Български и македонски историци се договориха за протоколите

Разговорите - онлайн, предстоят спорни моменти, заяви проф. Димитров
23 яну 2021 08:37, Петя Славова
100
Български и македонски историци се договориха за протоколите
Снимка: БГНЕС

Представители на Смесената българо-македонска историческа комисия се договориха за текстовете на протоколите от предишни заседания на Комисията, предаде БГНЕС.

Още по темата

"Постигнахме съгласие за подписването на протоколите от 9-та среща. Започнахме работа и по протокола от 10-та среща, там има доста спорни моменти. Някои неща изчистихме, но все още има работа по този протокол", заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Комисията от българска страна.

Разговорите се проведоха онлайн, носеха технически характер и не се обсъждаха исторически въпроси по същество. В тях взеха участие по трима представители от българска и македонска страна.

12-та среща на Смесената българо-македонска комисия ще бъде в края на февруари. Тя е насрочена за последния четвъртък и петък на месеца.

"Ако позволяват условията от здравна гледна точка, срещата може да се проведе в София. Ако не позволяват условията, ще бъде онлайн", добави проф. Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо по време на комунизма десетки стотици българи емигранти и военнослужещи бягаха при "българомразеца"тито в югославия?
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кънчо Мисирковтака е!ами какво да кажем за "кървавата българска коледа",когато според нашите "историци"само в района на охрид и ресен са били избити над 20 000 българи и след това са хвърлени в охридското езеро!!!бива фантазии и лъжи ама това минава всякакви граници.да не споменавам за 200 000 българи от македония са или затворени в затвор или изгонени(забележете в другите части на югославия)...защо не в българия,която е буквално от другата страна на баира не е ясно!и т.н. и т.н.
25
0
 
5
 
! Отговори
wgw преди 3 години
Не отстъпвайте за нищо!!!
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма такова нещо като обща и споделена история...такова чудо няма никъде по света,защото се оказва,че две съседни села нямат обща история а камо ли две съседни държави.в момента двете комисии се опитват да докажат недоказуемото и кой е по-голям лъжец!
23
0
 
3
 
! Отговори
657 преди 3 години
До УМЕН Нагаждачи и българофоби.
22
1
 
10
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 години
До Туаринхо: "Монголоидните"? Още една измислица на македонските "историчари". Докато го имате това в учебниците си членството в ЕС през крив макарон ще го гледате.
21
3
 
12
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Бунгар: Ти си вторият Кънчо Мисирков за тази сутрин. Историята е такава, каквато е, а не такава, каквато се вижда "от собствената позиция". Всеки може да тълкува историческите факти, но не може да отрича тяхното съществуване или да ги преиначава. А това правят "историчарите" в Скопие. Нашата позиция е ясна - с тях имаме обща история.А това те не искат да го признаят. "По-добре министър в Македония, отколкото областен управител в България" казва техен политик. Затова е всичко.
20
2
 
15
 
! Отговори
Granik преди 3 години
Определено тая измислена държава РСМ,стана най неприятна на българите ,от всички държави на Балканския полуостров. То бива ли такава наглост и безочие ?
19
6
 
5
 
! Отговори
кире преди 3 години
СТОЛИЦА ФИЛИПОПОЛ ! МАКЕДОНСКИ ГРАД!
18
14
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
От една страна казваме Национална катастрофа на България, а от друга се изкарваме Победители. Когато някоя съседна страна вижда историята от собствената си позиция, ние казваме ,че крадели история или изопъчавали историята. Много си вярваме на собствените си лъжи. Заблуждаваме себе си...нищо друго.Слепите патриоти са идеална среда за партии като ВМРО. Ченгета,борци за ,,национален идеал,,??? Не става.
17
5
 
16
 
! Отговори
Саки преди 3 години
Пишете северно македонско и северно македонци, а не само македонци.
16
4
 
14
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Кънчо Мисирков: Истинските историци Кънчо не си измислят историята а работят с исторически документи или "извори", както те ги наричат. За нашата средновековна история няма много български източници, но има доста византийски, и ако гледаш предаването "История БГ", историците постоянно ги цитират. А твърденият на македонските "историчари" са чисти съчинения. За тях нито Самуил е български цар, нито Битолският надпис съществува, нито Василий Втори е ***. Така не се съчинява история.
15
18
 
5
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 3 години
Един автентичен документ до сега не видяхме.Не бива да се заблуждаваме,че нашия прочит на историята е голата истина. По скоро е продукт на периоди от различните ни политически залитания и е писана от платени агитатори и манипулатори,наречени историци.На базата на велики измислици и манипулации се сдобиха с титли професори и академици, и как сега да лижат това което са плюли.
14
2
 
18
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Анонимен 11: Трябва време и натиск. Никакви отстъпки докато не си оправят учебниците и не спрат с преиначаването на историческата истина. Там има "историчари" които са получили научни звания и степени именно с фалшификации на историята и антибългаризъм . Не им е лесно сега да си го признаят. Така че нека да постоят извън ЕС докато узреят.
13
3
 
10
 
! Отговори
До тикволандия преди 3 години
Да вярваш на политици или пък да ги следиш е наивно. Те правят точно това, което им изнася да се нагушкат, не Македония, а собствените си майки, жени и дъщери биха пуснали за пари да се таковат. Това е проблема. Иначе народа знае какво иска по македонския въпрос. Но никой няма да го пита или послуша. Очилатата кукумявка ще подпише това, което и заповяда Брюксел.
12
0
 
11
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До До додо: От нас зависи какво ще стане. Засега няма значима партия, която да не се е обявила за захита на националните ни интереси и историческата истина в преговорите със Северна Македония. Прости трябва да ги следим да не се извъртят на 180 градуса след изборите.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тез македонски историци? Поправи си заглавието, ако обичаш. Излагаш се!
10
3
 
15
 
! Отговори
До додо преди 3 години
Добре си го казал и е точно така! Проблема е че на нашите гербаджии и останалите крадци-политици им изнася да вкарат РСМ в ЕС и тук е нашата трагедия. Отново ще се погаврят с националните ни интереси и ще клекнат на олигарсите в Брюксел! Тогава ще бъде въпрос на време да де извиняваме за историята си, а в Кюстендилско и Благоевградско да се изучава скопски език! Защото това ще бъде форсирано от ЕС и лакеите им. Нищо добро не ни чака по въпроса с РС Македония,
9
6
 
24
 
! Отговори
Додо преди 3 години
С БЮРМ/FYROM Северна/North не е възможно да се преговаря каквото било, защото те са едно държавче-химера, изградено на темелите на омразата към България. Единственото решение е държавчето да бъде оставено да се доразпадне, бидейки е само една недоразложила се част от трупа на Югославия. Всичко друго е абсолютно вредно, безполезно и напълно излишно. Никакви преговори не могат да се водят с югославските копeлдaци, защото за тях историческата истина е като тамяна за Дявола - убива доктрината им!
8
2
 
16
 
! Отговори
Секретни протоколи? преди 3 години
А защо не публикувате текста на протоколите за да видим какво ще подписвате? Щом като са вече съгласувани (и не са секретни) защо да не можем да ги прочетем.