Сръбски лидер в Скопие нарече България фашистка и геноцидна държава

Иван Стоилкович наглее: Сърбите след 1941 г. били подложени на етническо прочистване
Обновена: 30 яну 2021 18:19 | 30 яну 2021 18:10, Красимир Ангелов
403
Сръбски лидер в Скопие нарече България фашистка и геноцидна държава
Снимка: БГНЕС

Лидерът на Демократическата партия на сърбите в Северна Македония Иван Стоилкович отправи ужасяващи обвинения срещу България, наричайки я фашистка и геноцидна държава.

Сръбската държавна агенция "Танюг" веднага разпространи призива на Стоилкович да има "решителен отговор от страна на президента и премиера срещу непремерените изявления на българските официални лица" след поздравленията на македонското ръководство за Националния празник на сърбите в Македония – Свети Сава", съобщава БГНЕС.

Стоилкович призова "и за адекватна реакция от страна на представителите на ЕС, включително и от американското посолство и други влиятелни държави от Евросъюза".

Сръбският лидер отиде още по-далеч в наглостта си и каза, че "сърбите след 1941 г. са били подложени на етническо прочистване". Според него "подобни изявления предизвикват безпокойство и разпалват национална омраза, която ги връща към неприятни спомени от миналото".

"Припомнянето на престъпленията на българските фашисти няма да остане без последствия, ако не попречим пътя на тази политика", каза още Стоилкович.

От 2011 година формацията на етническите сърби в РСМ е в трайна коалция с ВМРО-ДПМНЕ. Тя получава по един мандат на парламентарните избори.

В края на управлението на Никола Груевски станя ясно, че Иван Стоилкович, заедно със сръбския агент Горан Живайлевич, активно е участвал в нахлуването в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април 2017г. По време на погрома на парламента бяха пребити над 100 души, включително и сегашния премиер Зоран Заев. Живайлевич бе сред тълпата и си направи селфи с тях. Веднага след това той бе изгонен от Скопие, припомня БГНЕС.

Няколко месеца след погрома бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване (Отдел за анализ), който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски. От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти.

Според доклада Русия, заедно със Сърбия, иска да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имат за цел тотално подчинение на Македония.

В разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в РС Македония и по-специално на Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред./, на самия Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански. Всички те са участвали лично в пропагандната кампания в полза на режима на Никола Груевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 3 години
До Наглост Вето само на Македония, на сърбите само барате тоягата
290
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички много добре знаем какви са Сърбите най-грозните хора за който има Амерекански филми какви *** са геноцидите ги правят те!Босненци ще ви кажат и други техни съседи!
289
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво е да се знае, че в резултат на сръбската асимилационна политика около 10% от населението на Македония през 1945-та са си чисти сърби, и тях също са направили македонци каде насила, къде доброволно - тия и потомците им в момента явно формират елита в МК и държат и медиите, затова тая дива омраза и плюнки срещу нас - те знаят, че никога не са били българи, а ние се заблуждаваме, че са наши братя с промити мозъци, но не са! Трябва се доберем до истинските българи там, те не ни мразят
288
1
 
6
 
! Отговори
Наглост преди 3 години
На македонсата и сръбската наглост ние казваме ВЕТО завинаги и това е! България е прекалено толерантна държава от създаването си досега...всички приемаме.спасяваме.търпим сплетните им и мълчим като ***.Време е настанало да тропнем по масата и да се чуе и нашия глас.който е Вето и Вето .и Вето на македония и сърбия.това не са държави демократични.там и ужасна комунистическа пропаганда.промиване и скалъпване и кражба на история и обичаи.Русия ги счита за свои територии и ще разклатят цял ЕС
287
3
 
5
 
! Отговори
Брио преди 3 години
Сърбе на върбе
286
2
 
2
 
! Отговори
Целта преди 3 години
Целта е печелене на определени гласоподаватели,както в Македония,така и при нас.Това,че някой го разбира по един или друг начин е въпрос на интерпретация и желание. До като ние се връзванме, политиците ще се възползват от тези новини.Както и докато има корумпирани медии и политици,така ще бъде у нас и в Македония.За съжаление от политиците страдаме и ние и в Македония,а сме с едни и същи гени и би трябвало да се обичаме и уважаваме.
285
2
 
