Въпреки пандемията: Километрични опашки се образуваха по границите на балканските държави

По-голямата част от пътуващите са решили да се приберат за празниците
Обновена: 20 дек 2020 18:23 | 20 дек 2020 17:08, Нели Христова
37
Въпреки пандемията: Километрични опашки се образуваха по границите на балканските държави
Снимка: БГНЕС

Граждани на балканските държави, решили да се върнат по родните си места от Западна Европа, образуваха огромни задръствания по граничните пунктове.

По информация на „Евронюз“ в събота на границата между Словения и Хърватия са се образували огромни опашки. Шофьорите трябваше да чакат по десет часа на най-големия граничен пункт в Брегана. Подобни сцени имаше и в петък, посочва изданието.

Чакане по десет часа е нещо, което никога не е преживявал досега, сподели мъж, пътуващ от Цюрих за Косово.

“От 30 години пътувам по този маршрут и подобно нещо не съм виждал досега. С мен пътуват децата ми. Цели семейства са блокирани. Наистина не знам какво правят на хърватската граница“, оплака се той.

Хърватия затегна правилата по време на празниците, съгласно които в дните между Коледа и Нова година гражданите нямат право да напускат съответния окръг.

Сръбската РТС също съобщава за километрични опашки по границите.

Правителството в Белград въведе нови правила, съгласно които влизането в страната става само с отрицателен PCR тест или задължителна 10-дневна карантина.

Откакто бяха обявени мерките, по граничните пунктове на страната са се образували колони от чакащи превозни средства.

На граничния пункг Хоргош се чака около 6 часа, за да може да се напусне територията на Унгария и около час, за да се влезе в Сърбия, твърди изданието. Пътниците са недоволни от дългото чакане, причинено от огромния приток на превозни средства от Западна Европа.

От граничната служба твърдят, че пунктът работи с максимален капацитет, а граничната полиция и митниците си вършат работата бързо. От снощи в 19 ч. до тази сутрин от Унгария в Сърбия са влезли 12 500 човека в 3 500 пътни превозни. От четвъртък 50 000 пътници са преминали границата при Хоргош.

Подобна скупчване има и на граничния пункт Томпа-Келебия, където гражданите са принудени да чакат около три часа.

Заради епидемиологичните мерки в Унгария от 10 гранични пункта със Сърбия бяха отворени само тези при Хоргош и Келебия, а поради увеличения приток на превозни средства Унгария отвори вчера граничния пункт край Бачки Виногради, който работи денонощно.

За 24 часа през граничен пункт Батровци на границата с Хърватия в Сърбия са влезли 33 000 пътници, почти 2500 превозни средства, от които над 100 автобуса. Повечето от тях пътуват транзит и продължават до Северна Македония и Албания, както и към Косово.

Пред кореспондента на РТС те споделят, че противоепидемичните мерки не са пречка и че този брой пътници е нормален за това време на годината.

БГНЕС припомня, че в петък властите в Белград обявиха решението си влизането на територията на Сърбия да става с отрицателен PCR тест или задължителна изолация в дома. Ограничителните мерки се прилагат еднакво както за сръбски граждани, така и за чужденци. „Влизането в страната ще бъде разрешено само ако има отрицателен PCR тест не по-стар от 48 часа, гражданите, които нямат тест, трябва да останат в домашна изолация 10 дни, те могат да бъдат тествани в Сърбия и ако тестът се окаже отрицателен, тогава 10 дни изолацията ще престане да бъде задължителна “, се казва в изявлението на кабинета.

Мярката влиза в сила от 21 декември и ще продължи да действа до 10 януари, обяви говорител на правителството.

