Как Сърбия стана отличникът във ваксинирането в Европа

Сърбите могат да избират ваксина, най-предпочитана е руската "Спутник V"
1 фев 2021 22:30, Елка Василева
143
Как Сърбия стана отличникът във ваксинирането в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Докато България продължава да е на опашката в Европа по брой ваксинирани срещу COVID-19, съседна Сърбия успя да се нареди сред държавите, които ваксинират с най-бързи темпове в света.

Когато през март миналата година сръбският президент Александър Вучич демонстративно целуна китайското знаме на белградското летище след получаването на партида защитни маски от Китай, Европа нямаше как да не се учуди. Подобна бе и реакцията, когато непосредствено след това Белград се изпълни с постери с образа на китайския президент и с надписа "Благодаря, братко Си".

Напоследък дори и най-отявлените противници на сръбския президент споделят, че неговите усилия за поддържане на добри отношения с Пекин са се изплатили. Тъй като към момента в Европа никоя друга държава не имунизира с темповете, с които го прави Сърбия, пише Михаел Мартенс във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", цитиран от Дойче веле. Сърбия изпреварва дори Германия и Франция. Единствено Великобритания е по-напред.

Сърбия се сдобива с ваксини от различни държави и производители

Както казва пред изданието сръбският здравен министър Златибор Лончар, успехите на Сърбия във ваксинацията се дължат наред с друго на това, че за разлика от западните държави страната е положила усилия да си осигури ваксини от всички производители. Именно поради това днес Сърбия разполага и с препарата на BioNTech и Pfizer, и с руската ваксина "Спутник V", и с китайската "Синофарм". "За разлика от другите държави в Сърбия гражданите могат да изберат коя ваксина искат", обяснява още Лончар.

Още по темата

За да убеди колебаещите се по отношение на китайския препарат, министърът става първият, имунизирал се с него. Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич и вътрешният министър Александър Вулин на свой ред дадоха пример, имунизирайки се с руската ваксина.

Най-много сърби избират "Спутник V"

Държавният секретар в здравното министерство Мирсад Джерлек обяснява, че руският препарат е най-предпочитаният в Сърбия. До момента 40 процента от желаещите да се ваксинират искат да го направят със "Спутник V", привържениците на BioNTech и Pfizer са само 28 процента.

Но решаваща роля за водещата позиция на Сърбия по отношение на ваксинирането има Китай, откъдето до момента са доставени един милион дози "Синофарм". При получаването на първата доставка президентът Вучич каза: "Гордеем се с нашите добри отношения с Китай", както и че "най-малко сто дни" са работили съвместно с китайската посланичка за осигуряването на количествата.

От своя страна здравният министър заявява, че Сърбия смята да запази досегашното темпо на имунизациите: "Стратегията ни предвижда до лятото да постигнем колективен имунитет". Правителството в Сърбия разполага и с предимството да може да контролира голяма част от медиите в страната. И макар антиваксърите да не са напълно изолирани, техните тези остават в периферията.

Вучич използва ваксините и за външнополитически цели

Благодарение на получените значителни доставки Сърбия си позволява да провежда и регионална политика с ваксините - на Северна Македония бяха продадени 8000 дози на BioNTech и Pfizer, а на контролираната от Сърбия северна част на Косово бе предоставена малка пратка от 55 дози.

Нещо повече - Вучич обяви, че започва голяма имунизационна кампания в тази част на Косово, която първоначално ще обхване хората над 75 години, след което и всички останали. Неговите изявления предизвикаха сериозни вълнения в Косово - при положение, че така той на практика се намесва в суверенитета на една независима държава, призната от повечето европейски страни. И то в момент, в който диалогът между Сърбия и Косово, в който Европейският съюз изпълнява ролята на медиатор, изглежда напълно замразен.

