Над 2000 сгради са повредени при труса в района на Петриня

Събрани са дарения в размер на 36 млн. хърватски куни
2 яну 2021 15:35, Анисия Иванова
4
Над 2000 сгради са повредени при труса в района на Петриня
Снимка: БГНЕС

Над 2000 сгради бяха повредени при труса в района на град Петриня, на 50 км южно от столицата Загреб, в 12,19 ч. във вторник, 29 декември. Старият град на Петриня е понесъл най-много щети. В общината се срутиха пет училища, болницата в град Сисак понесе сериозни разрушения, бяха унищожени няколко религиозни сгради, включително катедралата в Сисак.

Изпълнителният председател на хърватския Червен кръст съобщи снощи, че благотворителната организация е събрала дарения в размер на 36 милиона хърватски куни за хората, останали без дом след земетресението. "Продължаваме да получаваме дарения", заяви снощи Роберт Маркт.

Още по темата

Той отбеляза, че районът, засегнат от земетресението, покрива площ от над 1000 квадратни километра и 305 населени места, което затруднява осигуряването на временен подслон за всички нуждаещи се.

Агенция Хина съобщава още, че Германия е дарила 90 тона помощи за пострадалия от труса район. Помощта включва болнично и пожарникарско оборудване, храни и други необходими стоки.

В Хърватия днес е ден на траур в памет на жертвите от земетресението с магнитуд 6,2, което разтърси централната част на страната на 29 декември, отбелязва агенция Хина. При труса загинаха седем души, бяха ранени десетки и бяха причинени големи разрушения.

Всички развлекателни събития, планирани за днешния ден, бяха отменени, а в цялата страна се отслужват литургии в памет на жертвите. Знамената на институциите са спуснати наполовина.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В блоковете у нас са избушени де що има носещи елементи за "обособяване" на магазинна витрина, за разхирение на гаражна клетка в хипермаркет, преустройство на кухненски бокс в тристаен мезонет, избита стена за "включване" на 1 квадрат тераса към хола, надстройка с още пет етажа над третия и всякакви други чудеса на андрешковата "мисъл".
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лоша работа... Това ни чака и тук, особено в селата. 99% от *** строи по 2-3-4 етажа без никакви подпорни колони- само плочи и тухли. Демек земетресение 5.5 и всичко е долу. Лошото е, че после същият *** ще иска държавата (демек ние с добрите заплати, които я издържаме) да му плаща... Застраховка *** няма. Има умният човек, чиято къща надали ще падне.