ВМРО-ДПМНЕ искат да върнат надписа "български фашистки окупатор" в учебниците

Партията призова за оттегляне на новата концепция за образованието
20 дек 2020 18:27, Нели Христова
324
ВМРО-ДПМНЕ искат да върнат надписа "български фашистки окупатор" в учебниците
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви, че когато дойде на власт, първото нещо, което ще направи, ще бъде да смени историческите надписи, които премиерът Зоран Заев иска да смени, за да няма надписи "български фашистки окупатор", пише "Слободен печат".

Аз съм подготвен, веднага когато те свалим с народа, да поправим всички твои исторически и противозаконни грешки. Връщането на надписите, които отразяват истинската историческа истина, които Заев ще смени, ще бъде сред първите грешки, които ще поправим, заяви в съобщение Мицкоски.

От опозиционната партия са недоволни от умерения тон на премиера Зоран Заев по отношение на историческите спорове с България. Според ВМРО-ДПМНЕ министър-председателят, "за да угоди на българите", е готов и да премахне обучението по история в основните училища. Те определят това като срам за държавата.

Оглавяваната от Християн Мицкоски партия призова за оттегляне на новата концепция за образованието и за незабавно представяне на съдържанията, които са отхвърлени, и на тези, които остават в учебната програма. От ВМРО-ДПМНЕ искат също широки обществени дебати, в които да бъдат включени всички значими фактори - институции, институти и учени, за да не се случи така, че "македонската история да бъде отнета от македонското бъдеще".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
1
 
10
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
гледам ги ,,симпатягите,, от снимката,наистина са ,,древни,.Нямало е ножчета за бръснене....
255
6
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Do rodeni 1944И да фиксираме веднъж завинаги-България не е била окупатор на Македония(1941-44г.)!Няма как да окупираш несъществуваща още държава,с несъществуващ народ и език още.Това е все едно българите да наричаме окупатори Римската империя и Византия за периода преди 681г.tocno taka e gospodineZnaci i Blgaria koga e bila cast ot Osmanskata imperia ne e bila okupirana i vsickite zivesti na tazi teritoria poksno znaena kato Blgaria sa bili Osmanlii(Turci)
254
2
 
2
 
! Отговори
Мало преди 3 години
Умници !
253
4
 
9
 
! Отговори
До 263 преди 3 години
Македонците в голямата си част са българи !
252
4
 
5
 
! Отговори
Освободители сме! преди 3 години
Вярно - Сърбия сме окупирали , но това защото избиваше "южните сърби" с българско самосъзнание във Вардарската бановина. Македония и "македонци" обаче не сме окупирали - само сме ги освобождавали от сръбския терор! А дали е така, може да се съди по начина по който са посрещани българските и сръбските от населението в Северна Македония - българските войски винаги с цветя и празненства, сръбските с криене по къщите. Достатъчно документи,снимки и филмов материал има за това!
251
4
 
5
 
! Отговори
Родени - 1944 год. преди 3 години
И да фиксираме веднъж завинаги-България не е била окупатор на Македония(1941-44г.)!Няма как да окупираш несъществуваща още държава,с несъществуващ народ и език още.Това е все едно българите да наричаме окупатори Римската империя и Византия за периода преди 681г.,само защото са владеели териториите и населението говорещо разни славянски диалекти,от които ние после създаваме България, български народ и български език.Същото правят и "македонците", но чак през 1944, с помощта на Коминтерна и ЮКП!
250
12
 
7
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Посочете един народ на Балканите който обича българите. Всичката тази омраза сме си я заслужили и са съжаление продължаваме с грешните си действия спрямо съседни държави.Не дай Боже нещо да зависи от българите...
249
4
 
9
 
! Отговори
ББ преди 3 години
С шефа ти ще останете в историята като мацеубийци...то децата си продавате ...та майките ли...честта и достойнството си продавате...та братята ни македонци ли...от българите лошо няма да видите...но и компромиси няма да има...троянски коне и еничари се нагледахме...Вето...Справедливост и Почтенност!!!България не е кръводарител на еничари!!!С нас които иска,против нас който може!!!Справка История на България!!!1400 г. предателства,убийства,грабежи,разделения от еничари политици...Баста!!!
248
4
 
