В македонските медии имало 14 699 негативни публикации за България

Това показва липса на плурализъм, коментира Захариева пред "Ди Велт"
15 дек 2020 14:55, Нели Христова
275
В македонските медии имало 14 699 негативни публикации за България
Снимка: БГНЕС

България остава един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване на Европейския съюз, включително с Република Северна Македония. Това увери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за германския национален ежедневник "Ди Велт".

„Оставаме един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване на Европейския съюз, включително с Република Северна Македония. Но искаме наистина конструктивни и сериозни дискусии между нас. Трябва да направим равносметка къде сме. Омразата трябва да спре. Между 1 септември и 20 ноември сме преброили 14 699 негативни публикации за България в македонските медии и само четири неутрални. В България, от друга страна, имаше 450 положителни съобщения за Северна Македония в медиите през същия период“, подчерта първият дипломат на София, цитира думите й Фокус.

„Това показва липса на плурализъм. Те бяха и доста брутални към мен, когато се осмелих да изразя липсата си на разбиране, когато празнуваха четиридесетгодишнината от смъртта на един от най-мрачните диктатори – Тито, който е убил до 1,7 милиона души в бивша Югославия за по-малко от десет години. И все още го почитат. Кметът на Скопие е партиен приятел на Заев. След това вече не бях толкова популярна там. Но това е все едно кметът на Берлин да предложи да се чества смъртта на Хитлер“, направи сравнение Захариева.

„Нека се опитаме да успокоим емоциите... Нека се съсредоточим върху рамката за преговори и да работим по двустранен протокол за допълване на договора. Надявам се, че когато емоциите от двете страни се успокоят, ще имаме по-конструктивни дискусии“, подчерта Захариева.

По повод дали преговорите все пак ще бъдат стартирани в рамките на германското председателство на ЕС, което приключва в края на годината, Захариева отговори: „Ще цитирам френския президент: качеството е по-важно от скоростта на процеса. Ще отнеме толкова време, колкото е необходимо“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
2
 
0
 
! Отговори
Родени -1944 год. преди 3 години
И да фиксираме веднъж завинаги-България не е била окупатор на Македония(1941-44г.)!Няма как да окупираш несъществуваща още държава,с несъществуващ народ и език още.Това е все едно българите да наричаме окупатори Римската империя и Византия за периода преди 681г.,само защото са владеели териториите и населението говорещо разни славянски диалекти,от които ние после създаваме България, български народ и български език.Същото правят и "македонците", но чак през 1944, с помощта на Коминтерна и ЮКП!
229
3
 
3
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Българската позиция неможем да е разберем в България,а искаме да е разбере цяла Европа. Такива усукани завътряни лъжи сме си измислили,че сами се оплитаме в тях като в рибарски мрежи.Когато истините са безспорни,никой не ги и коментира.Стига сме давали примери където всичко е ясно,за разлика от спорната история на Балканите.Доста платени агитатори и псевдо научни титли са се раздавали през годините в БГ. Рано или късно истината излиза наяве и кой,кой е.
228
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой няма право да коментира тук за Македония.Чували сте само ,чули, недочули ,чели нещо и това е бай Ганйо е компетентен по всичко.Какво знаете вие за Тито ,тази Захариева сравнява Тито с Хитлер .Супер некомпетентна личност .Кой сме ние да кажеме кой как да се определя ,да се нарича .Гледаме само техните коментари ,я да избройат колко негативни коментари има от наще ,колко омразия има от наще и защо ,какво спечелихме с ветото?Последни сме в ЕУ точно заради това мнение ,жалко !!!
227
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
253 Милошевич запали войната в бивша Югославия,нареди масови убийства изнасилвания,депортация, бомбардира Сараево,Дубровтик...все за територии..Умря в Хага,като окаян подлец.
226
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
250 Много велики умове са произлезли от село, при това 14 годишна...неуместно! Какво да кажем за 40,50 годишни селяни /селянин е вид манталитет,а не човек роден на село/,на премиерски и президентски постове,които говорят на селски диалект,който се говори в България по селата,пълни лъжи и глупости.Първо митове и легенди за антички произход,после се отричат от това,от името си...сега яхнаха българската история. Тези ще си останат селяци, никакво развитие не се забелязва.
225
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
257 Като западът спря парите Велика Сърбия ,маскирана като Югославия,се разпадна.Тъкмо де, живели добре,сега сърбите и сърбоманите край Вардар сте в трета глуха,да не казвам един сръбски нецензурен израз"у к...ц".
224
2
 
4
 
! Отговори
До Виктор преди 3 години
Ако наистина е било много добре, Югославия нямаше да се разпадне ! Никой не бяга от добрия живот ! А като казвам мизерстване, имам предвид не да се умира от глад, а в сравнение с него. Но престъпленията му пък са отделен въпрос - ти казваш, че ония разстреляните си го били заслужили, но и аз мога да дойда с една пушка при теб, и да кажа, че си го заслужил, понеже не искаш да се наричаш както аз искам, или по някаква друга причина ! Кръвта на невинно избитите зове срещу вашия Тито !
223
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е мизерствал в Югославия? Това може да го напише човек който хал хабер си няма. Ако за теб да мизерстваш означават 14 заплати, две безплатни почивки, безплатно ама безплатно здравство, безплатно образование, детски добавки за всяко дете, акции в компанията в която работиш и си можел да заделиш да си купиш апартамент, без да ти липсва нищо, да, голяма мизерия беше.
222
2
 
