В Македония издирват мъжа, запалил българското знаме

Застрашава го затвор от 1 до 5 години
15 яну 2021 16:38, Петя Славова
98
В Македония издирват мъжа, запалил българското знаме
Снимка: ТВ21

Полицията установява самоличността на лицето, запалило знамето на Република България по време на карнавала във Вевчани, след което ще повдигне обвинение срещу него, предава Агенция "Фокус". Това престъпление се наказва с една до пет години лишаване от свобода, подчертават в редакцията на електронното издание на македонския вестник "Слободен печат".

Още по темата

"На 14.01.2021 г. в 15:00 часа по време на парада на маските Василичари в село Вевчани, област Струга, човек, който беше част от маскираните, държеше знаме на Република България, което по време на традиционното изгаряне на маските в центъра на Вевчани свали и запали. Събитието е документирано и след определяне на самоличността на лицето срещу него ще бъде повдигнато подходящо обвинение", заявиха от МВР за "Слободен печат".

Това е вторият подобен инцидент за последните няколко месеца. Миналата година, на 20 ноември, в Гази Баба беше подпалено българското знаме, а след това полицията съобщи, че издирва лицето, извършило престъплението. От МВР не са отговорили на въпроса на изданието дали този случай е изчистен и дали извършителят е открит и наказан.

През 2014 г., с изменения в Наказателния кодекс, изгарянето на знамето на Северна Македония и други държави е част от престъплението подстрекаване към омраза, раздор или нетърпимост по национални, расови, религиозни и други дискриминационни основания, а присъдата е лишаване от свобода от една до пет години (чл. 319).

България изпрати демарш до външното министерство заради инцидента, а външното министерство и президентът Стево Пендаровски осъдиха случилото се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сами си драскат клечката отказ да дупка
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина ли трябва да се правим, че не знаем кой български политик стои зад тези провокации? Същите ДС партенки прави и в махалите като наближат избори.
40
0
 
11
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
"*** НА ТИТО"---СА СЪЩИТЕ КАТО НАШИТЕ... Е"АНИ "РУСОФИЛИ"!ИЗОБЩО НЕ ВИЖДАМ РАЗЛИКАТА!ДОКАТО НЕ ГИ ИЗЧИСТЯТ--НЯМА ДА ИМА ВЛИЗАНЕ В ЕС!ВЪПРОСА Е ИЗЧЕРПАН!!!!!!
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като почнат да ги таковат-пак към нас ще се обърнат за помощ.Така е- ние сме татковина и ще се отзовем.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е гати и артистите Шекспир ряпа да яде никога няма да го осъдят напротив за ц.....ята му ще го наградят с медал
37
6
 
5
 
! Отговори
Монк преди 3 години
Извършителят е някакъв ***, а поръчителят е с голямо шкембе.
36
2
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Нека си горят колкото искат байряци-важното е да не влизат в ЕС.
35
2
 
15
 
! Отговори
Станислав Иванов преди 3 години
Диваци. И ние ще ги приемаме за братя. Оставяйте ги бе. Тотално болни мозъци не ни трябват. Имаме си ги в България, стигат ни.
34
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да са много прости, но на мига ги разменям с шопите
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Па ща си ти- бугарка.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още са в племенния строй и танцуват около огън и издават нечленоразделни звуци.
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да питат каракачанката.
30
0
 
17
 
! Отговори
Бай 100ЯН преди 3 години
Обикновенно се горят знамената на САЩ ,Англия ,Франция ,Русия ,Израел .Сега и на България . Някак се чувствам горд ,че се нареждаме сред такива държави !!!
29
4
 
8
 
! Отговори
NDZ преди 3 години
На номер 11. Неделко Миленкович се казва журналиста счупил с чук плочата .Ако в РС Македония са го забравили , аз няма да забравя. Ще напомням и на внуците си деянието на тоя уж "културен" и "възпитан" бъдещ член на Европейския съюз.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен наблюдател преди 3 години
Към този "брат" с трите точки -Сега е 17.24 или ваше 18.24 до наше 23.00 или ваше 00.00 ще сме До охрид и ще пеем Ода на радостта.
27
1
 
9
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
на клипа много добре се вижда кой е .... и другите ши беци около него не знам полицията им какво има да му определят самоличността
26
5
 
1
 
! Отговори
Разликите преди 3 години
А в БГ поръчков убиец от Перник е на свобода щото бил приятел на Гешев,на една маса пиели!
25
1
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Това ,че горят нашия флаг може само да ни ласкае като народ . Знаете ,че се горят знамената само на успешни и силни държави които държат на националния си итлнтерес !! Интересното при македонците ,е че те са народа който най-много пъти е целувал българския флаг ,около 700 хил пъти,като част от изискванията да вземеш БГ гражданство !
24
2
 
4
 
! Отговори
НЯМА РАЗЛИКА преди 3 години
"МАКЕДОНЦИТЕ НА ТИТО" И НАШИТЕ Е""АНИ "РУСОФИЛИ" , КОИТО ГОРИХА ЗНАМЕТО НА ЕС , НА яз.КОПРИНКА , СА ОТ ГРУПАТА НА ЧЕРВЕНИТЕ РУСКИ С ВИНЕ, КОИТО ПОДЛЕЖАТ НА ЛИКВИДАЦИЯ И ЗАБРАНА!РАЗЛИКАТА Е --НИКАКВА!!!НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ!
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия като са сърбофили щий го дирят в ЕС?