10
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Мицкоски...*** на Путин..."български фашистки окупатор"...единствени спасихме българските еврей...а си прочети крадената история ***...а как поругаването на загиналите бедни българи в Охридското дето финансирате с Путин поругаването на паметника им...предаваш македонците...Народа си предаваш ***...*** си...и на султана ръка целуваше...немаш време...и много пари да сте ограбили с шефа ти..макетата ще ви обесяат...Унгария не е империя..и Белград е село..от България лошо няма да видите
247
1
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
"Мицкоски"..... и веднага си представяш една србо"обезяна МК"!
246
1
 
8
 
! Отговори
Стефан Христов преди 3 години
Ща йе маке и српско, све йе.../они си го разумет ща речим/!
245
2
 
17
 
! Отговори
Голям Юз преди 3 години
А по отношение на присъединването на Мекедония в ЕС достатъчно е:1. Да се спре езика на омразата (с наказателно предследване по чл. 319 от Кривичниот законник), за което да вклщчва инфо в регулярни доклади по процеса на присъединяване.2. Средстата от ЕС за Македония да се използват приоритетно (70-80 %) за изграждане на връзки с България (транспортни, културни, образователни, научни и т.н.).3. Официално отричане на югокомунизма период с отваряне на досиетата на УДБА и КОС.
244
1
 
13
 
! Отговори
Голям Юз преди 3 години
Това с историческата комисия, признаването на историята и т.н. в политически дискурс е като ланския сняг - малко вероятно и много краткотрайно. Ако искаме уважение и трайни резултати трябва да станем средно развита икономически и социално държава в ЕС, с разпознаваем, по-културен облик (ако ме разбирате) и позитивно развитие и настроение.
243
1
 
3
 
! Отговори
Xxx преди 3 години
Abe pogolemi nacisti od vas nema,*** moze voda da vi nosi
242
1
 
12
 
! Отговори
Голям Юз преди 3 години
Мицковски, като всеки политик (особено в опозиция), казва това, което смята, че се харесва на избирателите. Същият този политик, когато беше на международен форум на ЕНП твърди, че пoдкрепя всичко, което е позитивно за Македония и за България (даже изрича БЪлгария с Ъ - ер голям, а не БУгариja по сръбски - има го в youtube).
241
4
 
24
 
! Отговори
ДО ВЛАСТИТЕ преди 3 години
Икаме информация за съдбата на 1 200 000 българи, които са живели в началото на миналия век в Македония !!! От чума ли измряха тия наши сънародници, в Америка ли заминаха с каручките, или са избити от сръбските власти (това би било геноцид) ?! ИСКАМЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА !
240
4
 
24
 
! Отговори
Някой знае ли преди 3 години
Колко наши сънародници са избили без съд и присъда в Македония предците на тия на снимката ?!!
239
5
 
23
 
! Отговори
На снимката преди 3 години
Група червени србски неонацисти ! Време е в нашите учебници да се появи информация за безчинствата на комунистите в съседните ни братски страни !
238
5
 
11
 
! Отговори
Скопски преди 3 години
"КЦ ИВАН МИХАЙЛОВ-БИТОЛА ДО ХРИСТИАН МИЦКОСКИ: ПРЕТЕНДИРАТЕ ДЕКА ВМРО-ДПМНЕ Е НАСЛЕДНИК НА ИСТОРИСКАТА ВМРО, А НЕ САКАТЕ НИ ИМЕТО ДА МУ ГО СПОМНЕТЕ НА ПОСЛЕДНИОТ ЛИДЕР НА ВМРО ИВАН МИХАЛОВ."...Културниа центар Иван Михаилов од Битола се обрати до Мицкоски, президента на ДПМНЕ т.н. "ВМРО", което днес като и много друго в вардарско е с фалшифицирана историа.
237
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все ви повтарям да затворим границите и да забравим, че съществуват. Вие не, та не.