Пендаровски: Въпреки България, РСМ ще продължи пътя си към ЕС

Президентът на страната се обърна към парламента
16 дек 2020 20:35, Нели Христова
271
Пендаровски: Въпреки България, РСМ ще продължи пътя си към ЕС
Снимка: БГНЕС

Правото да се идентифицираме като македонци, които говорят македонски език, е било и ще бъде извън всякакъв дебат, заяви днес президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в годишното си обръщение към парламента, съобщава агенция МИА.

Пендаровски припомни, че в интервю миналата година е заявил, че ако цената за присъединяване към ЕС е отказ от идентичността и езика, тогава няма жив македонец, който да приеме подобно условие. "И тогава, и сега, аз съм убеден, че членството в която и да е международна организация няма стойност, ако от теб се иска да се лишиш от идентичността си", каза Пендаровски.

Според него няма нужда от свикване на референдум по този въпрос, защото резултатът от подобно допитване е известен предварително.

"Ние не преговаряхме 25 години с Република Гърция само за допълнение към името, но, преди всичко, за международно потвърждение от целия свят, чрез ООН, за това кои сме ние и какви сме ние. Накрая ние направихме компромис, само защото в гръцкия парламент и в ООН бе ратифицирано и потвърдено, че ние сме македонци, които говорят македонски език", каза Пендаровски в годишното си обръщение към парламента.

Той припомни миналогодишното си обръщение, цитирайки: "Ние сме абсолютно готови да се изправим пред аргументите за някои исторически спорове, свързани с различни интерпретации за едно и също събитие или личност, но, правото да се идентифицираме като македонци, които говорят македонски, е било и ще бъде извън всякакъв дебат, защото това са отдавна закъснели исторически процеси".

Президентът на Република Северна Македония коментира предложенията в страната през последната година за свикване на лидерска среща или специална сесия на парламента, на която да бъдат определени червените линии в преговорите с България. Пендаровски каза, че са били организирани няколко лидерски срещи, но уточни, че според него подобен неинституционален формат на срещи трябва да бъде изоставен, защото в същината си той замества институциите, когато те нямат пълна легитимност, "какъвто не е случаят тук". Колкото до свикването на специална сесия на парламента, Пендаровски каза, че не вижда подобна необходимост, защото "няма парламентарен политически субект, който да оспорва идентичността на македонския народ и език".

"За мен е безсмислено през 2020 г. да съберем всички значими политически партии и политици и тържествено да подпишем, че ние сме македонци, които говорят македонски език", отбеляза Пендаровски.

Според него никой от днешното поколение политици няма право да преговаря по тези въпроси, днес или в бъдеще, "защото нашите червени линии са били определени от онези, които са основали тази държава през 1944 г. с документите за основаване на държавата на първото заседание на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ): Манифестът към македонския народ и Документ номер 8 за въвеждане на македонския език като официален език в македонската държава".

Коментирайки позициите на основните политически партии по темата, Пендаровски подчерта, че те са напълно еднакви по отношение на идентичността, и се различават само в методологията за постигане на целта.

"(...) Не познавам някого, който е готов да търгува с най-свещените неща за всеки македонец. Затова предлагам да извадим този въпрос от политическия дневен ред и да не хабим енергия за него", призова президентът на Република Северна Македония.

В обръщението си той каза още, че политическите представители от албанския блок са имали изключително коректно поведение през годините и са проявявали разбиране към усилията за запазване и насърчаване на македонската идентичност. "Това поведение ни помогна да бъдем по-силни на всички срещи с чуждестранни емисари, защото ние знаехме, че имаме хармонизирана държавна позиция. Фактически няма как да бъде другояче, защото Северна Македония е общ дом за всички нас", каза Пендаровски.

Въпреки ветото на България, Стево Пендаровски отбеляза, че никой не трябва да се съмнява в това, че Северна Македония ще продължи по пътя към ЕС, "защото ние сме убедени, че само чрез процеса на европеизация можем да станем истинска и просперираща демокрация за относително кратък период от време".

"Европейският съюз е далеч от перфектен, националните интереси често го блокират, привлекателността на неговия модел и предприсъединителните фондове не са на равнището, на което бяха преди 15 или 20 години, но все още той е важен инструмент за демократизация и неговите ценности вдъхновяват милиони хора по света", отбеляза Пендаровски. Той допълни, че Република Северна Македония няма да приеме "резервен вариант" и ще участва във всички регионални и континентални инициативи, само ако те са допълващи, а не представляват заместител на членството в ЕС.

По време на обръщението на Пендаровски депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата. Депутатът Александър Николовски обясни, че Пендаровски е имал "историческия шанс да бъде първия президент на Македония, който не е спорен", но вместо това е решил да бъде изпълнител на волята на "една политическа структура, водена от Зоран Заев".

