Как Сърбия стана отличникът във ваксинирането в Европа

Сърбите могат да избират ваксина, най-предпочитана е руската "Спутник V"
1 фев 2021 22:30, Елка Василева
143
Как Сърбия стана отличникът във ваксинирането в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Докато България продължава да е на опашката в Европа по брой ваксинирани срещу COVID-19, съседна Сърбия успя да се нареди сред държавите, които ваксинират с най-бързи темпове в света.

Когато през март миналата година сръбският президент Александър Вучич демонстративно целуна китайското знаме на белградското летище след получаването на партида защитни маски от Китай, Европа нямаше как да не се учуди. Подобна бе и реакцията, когато непосредствено след това Белград се изпълни с постери с образа на китайския президент и с надписа "Благодаря, братко Си".

Напоследък дори и най-отявлените противници на сръбския президент споделят, че неговите усилия за поддържане на добри отношения с Пекин са се изплатили. Тъй като към момента в Европа никоя друга държава не имунизира с темповете, с които го прави Сърбия, пише Михаел Мартенс във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", цитиран от Дойче веле. Сърбия изпреварва дори Германия и Франция. Единствено Великобритания е по-напред.

Сърбия се сдобива с ваксини от различни държави и производители

Както казва пред изданието сръбският здравен министър Златибор Лончар, успехите на Сърбия във ваксинацията се дължат наред с друго на това, че за разлика от западните държави страната е положила усилия да си осигури ваксини от всички производители. Именно поради това днес Сърбия разполага и с препарата на BioNTech и Pfizer, и с руската ваксина "Спутник V", и с китайската "Синофарм". "За разлика от другите държави в Сърбия гражданите могат да изберат коя ваксина искат", обяснява още Лончар.

Още по темата

За да убеди колебаещите се по отношение на китайския препарат, министърът става първият, имунизирал се с него. Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич и вътрешният министър Александър Вулин на свой ред дадоха пример, имунизирайки се с руската ваксина.

Най-много сърби избират "Спутник V"

Държавният секретар в здравното министерство Мирсад Джерлек обяснява, че руският препарат е най-предпочитаният в Сърбия. До момента 40 процента от желаещите да се ваксинират искат да го направят със "Спутник V", привържениците на BioNTech и Pfizer са само 28 процента.

Но решаваща роля за водещата позиция на Сърбия по отношение на ваксинирането има Китай, откъдето до момента са доставени един милион дози "Синофарм". При получаването на първата доставка президентът Вучич каза: "Гордеем се с нашите добри отношения с Китай", както и че "най-малко сто дни" са работили съвместно с китайската посланичка за осигуряването на количествата.

От своя страна здравният министър заявява, че Сърбия смята да запази досегашното темпо на имунизациите: "Стратегията ни предвижда до лятото да постигнем колективен имунитет". Правителството в Сърбия разполага и с предимството да може да контролира голяма част от медиите в страната. И макар антиваксърите да не са напълно изолирани, техните тези остават в периферията.

Вучич използва ваксините и за външнополитически цели

Благодарение на получените значителни доставки Сърбия си позволява да провежда и регионална политика с ваксините - на Северна Македония бяха продадени 8000 дози на BioNTech и Pfizer, а на контролираната от Сърбия северна част на Косово бе предоставена малка пратка от 55 дози.

Нещо повече - Вучич обяви, че започва голяма имунизационна кампания в тази част на Косово, която първоначално ще обхване хората над 75 години, след което и всички останали. Неговите изявления предизвикаха сериозни вълнения в Косово - при положение, че така той на практика се намесва в суверенитета на една независима държава, призната от повечето европейски страни. И то в момент, в който диалогът между Сърбия и Косово, в който Европейският съюз изпълнява ролята на медиатор, изглежда напълно замразен.

