата на Тито и Хитлер е лакрдиа и таква хумореска од бугарска страна што не ни треба да се коментира. ас би и сугерирал на Захариева да ги праша своите родители што мислат за Тито. Се надевам дека и се живи и е и кажат се. Ако Тито беше диктатор тогаш Тодор Живков беше сатана. Додека ние со Тито живеевме европски тие, со Живков живееа аволски. Да го прогласуваш Тито како диктатор е надвор од умот и бесмислица
159
7
 
2
 
! Отговори
Виктор преди 3 години
При залавяне на Тито, е заловен и целия полк и изпратен заедно с него. Сега, въпроса е, целия полк ли е дезертирал, а тези които са загинали, всъщност са загинали от тичане ли? Године 1915. пребачен е на руски фронт прво у Галициу, а затим на Карпате где е у априлу исте године раен и и са читавим батаоном заробен.[1]. Тринаест месеци се опоравао у Свиажску. У пролее 1916. одведен е у заробенички логор у град Агатит на реци Сури.
158
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захариева жестоко е обидила Хитлер,хахахаха,то верно единият социалист=нацист а другият западно ориентиран социалист=нацистно все пак Адолфчо е малко потака!!Сега сериозно,това което са еврейте за нацистите,това са българите за сърбокомунистите и югомакедонисттите.Между другото на Заевич съветници СА МУ СЪРБИ,ето кой го съветва!Затова се върти като пумпал,тука мазен,мазен,в Скопие бесен та обесен!Б....аси мижитурките са тия скопски сърбомански....ули!!
157
2
 
0
 
! Отговори
Виктор преди 3 години
Сега, преди малко сложих един текст, но явно ще трябва да го преведа: След като е тешко ранен, заловен е от войската на ЦР и изпратен в работнически лагер в Урал.От там, след време, да, спасяват го едни хора, със същата идеология и виждания като неговите.
156
3
 
9
 
! Отговори
Великите сили преди 3 години
Така наречените "Велики сили"разпокъсаха вековни държави и създадоха други още по-измислени! Като Македония , Румъния и Югославия! А сега ще разширяват ЕС? Източна Европа беше преграда за Западна Европа от османското нашествие.....дълги години! За това,господата от запад трябва да са благодарни на изтока! Особено на балканските държави които понесоха тежкия удар на османлийте и възпряха понататъшното им настъпление към проспериращия запад!
155
3
 
0
 
! Отговори
Виктор преди 3 години
Ако за това казваш дезерюрство, да :) Nakon što je teško ranjen i zarobljen od vojske Ruskoga Carstva za vrijeme Prvoga svjetskog rata, Broz je poslan u radnički logor na Uralu. Също така, той е роден в Австро-Унгария, и неговото участие е напълно разбираемо.
154
8
 
3
 
! Отговори
Тангра преди 3 години
А великия политик тиквун вкара ли ни в тая ситуация?
153
4
 
2
 
! Отговори
Виктор преди 3 години
:)))) как така Тито е дезертирал? Аз поне съм му почитател, такъв факт не съм намерил в книгите, а съм прочел доста такива на таа тематика.
152
13
 
5
 
! Отговори
Виктор преди 3 години
Да споряваш един от най-големите политици, създател на съюза на независимите(с доста по-голям брой държави от ЕУ) с Хитлер е тотална тъпотия. Също така, за какво да не се празнува? Тито е създал държавите, включително и Македония. Нито е оспорвал определенията на хората, нито тяхната националност.
151
2
 
4
 
! Отговори
нещо бъркаш преди 3 години
До Анонимен 171Стамболов го убиват още през 1895 година!