"Като стана първият, който каза, че нашият национален герой Гоце Делчев е бил българин, той подкопа македонските национални позиции и отвори Кутията на Пандора, след което историците не можеха да дискутират историята на основата на историческите факти", каза Николовски и обвини Пендаровски, че е въвел политиката в преговорите за историята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
1
 
2
 
! Отговори
Петю преди 3 години
За каквито и да се пишат македонците това е без значение-Албанците ще им кажат след време какви са и на какъв език ще говорят в Бъдеще.
205
19
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
България и българите се вземаме много на сериозно. Разбира се,че щом Македониа и македонците искат да влязат в EU никой не може да ги спре. Нашите глупави спънки само ще направят така,че да ни лъсне *** що за народ сме и историческата истина да излезе наяве. Нашата историческа истина е само за заблуда на самите нас,но не и за Европа.
204
1
 
12
 
! Отговори
езиковед преди 3 години
когато австрийците започнат да говорят австрийс и да пишат на своя си австрийска азбука тогава ще бъдеш разбран а това че стаолин ти е кръстник на държавицата не е много за надуване
203
1
 
15
 
! Отговори
Нено преди 3 години
Този господин говори така,все едно ,че налага правилата той за влизане в ЕС!
202
1
 
8
 
! Отговори
... преди 3 години
Изказването показва пълното неразбиране какво е то ЕС и как се влиза!
201
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямаме нужда Северна Македония да ни признава миналото то е признато в архивите от Византия от папата с унцията която провъзгласява Кслоян за цар от архивите намиращи се в световните библиотеки Да извадят архивите и веднъж завинаги да се приключи сагата със СМ да си творвт историята от признаването на РСМ ако намерят други документи за историята си в тяхна полза да ги извадят пред света
200
2
 
7
 
! Отговори
Глупендеровски преди 3 години
допуска - или съзнателно експлоатира - една елементарна логическа грешка, а именно, подмяна на предмета на спора, или, казано на македонски, to beg the question. След което започва да обвинява България, че не позволявала на македонците да се идентифицират пред света като македонци и да говорят македонски език.Докато истинският въпрос е какво сте били преди 1944 г, когато се образува македонската държава и се кодифицира македонският език така, че да се изтръгне от семейството на ЗБ диалекти?
199
2
 
10
 
! Отговори
Саше Великиот преди 3 години
Като го гледам колко е нежен и женствен тоя Пенделовски чак ми иде да му сваля очилата и да му ги сложа под крехкото задниче.
198
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
202 Така изглежда, но само на пръв поглед, ако си затворим очите за кражбата на българска идентичност/история и език, ако признаем несъществеващото македонско малцинство у нас, утре Путин и сръбските сепаратисти, ще предявят неоснователни териториални и всякакви други претенции към нас.
197
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
203 Никой не иска разтурянето на държавицата им, само албанците могат да го направят,ако искат. България призна реалността,северомакедонците да признаят миналото.
196
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
204 Те от добро не разбират, сърбите 100 години им промиват мозъците.
195
2
 
13
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Имате право, вървете към ЕС!Но, рано или късно....в мъглата ще се ударите в бетонна стена, и тогава....ама не знаехме, ама не можехме, ааааааааааа спрете се , вижте историята с други очи, крачка назад не е фатално, погледнете на нас с други очи, ние сме с вас, не против вас, ние без вас можем, вие без нас сте за ....смях в ЕС!Общата ни история е повод за гордост, а не....за срам!
194
12
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Явно българското правителство не иска приятелство с бракята от Македония, а работи за разтуряне на държавата им. Прав е човекът - това си е казус бели пар екселанс.
193
7
 
3
 
! Отговори
За тези които не преди 3 години
За тези които не знаят ние в момента водим политика в полза на Путин, а в Македония са принудени да водят тази политика, заради опозицията, която е по-Путин ориентирана. За съжаление при нас демократичните управляващи вършат работа за Путин. В Македония И Гърция управляващите са пор-Американски настроени. Според мен скоро САЩ ще се намеси в спора или директно или индиректно. Предпочитам директно, защото другото е ико омически срив на нашата държава.
192
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не стане както с Н. Карабах и Армения?
191
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия макаци са много изтрещели бившият югодипломат Ристо Наковски се изцепи ,че Македония е във война!Бу.гария е обявила война и цела Македония мора да се дигне и се брани от бу.гарите!Някой трябва да му каже,че войната с Македония,ще трае 1ден и няма да има време макаците ,да се дигнат и реагират.
190
1
 
7
 
! Отговори
Пян Гъ до Евростат преди 3 години
Евростат, я питай Америкънстат колко милиона там живеят под мостове, в запустели халета и в каравани. Питай колко милиона нямат здравни осигуровки и т.н. И очаквай от 30-40 млн. нагоре. Какво все БГ ви е в устата? На вас цяло село да ви се из-се-ре в устата, пак ще има за още...
189
5
 
1
 
! Отговори
Евростат преди 3 години
До 184 ЕВРОСТАРПо добре богата между най богати!!!
188
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕвростатМалкия, напиши си домашните и после си заслужи парите!
187
9
 
1
 
! Отговори
Евростат преди 3 години
Евростат: България в ЕС ???