Каракачанов към Заев: Кой засилва сръбското влияние в Македония?

Ще се припомни ли окупацията на Вардарска Македония от Кралство Сърбия?
28 яну 2021 17:00, Елка Василева
212
Каракачанов към Заев: Кой засилва сръбското влияние в Македония?
Снимка: архив, БГНЕС

Срещу Ковид ви изпратихме ваксина, но срещу стокхолмски синдром няма открита ваксина, нито пък лекарство. С такава гневна позиция реагира вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов след официалната заявка от страна на премиера на РС Македония Зоран Заев, че ще възстанови сръбския културен център в Скопие и ще върне изучаването на сръбски език в училищата. За повод беше използван сръбският празник – Денят на Св. Сава, а в поздравите и овациите се включи и Християн Мицкоски – лидер на опозиционната ДПМНЕ.

С откриването на сръбския културен център ще бъде ли припомнено окупирането през 1913 г. на тогава Вардарска Македония от Кралство Сърбия? Защото на нас, българите, ни омръзна да слушаме глупостите за т.нар. „бугарска окупация“, е един от 7-те въпроса, които Каракачанов задава на двамата политици, които отричат неоспоримата обща история на РС Македония и България, но възторжено показват своята почит към Сърбия.

Още по темата

Ето и пълния текст на позиция на вицепремиера Каракачанов, публикувана във Facebook:
„Кой каза, че политическият елит на Република Северна Македония нямал консенсус по никаква тема? Вчера премиерът Зоран Заев, барабар с лидера на опозиционната ДПМНЕ Християн Мицкоски поздравиха задружно сръбската общност в страната си по случай сръбския празник – Деня на Св. Сава. Заев дори обяви, че в центъра на Скопие ще бъде построен сръбски културен център и анонсира връщането в училище на учебните програми по сръбски език и култура, премахнати по времето на Груевски.

За да не остане по-назад, „вмровеца“ Мицкоски пък се похвали, че именно тяхната партия е въвела този сръбски празник преди години и се потупа в гърдите, че не Заев, а те са по-близките до „брачу-србе“ от управляващите. Да се смее ли човек, да плаче ли….

По този повод имам няколко въпроса към моя приятел Зоран Заев и „колегата“ Мицкоски:
Приятелю Заев, колега Мицкоски,
1. Дълго време скопската дипломация обвиняваше моята страна и мен лично как евентуалното отлагане от страна на България на определяне на дата на РСМ за преговорите с ЕС ще доведе до засилване на сръбското влияние. Сега кой точно е виновен за засилване на сръбското влияние?
Явно това влияние наистина се засилва, но аз се чудя – кой точно го засилва. Или пък – както аз мисля – то никога не е отслабвало.

Кой точно увеличава сръбското влияние в Македония с връщането на учебните програми по сръбски език и с откриването на сръбски културен център?

Приятелю Заев, помогни ми да се сетя кой засилва сръбското влияние в Македония?
Защото твоят вицепремиер Никола Димитров опищя Европа, че това го прави България!
Колега Мицкоски, за теб знам, за тебе и това не е „доволно“, ти искаш да е още по-силно, чак до степен „И по Тито – Тито“. (И след Тито – пак Тито!).

2. С откриването на сръбския културен център ще бъде ли припомнено окупирането през 1913 г. на тогава Вардарска Македония от Кралство Сърбия? Защото на нас, българите, ни омръзна да слушаме глупостите за т.нар. „бугарска окупация“.
Ще бъде ли припомнена насилствената смяна на окончанията на фамилните имена и как от -ов и -ев бяха превърнати в сръбското -ич? Което, впрочем, поправиха т.нар. от Вас „бугарски окупатори“.

Ще бъде ли припомнено как в училище децата на етнически доминираното от българи население на Вардарска Македония бяха принуждавани всяка сутрин в първия учебен час да се кълнат в името на сръбския крал Александър с думите „Я сум прави сърбин“?

Приятелю Заев, тази тъжна част от историята на Македония част ли е от културните връзки със Сърбия? Ще я празнувате ли тази част? Колега Мицкоски, как се чувства председател на партия, носеща святото име ВМРО да прославя и чества тези, срещу които ВМРО се е борила през цялата си история? Не е ли по-добре в такъв случай да задраскате „ВМРО“ от абревиатурата на Вашата партия – ДПМНЕ Ви е напълно достатъчно.

3. Ще бъде ли отбелязано като част от общата история на Сърбия и Македония как хиляди несъгласни с тази политика учители, интелектуалци, свещеници, търговци бяха прогонвани като „бугараши“ от 1913, та чак до 1941 година? Прогонвани в България, а не в Сърбия. Приятелю Заев, колега Мицкоски, наследниците на прокудените от родните им места македонски българи в България са над 2 милиона. Техните репресирани и прогонени деди сигурно биха се обърнали в гроба, ако можеха да видят унизителната сервилност към Белград.

