Заев: Помощта от България с ваксините е мост за приятелство

Нямало план Б за РСМ, пътят бил пълноправно членство в ЕС
362
Заев: Помощта от България с ваксините е мост за приятелство
Снимка: БГНЕС

Даването на ваксината на РС Македония от България е мост на приятелство, а ние не рушим мостовете на приятелство. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за телевизия Канал 5, цитиран от БГНЕС.

„Това е акт на приятелство. Подадената ръка е подадена ръка. Благодарих на премиера Бойко Борисов“, заяви той и добави, че поддържа комуникация с българския си колега.

Още по темата

Заев отбеляза, че РС Македония и България са приятели в региона. „Продължаваме разговорите с България“, добави македонският премиер, имайки предвид двустранните отношения.

Заев отново подчерта, че РС Македония няма териториални претенции към България и не смята да се меси във вътрешните работи на нашата страна. Основният проблем е историята, но тези въпроси трябва да бъдат оставени на историците. Той посочи, че има напредък в работата на Смесената българо-македонска комисия и тя е близо до намиране на решение, вече се обсъждат въпросите за други исторически личности.

„Много често съм използвал изразът, че сме братя, че трябва да изграждаме приятелство. Но изведнъж нашите приятели решиха да ни станат бащи и това създаде проблем. Историческата комисия е тази, която разговаря за историческите въпроси. Общата история е едновременно и българска, и македонска, а не само българска, или само македонска. Цар Самуил е обща история, борбата с Османската империя е обща история“, подчерта Заев.

Той добави, че Балканите имат обща история, Европа имат обща история.

Заяв заяви, че фашизмът не трябва да бъде етнически.

„Не можем да кажем, че всички българи са фашисти. Фашизмът няма етнически характер“, каза македонският премиер.

Според него няма план Б за Македония освен пълноправно членство в ЕС, но “на РС Македония не й трябва ЕС, който не признава македонския народ и език”.

Заев смята, че основната причина за отказа на България да одобри преговорната рамка с РС Македония са предстоящите избори у нас.

„Надявам се, че България ще постъпи европейски и ще има чисто признаване на македонския език и идентичност, а историята ще оставим на историците“, каза Заев и добави: „Като македонци говорещи македонски станахме член на НАТО, като македонци говорещи на македонски ще влезем и в ЕС“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още по темата: македонияваксиниЗаев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
11
 
0
 
! Отговори
Марта преди 3 години
До 5-ко. И трите варианта са приемливи,без едната страна да е дискриминирана за сметка на другата.
273
6
 
0
 
! Отговори
Марта преди 3 години
До 5-ко. Това,което съм прочела по въпроса е ,че са предложени три формулировки.1.-подписано на езиците на съответните страни.2.- на конституционните езици на двете държави 3.-на славянски език,различен от гръцкия.Известно е ,че България и РСМ са на различно мнение по отношение на македонския език.Ако договор с ФРОНТЕКС ви беше приоритет щяхте да приемете някоя от предложените формулировки.Македонският език е признат от ООН през 1977 г.В UK го признават,във Франция не.
272
5
 
3
 
! Отговори
До 5-ко/294 преди 3 години
Признали сме ви като отделна държава, неблагодарнико ! Но това не значи, че ще ви позволим да ни крадете историята ! На рисунката на умиращия цар Самуил, която сте поместили в Уикипедия, пише ясно "Цар Български", а не "македонски" или "славянски" ! А относно националността, езика и писмеността ви, има също достатъчно документи !
271
0
 
4
 
! Отговори
10ko преди 3 години
5коооо,пак нищо вярно не пишеш,в отговора от ЕК гласи следното ИЗГЛАЖДАНЕ НА МЕЖДУСЪСЕДСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ,УВАЖЕНИЕ КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА ИСТОРИЯ И ПРЕУСТАНОВЯВАНЕ ЕЗИКА НА ОМРАЗА КЪМ ВСИЧКИ НАРОДНОСТИ КАКТО И ИЗГРАЖДАНЕ У ВАС НА НОРМАЛЕН ЕВРОПЕЙСКИ МОРАЛ.До покриване на тези ценности ЧАКАНЕ МУ Е МАЙКАТА
270
7
 
2
 
! Отговори
Марта преди 3 години
1992г България признава БЮРМ за суверенна държава.Така друга държава не може да има териториялни претенции към вас.Българското правителство не иска да променя македонската идентичност и македонския език.То иска да изчисти огромната маса фалшификации и лъжи,породени първо от сръбската,а след това от югославската пропаганда.Тази идеология,национализъм и омраза се учат във вашите учебници.Тази пропаганда е и по вашите медии.
269
0
 
