Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме

Външното министерство на РС Македония също осъди този акт
Обновена: 15 яну 2021 12:56 | 15 яну 2021 12:44, Елка Василева
63
Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме на импровизирания карнавал във Вевчани, разтурен от полицията поради неспазване на мерките срещу разпространението на коронавируса. Това съобщават македонските медии.

Още по темата

"Паленето на знамето на Република България по време на карнавала във Вевчани е недопустимо и е за осъждане. Между съседите е необходимо да се градят доверие, разбирателство и уважение", написа президентът в профила си във Facebook.

Македонското външно министерство също осъди акта на изгаряне на българското знаме.

„Вековна традиция не бива да бъде заплашена от действия, с които се омаловажават или обиждат народи, държави, особено нашите съседи. Осъждаме запалването на знамето на Република България на карнавала във Вевчани, който акт не само нарушава реномето на карнавала, но и нанася щета на авторитета на Република Македония“, се посочва във Facebook профила на македонското МВнР.

По-рано българският посланик в Скопие Ангел Ангелов направи остър вербален демарш във външното министерство на Република Северна Македония по повод информациите за изгореното българско знаме във Вевчани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи ,,осъдил'' ? Та нали всичкият този анти-български популизъм беше посят от върховните им държавници,и тяхна фашистка пропаганда.Трябваше да се минат няколко дни,че Европа и Светът да им направи забелжка за варварствата срещу българските държавни атрибути и символи.То паметници ли не бяха трошени,то паметни плочи ли не бяха ломени,то гробища на български солдати ли не бяха изорани т ...??? Айде стига се правете на умрели лисици.Всичката омраза срещу България се пося от Мак. политиците.
56
0
 
5
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Значи изводът е, че те нито са избити, нито изселени, а просто е подменена тяхната националност !
55
2
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Флага ни го палят трима селяци и няма никаква полиция...както твърдят...поредната провокация...сърбомани натискани от Кремъл . с помоща на бг мафията се опитват да играят ролята на Троянски кон...ЕС политици...ако сте искрени към народите си...към ценностите зад които се криете...не предавайте ценностите на Създателите на ЕС...не се превръщайте в съучастници в престъпления...Народа ми спаси евреите си!!
54
0
 
6
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Само преди стотина години българите там са били над милион - около 2/3 от цялото население ! Тук по форумите, един ''северномакедонец'' скоро писа, че тяхната държава е като едно голямо село - каквото и да станело, всичко се научавало, така че абсурдно е толкова хора да са избити или изселени, без това да има широк обществен отзвук ! За тях цифрата е като 5 милиона за нас, не знам как си представяш да остане незабелязан такъв геноцид , щом арменският е 1,5-2 милиона, и се знае в цял свят !
53
0
 
15
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Да гориш национални знамена е варварско, просташко, характерно за диваци. Македонци или техните учители няма значение. Виновните трябва да бъдат наказани.
52
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига сте ги наричали българи,българите там са избити и прогонени,има един квартал хора с ългарско самосъзнание,другото е сърбоманско шкарто,престанете с това българи та българи,унижавате българите така
51
2
 
16
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Това е един от парадоксите на историята: българи да горят българското знаме!
50
0
 
10
 
! Отговори
неизвестен преди 3 години
Заслужават да скъсаме дипломатически отношения с тия твърдоглави и не мислещи македонци и тогава ще видят членство в ЕС през крив макарон. Каква ти Северна Македония , всички там живеят в български земи.
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пендераски ги погали по главата и им каза че това не е много хубаво защото се забелязва да бъдат по внимателни следващият път
48
0
 
22
 
! Отговори
Даже преди 3 години
и по време на голямата екскурзия в Турция не са се палели български знамена...А вижте ги тия! Само от тотално лоши отношения разбират и уважават. Както гърците ги правеха сандър години наред, а макетата им целуваха трибуквията.
47
21
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
За какво да се извинява?Даже и това не е длъжен да прави.Това е частна акция, всеки има право да гори знамена. Отделно, че може да е провокация, платена от нашите. Но и да не е - не може да карате хората насила да ви харесват. То всъщност точно това правят нашите мало умни управляващи.
46
0
 
22
 
! Отговори
Крум Великий преди 3 години
Извинението във фейсбука не е извинение, а нова гавра към България от страна на Пендовски! Анатема
45
0
 
23
 
! Отговори
Древна поговорка преди 3 години
Който не знае да се ръкува с подадена ръка, целува дупе за поздрав.
44
1
 
17
 
! Отговори
шегичка брат преди 3 години
Един македонец се загледал в луната, па казал: Еееех луно, луно, земьо Македонска! :Д:Д:Д
43
0
 
18
 
! Отговори
Ама преди 3 години
Не само външното, а и вътрешното им министерство трябва да осъди акта, и да наказва такива изяви ! Иначе е само ''мижи да те лажем'' !
42
0
 
22
 
! Отговори
Съгласен преди 3 години
съм да приемем извиненията му, ако подпалвачите на знамето и оня дето чупеше паметници на българските войници бъдат предадени на България. Да се съдят тук!
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пендаровски, Заевски и другите му там, никой в Майка България не вярва вече на лъжливите македонски овчарчета, нито в лъжебракята.
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пендаровси,Сребърников,Паралиев ... все синоними на Юда Искариот.Рибата мирише от към главата.
39
1
 
23
 
! Отговори
Цар Самуил Български преди 3 години
Северните македонци чудесно работят за българската кауза! Продължавайте в същия дух, еничари, ще влезете в ЕС на куково лято. И, учете шиптарски! Ще Ви е нужен.
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вековна традиция не бива да бъде заплашена от действия, с които се омаловажават или обиждат народи, държави, особено нашите съседи."Каква вековна традиция в държава на 31 години? Век е сто години, вековно - ще рече няколко пъти по сто, примерно 400 години. Къде е 400, къде е 31?!?