В Македония издирват мъжа, запалил българското знаме

Застрашава го затвор от 1 до 5 години
15 яну 2021 16:38, Петя Славова
98
В Македония издирват мъжа, запалил българското знаме
Снимка: ТВ21

Полицията установява самоличността на лицето, запалило знамето на Република България по време на карнавала във Вевчани, след което ще повдигне обвинение срещу него, предава Агенция "Фокус". Това престъпление се наказва с една до пет години лишаване от свобода, подчертават в редакцията на електронното издание на македонския вестник "Слободен печат".

Още по темата

"На 14.01.2021 г. в 15:00 часа по време на парада на маските Василичари в село Вевчани, област Струга, човек, който беше част от маскираните, държеше знаме на Република България, което по време на традиционното изгаряне на маските в центъра на Вевчани свали и запали. Събитието е документирано и след определяне на самоличността на лицето срещу него ще бъде повдигнато подходящо обвинение", заявиха от МВР за "Слободен печат".

Това е вторият подобен инцидент за последните няколко месеца. Миналата година, на 20 ноември, в Гази Баба беше подпалено българското знаме, а след това полицията съобщи, че издирва лицето, извършило престъплението. От МВР не са отговорили на въпроса на изданието дали този случай е изчистен и дали извършителят е открит и наказан.

През 2014 г., с изменения в Наказателния кодекс, изгарянето на знамето на Северна Македония и други държави е част от престъплението подстрекаване към омраза, раздор или нетърпимост по национални, расови, религиозни и други дискриминационни основания, а присъдата е лишаване от свобода от една до пет години (чл. 319).

България изпрати демарш до външното министерство заради инцидента, а външното министерство и президентът Стево Пендаровски осъдиха случилото се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
1
 
! Отговори
Виктор- МК преди 3 години
Този морон не е македонец, а *** по народност. Долу в коментарите споменяват Миленко. Този, също е ***, на кой ВМРО му беше предоставило медийно пространство. Провокатор парекселанс който е получавал хонорар. Сега гледа кози далеч от урбана стеда, където му е и местото. Между нас, нито има, нито е имало вражда, така че няма сега да я създаваме изкуствено.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия сега ше търсят някой с "бугарско самосъзнание" и ще го осъдят, а на събомана ще му се размине.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си поправите заглавието - не е "В Македония", ами е "В Република Северна Македония".А отделно че истинското име на РСМ в нашето съвремие е TCFKATFYROM (The Country Formerly Known as the Former Yugoslav Republic of Macedonia).
19
1
 
9
 
! Отговори
Ванче Михайлов преди 3 години
А ритуално изгаряне на договорите за присъединяване тия сърбомани към ЕС?
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Египтяни, кво да ги правиш
17
27
 
3
 
! Отговори
... преди 3 години
Защо се ядосвате братя българи?По същия начин на времето византийците са ви зомбирали и откъснали от тюрския ви корен и от хане сте станали князе, от Аспарух и Кубрат, сте станали Борис и Симеон, от тенгризъм сте станали по православни и от патриарха в цариград. Просто те са си с вашия манталитет и не помнят и почитат миналото си, затова и бързо забравят какви са...не им се сърдете, братя. Да живее общия ни велик прародител Огуз Хан. IYI (символ на рода дуло и на рода Кайъ-рода от който е ОсманI
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще търсят и няма да намерят. Дай да палнем и ние няколко жълти вентилатора за здраве.
15
1
 
22
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Тези орица си горят бъдещето, ама кво им пука, не им пука за съседни държави, нито за тех самите, а по тоа с калпака ......ако го фана ще види ясен месец посред бял ден !
14
9
 
7
 
! Отговори
Мосад преди 3 години
Разпознали са го по шкембето. Каракачанина с агентурно име Дончо, вербуван в х-л Родина. Причина - поддържане на междубратския конфликт с цел лично одебеляване.
13
2
 
6
 
! Отговори
Maq преди 3 години
izvinete za latinicata, s novo ustroistvo sum...toq da ni go izpratqt na nas...
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсят го, за да го поздравят за постъпката по телевизора и да му връчат медал за храброст.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Условията кога ще изпълнят? Този може и да го пуснат за добро поведение след месец.
10
1
 
13
 
! Отговори
Защо преди 3 години
Ще го награждават ли ?
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди само танкове-сега пак но със шофьори
8
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Положението е почти изтървано ! Никоя държава не проявява толкова открито омраза към друга държава ! Македония е в основата на националните ни катастрофи , заради нея губим Беломорието и източна Тракия !Най-после трябва да престанем да се занимаваме !
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще излезе, че на този който пали знамето, баща му е българин
6
2
 
21
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Като са тръгнали да го търсят да вземат да хванат и оня дето преди няколко години разби с чук паметната плоча на българските войници.И най-добре да ни ги предадат да си ги съдим на място. И да лежат в български затвори.
5
3
 
31
 
! Отговори
2021 преди 3 години
Да се забрани влизане на лица от РСМ на Българска територия - нито политици,нито амбулантни търговци ,докато запалилия българското знаме не влезе в затвора за макс.допустимия срок,заедно с оня другия подобен преди месеци от Гази Баба.Правителството да им затръшва вратата под носа и това е.Така биха постъпили от Атина ако някой от РСМ публично запали гръцкото знаме. Не сме народ ,а *** ако търпим постоянни гаври с флага ни.
4
3
 
5
 
! Отговори
Ко кажувате преди 3 години
Добрееее деее... ,я ако изгорам знамето со звездата на Вергина ке требува ли да се брои преступление? Щото гледувам тОва знаме го маат у тОва село? Грците коо ке кажувате?
3
1
 
26
 
! Отговори
СмаХнат преди 3 години
Споко, няма да го намерят защото нямат желание. ЕС през крив макарон!