5
 
! Отговори
10ko преди 3 години
5koooooo,едно смислено нещо и което да е истина досега не си писал,кой ти е напълнил с такива бръмбари главата,човече,кой толкова те е объркал!
268
0
 
5
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
думата ,,срам,, в рсм не съществува
267
7
 
3
 
! Отговори
До 5-ко преди 3 години
По времето на Климент Охридски и създаването на нашата писменост, Македония е била част от Царство България, която е призната от Византия дори за Империя ! А езикът в много древни източници е наричан "'български'', никъде не става въпрос за ''македонски език'' или ''македонска държава'' ! Това е истината, която трябва да признаете, както и, че вашата история като държава започва от 1992г., когато България първа в света я призна за такава ! Разбра ли, безсрамнико !
266
1
 
5
 
! Отговори
10ko преди 3 години
Хора,забелязва се една добра тенденция,за около 2 седмици 5ко е започнал да пише ПОЧТИ на БЪЛГАРСКИ.БРАВО,бързо почва да си връща корените...Ако научи и историята,цена няма да има./няма обаче от къде да я чете/
265
9
 
3
 
! Отговори
До 5-ко преди 3 години
Какъв 15-ти век бе алоооо ! В 893г. цар Борис свиква народен събор, на който отнема властта от големия си син, поради отвръщането му от християнството, и я дава на по-малкия Симеон, а Климент Охридски става по същото време първият епископ, провеждащ службите на БЪЛГАРСКИ език ! Това за средновековието също е лъжа - има официални турски преброявания на населението в края на 19-ти и началото на 20-ти век, които регистрират в Македония приблизително 2/3 българско население, и никакво 'македонско'!
264
0
 
6
 
! Отговори
10ko преди 3 години
такааа,ясно се вижда колко си ,,начетен,, .Писмо се пише от грамотни хора,не е за тебе тази работа.Единствената държава с разпокъсана територия на Балканите е България по вина на русия,англия,франция.Пак тези държави ви направиха ,,историята,, заедно с ,,учебници,, и ви промиха мозъка.Било ги страх от нас,защо ли....
263
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
такааа,на колко века каза 5ко е рсм....
262
0
 
6
 
! Отговори
10ko преди 3 години
5ко ле,мекеренце ле, вашите ,,учебници,, са ги писали в коминтерна и само вие и сръбчетата ги четете.Нормалните хора знаят истинската история и пасквили не ги интересуват.Моля повече не се излагай с опити за ,,интелектуалност,,
261
8
 
3
 
! Отговори
До 5-ко преди 3 години
Свети Климент Охридски е първият епископ, назначен от цар Борис I да пизнася служби на български език ! Софийският държавен университет носи неговото име, така че някой напълно незапознат, или абсолютно безочлив лъжец, може да каже, че той е непозната за нас личност ! Предлагамти да си пкмислиш ти от кои си !
260
0
 
4
 
! Отговори
До 5-ко преди 3 години
По-голям лъжец от теб не знам дали има !
259
0
 
5
 
! Отговори
Да до 5-ко преди 3 години
Колкото и пъти да влезеш, за да ми слагаш минуси, истината не можеш да я промениш !
258
6
 
4
 
! Отговори
Марта преди 3 години
До ДаВ техните учебници по история сигурно пише,че паралелно с държавата България е съществувала държава Македония.За това премиерът Заев не спира да повтаря,че имаме обща история.Това изцяло обезсмисля споровете с граждани на РСМ.Каквито и исторически документи да цитираме няма да променим това,на което са учени 75години.
257
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 3 години
Коментарът ми 277 бе отправен до 5-ко !
256
15
 
7
 
! Отговори
Да преди 3 години
Свети Климент Охридски е първият назначен епископ от цар Борис 1-ви, който провежда службите на БЪЛГАРСКИ език - това става през 893г., като целта е постигане на независимост от Византия в църковно и държавно отношение ! Всичко това се случва в границите на Царство България, и никъде не става въпрос за някаква македонска държава, македонски език или македонска национална идентичност през ония времена, а само за областта Македония (както за областите Мизия и Тракия) !
255
0
 
7
 
! Отговори
До Заев преди 3 години
Нямаме обща история - вашата си е само ваша, и започва преди 28 години, а нашата си е наша, и започва преди 15 века - с първия договор между Византия и българите за постоянното им заселване им в Мизия, в замяна на помощ срещу готите !