4. Ще бъдат ли почетени двете въстания срещу сърбите през 1913 г. – Тиквешкото и Охридско-Дебърското въстание – избухнали във Вардарска Македония, която сръбската власт преименува на Южна Сърбия и Сръбска Бановина?
Или Скопие ще настоява, че това е част от онова, което те наричат „споделена история“ с околните народи?

5. Приятелю Заев, ти допита ли се за своята културна инициатива до албанското население в Македония, пострадало жестоко и подложено на геноцид под „приятелското“ присъствие на сърбите от 1913 г. чак до 1991 г.?

6. А заедно с честването на сръбската култура ще почетете ли и не толкова културни сръбски прояви като клането в село Гарван, Щипско, при което на 2 март 1923 г. сръбският жупан Добрица Маткович разстрелва с картечница 28 цивилни жители, сред които и три деца на възраст между 13 и 18 години? Тяхната единствена вина беше, че поддържаха четите на „бугарашката“ ВМРО на Тодор Александров. Това събитие ще влезе ли в календара на сръбската култура?
Колега Мицкоски, Вие на чия страна сте – тази на жупана Матович и сърбоманските войводи Бабунски и Соколович, или тази на „бугарашите“ Тодор Александров и Иван Михайлов? Аз знам отговора, но много членове на Вашата ДПМНЕ все още чакат да го чуят.

7. И накрая още един реторичен въпрос.
А не е ли по-логично в Македония, освен националния празник на Сърбия, да се почита и националният празник на България – 3 март? Все пак, той ознаменува освобождаването и на България, и на Македония в рамките на една държава, чието прекрояване от Берлинския конгрес довежда до избухването на Кресненско-Разложкото въстание в Македония през 1878 г., до Охридското съзаклятие от 1881 г. и до създаването на БМОРК/ВМОРО/ВМРО?

Приятелю Заев, колега Мицкоски,
в това въстание и в революционните борби на ВМРО най-вероятно са участвали и Ваши дядовци, както и дядовци на Ваши министри, на депутати, на редови граждани на днешна Република Северна Македония. Не пропускайте да почетете и наистина светлия пример на Вашите деди. Защото ако сърбите в днешна Македония са около 30 000 души, само българските граждани с български паспорти в Македония са над 120 000, без да броим десетките хиляди културно чакащи за българско гражданство жители на Република Северна Македония - въпреки, че Вие не признавате, че в РСМ живеят българи.

Много от тези българи са активисти на Вашите партии, на техните ръководства, Ваши депутати, министри, спонсори бизнесмени, приближени журналисти, ръководители на институции и служби, Ваши близки роднини – братя, сестри, братовчеди. Парадоксът е, че Ваши най-близки хора, в партиите Ви и в семействата Ви, са се самоопределили като българи и са доказали българския произход на техните, а всъщност и Ваши, баби и дядовци.

За съжаление, сегашният политически елит в Скопие предпочита да чества палачите на своя народ. Колко странна балканска разновидност на стокхолмския синдром. Или по-скоро май е белградско-московски синдром.

Приятелю Заев, колега Мицкоски,
Срещу COVID Ви изпратихме ваксина, но срещу стокхолмски синдром няма открита ваксина, нито пък лекарство“, заключава Каракачанов.

 


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
3
 
3
 
! Отговори
ЕЛИ преди 1 месец
РАЗРЕШЕНО Е ИЗУЧАВАНЕТО НА ЕЗИК ПО ИЗБОР
ЗА КАКВО РЕВЕМ, ВСЕ ЕДНО РУСИЯ ДА ПРОТЕСТИРА ЗАЩО ИМАМЕ ПРАВО ДА УЧИМ И ТО ПО ИЗБОР,АНГЛИИСКИ ИЛИ НЕМСКИ
ТЕ НЕ УЧАТ БЪЛГАРСКИ ЗАЩОТО ГО ЗНАЯТ-ПОЛОВИН МАКЕДОНИЯ ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ
159
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макетата ще изчакат сърбите да влязът в ЕС, тогава ще направят един референдум за пресъдинявъне към Сърбия.
158
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
Белград си е Белград. не си измисляйте глупости. В традицията на Дунавска България (белите Българи) от памтивека е традиция да кръщават столиците на граничните си провинции с имена чиито корен е думата бял, бел, бели и т.н. Този корен винаги присъства при определяне на граничните предели. Бяло море, Беласица, Белиград (столица на провинция и епархия на Долна земя в първото царство дбе Берат в Албания), Бела Морава, Българска Морава, Белград, в Румъния са много и Белгород-днестровски.
157
3
 
3
 
! Отговори
Loyko преди 1 месец
Ще се припомни ли окупацията на Вардарска Македония от Кралство Сърбия?
156
3
 
6
 
! Отговори
Bul gur преди 1 месец
Не. Ще си припомни окупацията от царство България.
155
5
 
2
 
! Отговори
САТАНА преди 1 месец
Още очаквате Македония да се вразуми, това са безнадеждно лицемерни кучета...
154
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
стига се занасяхте със Северна Македония.
тя избра пътя да стане част от велика Албания!
153
3
 
6
 
! Отговори
Па ща си ти? преди 1 месец
"Па шта си ти? - такъв въпрос задава
Във твоя дом безочлив чужденец.
"Па шта си ти? - с такваз псувня смущава
душата ти неканен чужденец.
"Па шта си ти?" - туй питане навред
при Дрин,при Шар,при Вардар,Преспа драга
О,Българино сърбин ти полага
и чака с начумерен лик ответ......