5
 
! Отговори
Храбри преди 3 години
Но хора, няма нужда да се озлобяваме към сърбите заради този *** Стоилкович. Няколко наши "патриоти" хулигански нападнаха Скопие, че разрешили който иска допълнително да учи сръбски. Ами това е ОК. Атаката трябваше да бъде че същото не се отнася за литературен български език. Сега се активираха сръбски простаци което е целта на Скопие - да се скараме със съседите ако може и с Русия и като гледам някой наши политици кариеристи - патриоти лапват въдицата и ще прехвърлят проблема между народите
284
3
 
3
 
! Отговори
Храбри преди 3 години
Каква наглост на този Стоилкович. Тези които прогониха над 500 000 македонски българи от Вардарска Македония - колонизаторите на чужди територии, тези които избиха и хвърлиха по затворите хиляди българи от Македония и след Вт. световна войни (без да споменавам какво правеха във войната с косово) да говорят за геноцид и фашизъм - нахално безочие..
283
1
 
2
 
! Отговори
Ах преди 3 години
Извинете за въпроса,на тази телевизия кой е собственик?Имам чувството,че целта и е създаване на омраза и негативизъм към всичко различно от позицията на управляващите. Пускат подвеждаща и нецялостна информация и правят всяка новина само да дразни хората,без значение каква е тя. Като краен резултат винаги новината е в полза на управляващите и подържа тяхната теза ,с цел манипулация в полза на определени партии. Освен това има много коментиращи,които са партийни хора.
282
2
 
1
 
! Отговори
Станислав Иванов преди 3 години
При друго правителство и други обстоятелства биха се вкарали в голяма беля ако ни писне и се ядосаме. Българина става звяр като му се изчерпи търпението. Дано не идва такъв ден. Не го пожелавам на нас самите.. не че ще ми е много мъчно за тях.
281
8
 
4
 
! Отговори
Епа преди 3 години
право е кажувал - буугарите са сите фашистки и расистки
280
3
 
8
 
! Отговори
Жалко... преди 3 години
Тия бюрмове ще си останат завинаги срабски слуги и еничари! Жалко за българските патриоти и възрожденци дали живота си за Македония!
279
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Андрей Ковачев-ВУНШЕН МИНИСТЪР или ПРЕМИЕР на България.БРАВО ГОСПОДИН КОВАЧЕВ,в отговор на наглостта на античкосърбоманското гов,,едо мицкопи.чкоски че щял да предизвика дипломатически скандал ако се казва че Делчев и другите водачи от ВМ/О/РО са ЧИСТИ БЪЛГАРИ ПО ПРОИЗХОД ,ВЪЗПИТАНИЕ И САМООПРЕДЕЛЕНИЕ Ковачев с изключителна ирония и сарказъм е казал на Мицко ЦЯЛАТА ИСТИНА и че самият Мицко е ***- бок..лук!Още веднъж БРАВО ГОСПОДИН КОВАЧЕВ!Така се говори с македонисти и сърбомани.
278
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Змията като умира най-хапе. Целта на Русия е да няма интерконектори между България, Сърбия, Гърция, Румъния и Македония за да са зависими само от газта от Русия. Европа отдавна разбра, че е силна когато утвърждава мира и стабилността, а войната и противопоставянето водят до отслабването и.
277
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонците са това за България, което е Украйна за Русия.
276
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макетата не могат да осъзнаят каква услуга им правим.
275
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонското ДПС...явно не сме само ние овце
274
0
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Освободихме сърбите от германските и хърватските фашисти заедно с Трети украински фронт.----- Едно от най-големите мало умия в историята. Но българските политици кога ли са мислели с главите си...
273
1
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 3 години
Да го духат македонците.Шиптарите им разказаха играта
272
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да уточним ,България или герб