По данни на сайта Our world in data на Оксфордския университет Сърбия е на първо място в Европа и на трето в света по брой ваксинирани на 100 души за период от 7 дни. Повече ваксинирани има само в Израел и ОАЕ, съобщи в понеделник сръбската премиерка Ана Бърнабич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
7
 
15
 
! Отговори
до 111 преди 3 години
Кой ти каза, че никой не отива? Аз имам много приятели, които от София отидоха да живеят в Белград.Малко по-сериозно. Това, че ти не познаваш такива хора, не означава, че няма такива хора.***.
85
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия отличник ?!Защо тогава никой не отива да живее в Сърбия ?
84
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо руско или китайско не желая да ползвам.Произведеното в Китай не е китайско, а продукт от ЕС или САЩ, Япония или Канада.Ако китаец ти копае на нивата не значи че нивата е китайска.Русия и Китай са евтини крадци и лъжжци.
83
10
 
13
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Проблема при нас е че мутрите от правителството плетат далавери ,чакат да си купят нещо което не се търся за да просят бонуси.К О Р У П Ц И Я
82
3
 
6
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 3 години
До Анонимен До трола отдолу: НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ, А ЧЕТИ ПОВЕЧЕ! Днес нямя да ти платят сребърник - пишеш глупости.
81
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неприятното от руската и китайската ваксина е че докато завърши имунизацията с техните препарати до 3-4 месеца, ще е нужно да почнат нова имунизация с тях тъй-като ефективността на първата имунизация ще е приключила. Тогава Вучич отново ще трябва да целува китайското и руското знаме. Има известна промяна на Балканите, докато навремето Тодор Живков се награбваше страстно на летището с генералните секретари на КПСС и Варшавския договор днес Вучич само им целува страстно байряците.
80
36
 
4
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Да се ваксинирам срещу този Ковид19 за мен е все едно и също да се ваксинирам срещу гъдел под мишниците, защото (слава богу) съм здрав човек, и нямам никакви хронични или други заболявания. Но неразбирам хората които имат избор от няколко ваксини защо избират руската? Когато става въпрос за оръжия например - целият свят ги признава, но в тази област едва ли могат да се мерят със западните фармацевтични гиганти. Ако ми се наложи - със сигурност не бих избрал руската.
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как?Никак!
78
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде тръгвай към Сърбия, другарю!
77
3
 
30
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Как Сърбия стана отличникът? - ами как - като е държи за Русия и Китай - така!
76
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До антизападопоклонникТи май си накякъв неадекватен? След изборите какво прави Навални? Ако толкова много се интересуваше, щеше да се запознаеш с научната литература как се прави преход от диктатура към демократично управление. След изборите например ще трябва да се реформира структурата на държавните институции. Вероятно властта на Президента ще трябва да се преосмисли и да намалее, да се даде повече тежест на Парламента, да се изгради работеща съдебан система, да се раздържави икономиката
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До джурналекъде го четеш това
74
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От целата статия, така и не разбрах колко ваксинирани имат до момента
73
19
 
8
 
! Отговори
нищо преди 3 години
не купувам нищо произведено в китай или русияте ваксини ще ми даватейде бе
72
20
 
9
 
! Отговори
хахахах нормален ли преди 3 години
До антизападопоклонникабе нормални ли сте беот китай и русия не бих си купил чясовениктези специалисти за които говориш може да са с китайски или руски произход но нямат нищо общо нито с китайската държава нито с русиятова са хора израснали и учили на западкитай няма нито една технология не открадната от някъде
71
3
 
24
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До няма какво да видим,Айде, като си толкова надъхан, ми дай определение за "нормална държава"! Да не говорим, че 90% от нещата, които ползваш сигурно са правени в Китай! Да не говорим, че във високоразвитата и благодестваща, благодарение на петрола и рибата, Норвегия, един мост не могат да построят без китайски специалисти и работници!
70
7
 
4
 
! Отговори
ами ... преди 3 години
До хаха датова е стратегията на китай и русия за превземане на светагонят колкото се може повече от тяхното си население в сащ и европа после казват че там са поттиснати и ги "освобождават" превземайки съотяветните държави по един или друг начинхахаххаххаиначе в китай и русия е много хубавп от там никой не иска да бяга даже някой като жерар депардио емигрират
69
9
 
8
 
! Отговори
хаха да преди 3 години
До няма какво да видими нямаше америка и европа и сингапур и япония да са пълни с китайци и руснаци бягащи като дявол от тамян от великите си управници.....хахахххаха нещастници
68
13
 
6
 
! Отговори
няма какво да видим преди 3 години
До антизападопоклонникто се вижда веднагаако китай и русия бяха свестни щяха да са нормални държави не клоаки с тоталитарни *** за управници
67
4
 
5
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До демек,Ще видим за хвалба ли е или не- както се казва- "пилците се броят на есента!"