И така нататък.Това е стихотворение на Народния поет Иван Вазов,написано по повод случката на каменния мост на Вардар.Там сръбския престолонаследник Александър Караджорджевич удря шамар на 6 годишната Васка Зойчева,.
152
3
 
3
 
! Отговори
Каракачанов преди 1 месец
Тогава Каракачанов,ще каже че Заев си е научил урока,заради него. Ще каже ,че Заев има малък напредък и когато признае,че е Българин,тогава Македония ще влезне в ЕС. Но след изборите Слави Трифонов ,ще е Фактор ,а не Каракачнов.И тигаеа Заев ,ще направи нови избори. Абе ще,стане като в латиноамерикански сериал.Обаче и ДА България ще бъдат там и ще покажат,че имало различни политици. Ще стане весело като дойде и третата вълна.
151
4
 
8
 
! Отговори
До Нямам преди 1 месец
Абсолютно си прав. По този повод прочетох един много точен коментар: "Клозетът ми на село е по-стар от тая държава". Ама се смях...
150
1
 
2
 
! Отговори
Заев преди 1 месец
Заев е политик ,както и Каракачанов. Аз не харесвам политици и поради това не гласувам.По всичко си личи,че в Македония скоро ще има избори,след нашите,въпреки че скоро имаха избори. Всичко това са политически кампании.Заев иска да привлече максимално избиратели и за това се подмазва на всички. На 3 март,ще направи нещо подобно и към нас,т.е ще поздрави България и ще сподели какво е направил за българите в Македония,тогава обаче не знам какво ще каже Каракачанов.Заев е много хитър.
149
3
 
9
 
! Отговори
Южният преди 1 месец
сърбин Заю Баю , ще преподава сръбски взик в училищата на РСМ.
Явно макетата толкова много мразат България и Българите, че са намразили и собсвеното си македонско наречие , та сега се обръщат към сръбския.
Ами РСМ да ходят в Белград и да молят Вучич да им подпише за нова Югославия, вместо за "Еуроската Уния"
148
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбия и С.македония са две изостанали и никому нужни държави бедни и прогнили от корупция, от такева клошари европа няма нужда
147
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбите са интриганти и играят собствено си игра, но историята показва че с хитрини интриги не става. Ядоха бой и от България Гърция от Турция и Американците ги пердашиха от запад Албанци косовари босненци и Хървати.. Такива са хитреци че от много столове накрая ще стоят на земята
146
9
 
13
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 1 месец
Как България ще признае Македонско малцинство? Ами нали Каракачанов трябва да върне всичко откраднато от Македонските дружества под прикритието на ВМРО. Всички знаят,че той няма нищо общо с мекедонците,а само като ченге пишман-историк псевдо патриот е завъртял далавери за да заграби и окраде всичко създадено и закупено с дарения и труд от македонците в България.
145
12
 
13
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Каракачанов по-добре да каже какво е заграбил и откраднал от Македонските дружества в България.След 1989 година всички ченгета доносници хукнаха да правят партии и да заграбват къде какво имаше за крадене.ВМРО няма нищо общо с Каракачанов и подобни шматки около него.Стига сме се лъгали в борбата за Велика България и да прикриваме откраднатото.Прокуратурата е крайно време да се задейства.Всичко построено и закупено с дарения от македонците в България трябва да се върне.
144
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбите се опитват да ги вкарат в беля срещу албанците и най-вероятно да успеят.
Едно време така са ги набутали в гражданската война в Гърция.
143
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 144 Бунгар
как кой е каракачанов ! Не го ли виждаш ? Едно самозабравило се от комисионните надуто л..но мислещо се за фактор в международните отношенияу
142
17
 
13
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Кой е Каракачанов,че да осъжда и да дава акъл на една Независима съседна държава.Това ,какво прави Македониа, си е тяхна вътрешна работа. Продължава да мисли като ченге псевдо патриот/платен историк/ служещ на измислен,, национален идеал,,. Продължаваме да затъваме и да се оплитаме в собствените си мрежи.Докато,той и подобни на него се отнасят така с Македониа,не очаквайте да ни заобичат.Даже,напротив.
141
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко като оплаквачка звучи, не че не е истина...