Прави впечатление, че подобни проблеми със струпване на стотици автомобили по границите и принудителното чакане с часове за преминаване от една държава в друга по време на пандемията, когато навсякъде има затягане на мерките, се наблюдава единствено на територията на бивша Югославия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези от Косово да ги отделят и с кораби в арабистан.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13Обяснява неграмотност с дислекция!Ако си грамотен и уважаваш себе си, се самокоригираш!Тъй, че за кокошка няма прошка!
22
1
 
3
 
! Отговори
Човек преди 3 години
В момента виждам на камерата две коли. Другите са минали сигурно.Опашки не се виждат. Да продължавам ли да наблюдавам на Хоргош "на улазак у Србиjу" как е из Маджарске?
21
3
 
4
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Какви опашки, какви пет лева?Ей го на, сега, в момента на говоренето, гледам уеб камери на МУП (сръбското МВР) онлайн, тоест наживо, от т.нар. "гранични прелази".Сайтът е озаглавен "Trenutno stanje na granicnim prelazima"Та, от камерата на Хоргош, на влизане от Унгария, в момента виждам една кола-баничарка да чака, и току що дойдоха още две коли!Къде са опашките? А ей сега дойдоха още две, та общо пет и още една идва, значи шест!Та, къде са опашките да повторя? Да, зад червената още една...
20
10
 
21
 
! Отговори
тулупче преди 3 години
Стойте си в чужбина . Само ще ни заразите.И без това сме сиромаси тези които останахме тук а сега ще дойдете и ще ни заразите с западните си вируси и болести.
19
7
 
3
 
! Отговори
БКП преди 3 години
До Анонимен 21Нещо не си много грамотен!
18
1
 
2
 
! Отговори
БалканТТурист преди 3 години
Браво на писарушките!
17
2
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 3 години
Аз пък имам познати от август са си в БГ. Много удариха хоспиталити бранша и се върнаха. Сега има само деливъри и секюрити работа...
16
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално....вие знаете ли какъв ужас е в Англия в момета! На места не може да се излезне нормално!!!! Мога да излезна само с човек от семейството ми или съквартирант. Съквартирантът ми го глобиха щото си говореше на улицата с негов познат!!! Отделно бониците фраш, самият аз се пибрах и ще съм тук до началото на Март, то работа няма в Англето....знам и за мои познати до юни плануват да са си в БГ-то....
15
0
 
6
 
! Отговори
Излишното "т&qu преди 3 години
в заглавито идва от това че пропагандните статики се пишат и спускат от Израел - от "богоизбрания народ",а там малко нещо са позабравили Българския ...ако въобще са го знаели
14
2
 
16
 
! Отговори
Което за сетен път преди 3 години
показва че и този път пандемийката нещо не ви се получи много добре - стадото не я захапа пропагандната ви пандемийка
13
0
 
3
 
! Отговори
DAWEDA преди 3 години
До АнонименТЕХНИЧЕСКА ГРЕШКА, ДА... НО НАЛИ ИМА РЕДАКТОРИ НА КОИТО ТОЧНО ТОВА ИМ Е РАБОТАТА... ДА ПРОВЕРЯТ ДАДЕНА СТАТИЯ ПРЕДИ ДА СЕ КАЧИ
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сметай каква пандемия е тогава
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега никой не се сеща да пита що не затворят градиниците, а всеки пита що имало едно Т в заглавието на място... където не трябва. Така става от бързане. Това са съседни букви. И за стотни от секундата се натискат в края двата бутона. На мен често ми се случва да пиша като с дислексия и обръщама буквите. Но това не означава, че съм неграмотен. Както се казва търсите под вола теле в момента. Четете и коментирайте по същество!
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еее, па големи лингвисти станаха всички. Това е техническа грешка в заглавието. Сякаш вие сте безгрешни? От бързината се правят технически грешки. Бъдете малко по-човечни към хората, които работят и в неделя!
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя от Косово май е натурален немец)
8
2
 
9
 
! Отговори
кака Рада преди 3 години
интересно какви са тия балканТски държави. Знаем, че сте неграмотни, ама за такива като вас си има програмки дето проверяват правописа...нали сте онлайн медиа, ама не може да работите с компютър
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оправете си правописа. БАЛКАНТСКИТЕ
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали реват че нямат пари какво е това текучество явно имат пари но искат още от Държавата
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.....границите не са затворени и свободно се пътува навсвкаде , в най лошия случай Тест