По данни на сайта Our world in data на Оксфордския университет Сърбия е на първо място в Европа и на трето в света по брой ваксинирани на 100 души за период от 7 дни. Повече ваксинирани има само в Израел и ОАЕ, съобщи в понеделник сръбската премиерка Ана Бърнабич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чета постовете и се смея - нещастните антиваксъри преместват деня на страшния съд всеки ден - първо беше след месец, писле лятото, сега есента когато генно модифицираните зомбите ще тръгнат по улиците... накрая ще запретнат ръкави и ще отидат да ги ваксинират защото именно те са зомбитата...
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС за хиляден път показа на страните членки колко е жалък и безпомощен във всяка ситуация. Гражданите на страните членки пак са последна дупка на кавала без достъп до ваксина.Колкото до руската ваксина отдавна трябваше вече да е на пазара, така както е в Унгария. Ние чакаме да напълним гушите на Америка, те не могат себе си да оправят. Животи се губят всеки ден, само за да се харесаме и да напълним дирниците на щатите.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каквото и да пишем българия прилича на просяк с протегната ръка не само за ваксинителоши хубави сърбите устояха и на натовски бомбандировкиа нашата държавица се разкоства с помоща на национални предатели дето само ги бива да оплюват другите и да крадат в неусвяси да плюете ида не плюете унгарците се ваксинират с руска ваксинавече и германците ще я одобрят от зор щом те немогат да си осигурят ваксини какво остава за насплатените плювачи на банкянския комунист- изкарайте някой лев с плюен
23
3
 
8
 
! Отговори
СУВЕРИНИТЕТ преди 3 години
Унгария още на 15 Януари е поръччала Спутник V, Чехия е на път да го направи... Ние както винаги, чакаме ЕК да ни каже.
22
3
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Наесен ще се разбере кое е хванало място и кое не.Много вероятно е резултатът въобще да не зависи от ваксинирането...
21
6
 
1
 
! Отговори
Муу преди 3 години
Ваксинация ама не и срещу луда крава , српски молодци мууу мууууу
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Имат явно избор каква ваксина да си сложат.А дали имат избор да не си сложат ваксина?
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17 АнонименИ аз съм на запад и тук хората никой не ги пита коя ваксина искат. Бухат им западни ваксини, защото правителствата няма как да водят външна политика и санкции срещу Русия и в същото време да кажат бихме искали да купим от вашата ваксина! А и са наляки милиарди в собствени разработки... Пък каква пропаганда виждаш само ти си знаеш!
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не ми пука !Че къде има сръбски туристи?
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До (-_-)Тия ли са "народ"? Ахахахахахахаххаааааа. Само да ти кажа, в момента при тях е лееека диктатура: Вучич контролира Правителството на Брнабич както си иска и националистите са яхнали всички институции. Тия почти нямат нормална държава.
16
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВЪПРОСНикой нормален в Европа не се пита такива неща. Това, че пропагандата на Путин работи сред русофилите в България не означава, че нормалните хора не виждат за какво става дума. КАзвам го като човек, който в момента е на "Запад". Никой "западняк" не иска или чака руска ваксина.
15
7
 
9
 
! Отговори
Не ми пука ! преди 3 години
Сръбски турист - най-слаб турист.Да не идват ... по-добре !
14
7
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Хората в ЕС започнаха да се Питат - защо Ваксината на руснаците е Забранена в ЕС ?Почти Цяла Европа вече е Ваксинирана със Спутник В .Не пише празни думи .
13
10
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Ми щото сърбите са десет пъти повече народ от нас, за това! Иначе цялата тая работа с короната е фалш и практически няма нужда от тия мерки и ваксини.. От друга страна всичко е бизнес!
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно имат избор
11
9
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
Били доставени един милион дози с китайската ваксина, но най-много ваксинирани с руския Спутник?Тоест, от това следва, че руснаците са им доставили някакво невероятно голямо количество ваксини, за да ваксинират най-много със руската, или нарочно не ваксинират толкова бързо, за колкото бързо позволяват наличните ваксини. Яко смърди на червени лъжи. Ама ЯКО, нот това може да се очаква: то и в статията си го пише - Сърбия прави политика с ваксините, т.е. и с информацията за тях.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Само като си спомня колко миролюбиво се изпо тр епа ха тези щастливци с "причина - Тито" след 1990, веднага ми става мило за югославите и жално за нас, бугарите ;)
9
5
 
11
 
! Отговори
За какво ви е? преди 3 години
Ваксина,която дори не изпитана както трябва!Не мога да си обясня желанието на зомб.и.тата да се надупчат след като им загладиха хептен мозъците с тая ТВ пандемия.
8
9
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Разиграват някакъв театър тия.Кой знае с какво и дали изобщо се ваксинират или пробутват фалшива статистика.
7
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе за Сърбите ясно как станаха отличник по ваксиниране в Европа,ама нека някой да обясни защо България на опашката със само 0.59% ваксинирани?