0
 
! Отговори
Виктор преди 3 години
Така е, прав си. Много от такива хора след смърта му показват правото си лице и започват да грабат на-велико. В Македония не е различно. Но тук става на въпрос за Тито и за неговото време.
221
5
 
3
 
! Отговори
До Виктор преди 3 години
Това за дънките и концертите беше само през първите двайсетина години, не пиши за неща, които не знаеш ! И изобщо няма никаква връзка с темата ! Дори да не ви е забранявал Тито такива неща, това не го прави почтен и народен човек - просто използвал момента и обстоятелствата, за да се сдобие с пари и власт ! Почтени бяха Левски, Ботев, Гоце и други, които отдадоха безкористно живота си за народа !
220
2
 
3
 
! Отговори
До Виктор преди 3 години
В кое точно си противореча, не разбрах ? Те пък вашите сякаш не продължават да харчат ония пари, много знаеш ти ! Нали и у нас даже бутнаха мавзолея на Георги Димитров (с чиято помощ започва македонизацията на българите на югозапад от границите ни) , но съвременната икономика я създадоха точно наследниците на ония ! И при вас е същото, аман от наивници !
219
4
 
2
 
! Отговори
Виктор преди 3 години
Също така, не слагай двата система на кантар.В Югославия имаше рок концерти, носеха се дънки, имаше всякакъв вид стоки. Във земите с руско влияние, чети България, ако облечеш дънки, щяха да те арестуват за пропагандиране на капитализам. То и нямаше от къде да купиш де. За съжаление, всичко каквото беше изградил, Милошевич и подобните като него, срутиха, и само опетниха името му.
218
4
 
2
 
! Отговори
Виктор преди 3 години
До Абе:Сам си противоречиш. Вашите комунисти са се возели с волги, но внуците им още харчат откраднатите им пари. За разлика, семейството на Тито е оставено да живее само с пенсия, и всички, живееха и живеят скромен живот( чети средна класа).Споменатите коли от мен са трофеи, докато другите са подаръци. Също така, никой не ти е забранявал в Югославия да караш кола различна от застава. Имало е доста немски коли, баща ми караше такава промерно.
217
3
 
2
 
! Отговори
До 249 преди 3 години
А що е то "югославски" националист ? Доколкото знам, националистите поставят своята нация над другите, а Югославия беше сбор от няколко нации ! Нещо не се връзва ! При това, нищо не го оправдава да тъне в охолство и ненужен разкош, докато народът му мизерства !
216
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захариева е представител на едно поколение, чийто мироглед се формира в 90-те години и тя няма реален опит нито със соца, нито с чистия капитализъм, а повтаря глупости, прочетени тук и там или чути от менторите и. През 1989 г е била едно просто, 14-годишно селянче.
215
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тито преди всичко е югославски националист и основоположник на идеята за "третият път" - нито комунист, нито капиталист. А просто мек вариант на националсоциалист. Основният пункт на пропагандата им е, че при тях няма колхози, ТКЗС-та, а има частни стопани и хората не са собственост на държавата. За разлика от БГ и СССР. По онова време в България хората нямаха право на частен камион или трактор, защото се явяват средство за производство.
214
2
 
3
 
! Отговори
Допълнение до Виктор преди 3 години
Нашите поне се возеха във Волги - в това отношение не прекаляваха много, но иначе пък пръскаха сума ти пари за мраморни партийни домове, които никой не знаеше за какво точно служат !
213
2
 
2
 
! Отговори
До Виктор 239 преди 3 години
Щом толкова "не схващаш" каква е връзката, ще те попитам - на такива ли хора ръкопляскаш ти, такива ли са твоите виждания за истинския комунист и държавник ? Питам, понеже тук някои коментиращи много го хвалите !
212
5
 
3
 
! Отговори
Абе.. преди 3 години
Тъй като за Тито да се каже "колата му" е твъъърде постно, ще няазова само някои автомобили от многобройната му лична коилекция - Rolls Royce-Silver Wraith, Lincoln Continental , брониран Mercedes 540K - тази е военен трофей на сръбските партизани, който обаче по нчкакъв начин останал само за негово лично, а не държавно ползване ! А най-наглото беше, че уж всичко правели "в името на народа" !! Но.. лошото е, че винаги е имало, и продължава да има прости хора, които се връзват на такива лъжи !
211
4
 
2
 
! Отговори
До 240 преди 3 години
Значи построил си е и той комунизма, но за себе си, като Кимчо и други червени диктатори ! А народът, който според тях уж "управляваше", си караше разни евтини трошки, ако можеше изобщо и тях да си позволи ! Да не питам пък и в какви палати живееха тия "народни водачи", докато хорицата мизерстваха в панелки ! Е, аз си мислех, че България беше последният бастион на комунизма, но май съм се лъгал в това отношение по отношение на съседите !